Din secretele unui mariaj durabil...

Cu siguranta ti s-a intamplat, macar o data, sa vezi in vreun parc un cuplu de pensionari care se plimba agale pe alei, se tin de mana si isi spun ceva, zambindu-si cu un aer complice.
Cu siguranta ti s-a intamplat, macar o data, sa vezi in vreun parc un cuplu de pensionari care se plimba agale pe alei, se tin de mana si isi spun ceva, zambindu-si cu un aer complice. Te induiosezi si poate ca reflectezi la casnicia ta. Astazi, cand procentul casniciilor incheiate prin divort este tot mai ridicat, este firesc sa te gandesti cu oarecare ingrijorare la voi doi. Nu-i vorba, acum lucrurile merg foarte bine si nu ai motive de ingrijorare - dar cine stie cum va fi peste zece sau cincisprezece ani?

Ei bine, pentru inceput afla ca atitudinea tip "drobul de sare" nu a facut niciodata bine nimanui. La ce ti-ar sluji sa-ti faci nenumarate griji pentru ceva incert si care, cine stie, poate ca nu se va intampla niciodata? O atitudine mai constructiva ti-ar prinde foarte bine. De exemplu, exista o serie de... hai sa le numim "strategii", desi termenul este oarecum impropriu, care va pot ajuta sa ajungeti "fara hopuri" la nunta de argint si chiar mult mai departe de atat.


Bunele maniere "de moda veche"


Poate ca sunt considerate demodate, insa am putea spune ca se aseamana cumva cu un vin bun: cu cat sunt mai invechite, cu atat devin mai pretioase. Cuvinte si expresii simple, precum "te rog", "multumesc" "pardon" sau "as putea, te rog, sa...?" se aud tot mai rar intr-un cuplu, pe masura ce anii de casnicie trec si rutina se instaureaza.

Nu spune nimeni ca ar fi de dorit sa adopti aceeasi atitudine distanta, politicoasa, dar precauta, pe care o aveai cand v-ati cunoscut; dar franchetea moderna, asociata cu bunele maniere "demodate", reprezinta o asociere ideala. Pentru ca unul dintre cele mai importante secrete ale unei casnicii este respectul. Atat timp cat exista respect reciproc, pentru aproape orice problema este posibil sa se gaseasca o rezolvare. Dar, daca partenerii nu se mai respecta, nimic nu mai are importanta.

Pune mana pe stilou si hartie


Stiu... stiu.
Societatea informationala isi lasa amprenta asupra noastra si adevarul este ca nu prea avem sanse sa ne sustragem. E-mail, mesaj pe mobil, robot sau blackberry - sunt numai cateva dintre accesoriile fara de care nu ne mai putem inchipui cum am putea comunica. Hm, suna a rasfat, nu ti se pare? Nu e acum momentul sa discutam acest aspect, dar se pare ca progresul tehnologic ne-a transformat pe foarte multi dintre noi in niste persoane teribil de comode. Asta ca sa nu spun lenese.

Mijloacele de comunicare pe care tocmai ti le-am exemplificat sunt foarte usor de folosit si ne economisesc timpul. Nu contesta nimeni acest lucru, dar cu siguranta sunt si destul de impersonale si seci. Iti mai amintesti cand primeai scrisori de dragoste de la sotul tau? Trecerea anilor nu poate altera acele amintiri, pe care le poti readuce in prezent. Scrie-i, din cand in cand, o scrisoare. Nu trebuie sa ai un motiv special si nici nu e indicat sa faci asta foarte des - ar cadea in derizoriu.
Dar atunci cand faci asta, cu siguranta va fi meritat efortul...

Dormiti in paturi separate


Parca te si vad: ai facut ochii mari si ti se pare o enormitate. Pai, te gandesti tu, acesta e primul semnal de alarma, care arata ca in cuplul vostru au aparut probleme. Nimic mai fals, este vorba doar despre... intelepciune. Cu trecerea timpului, pasiunea de la inceput se mai domoleste si fiecare dintre parteneri adopta un set de tabieturi. S-ar putea sa ajungeti la concluzia ca va este mai la indemana sa dormiti in paturi separate. Daca este mai comod, de ce nu?

Repet: nu se pune problema ca nu v-ati mai iubi, dar nici nu mai sunteti in primii ani de casnicie, cand abia suportati sa nu va vedeti in timpul zilei. Daca sunteti siguri unul de celalalt si de ceea ce va leaga, nu veti vedea nici o problema in a dormi separat. Inclusiv calitatea vietii voastre sexuale se va imbunatati.

Hobby-uri separate? Bineinteles!


In foarte multe cupluri se intampla asa. La inceputul relatiei, fiecare se straduia sa aiba si o viata personala in afara celei de cuplu, tocmai pentru a nu risca sa apara plictiseala si a nu-l sufoca pe celalalt.
Cu timpul, insa... aceste preocupari par sa fi fost uitate.

Multe cupluri prefera sa isi petreaca tot timpul liber impreuna, desi poate nu este intotdeauna ceea ce-si doresc. De exemplu, daca mergi in fiecare vara la munte numai pentru ca sotului tau ii place acest lucru, nu e de prea bun augur pentru tine - si, implicit, pentru bunul mers al casniciei voastre. In context, trebuie sa discutati si sa ajungeti la un compromis, pentru care aveti doua variante posibile: fie mergeti cate o saptamana unde vrea fiecare, fie va faceti concediile separat.
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • joana pe 14 Iul 2008, 07:49
    din pacate

    Din pacate, intr-un cuplu armonios pot aparea momente cumplite. Dupa 6 ani de casnicie cu mare iubire, cu viata comuna in toate(exagerat chiar, exagerare care nu de la mine a venit, ci de la el), cu daruire, sotul meu a inceput sa exprime idei cu totul straine de ce gandeam amandoi pana atunci: ca dupa o anumita varsta - avem 50 de ani - nu mai poate exista dragoste in sensul de amor, ci doar prietenie si respect. Ca a doua casatorie nu poate fi decat formala. Ca fiecare dintre cei doi soti trebuie sa tolereze o eventuala indragostire a celuilalt(ca e un privilegiu). Asa am ajuns la dormit in paturi separate si, de curand, la sugestia de a petrece separat concediul. Chestia cu respectul m-a jignit peste masura, pentru ca spunand toate astea arata tocmai lipsa de respect. Mi-e si mila de el, cat e de ratacit. Eu sunt o femeie inca frumoasa si as putea oricand sa incep(sa caut) o viata noua, cu iubire si adevarat respect, dar mi se pare ca sotul meu nu e sanatos, mi se pare ca a luat-o razna. Ce sfaturi imi dati?

    0
    0

  • dana pe 28 Iun 2008, 12:41
    re

    fiecare in parte are dreptate dar cu dormitul separat cu adevarat nu aduce nimic bun doar un divort.

    0
    0

  • pusa pe 27 Iun 2008, 12:05
    sincer

    Sincer...am apreciat mult mai mult comentariile exprimate de fiecare, decat articolul in sine....

    0
    0

  • Vssa pe 24 Iun 2008, 20:11
    tz tz tz...

    ACCEPTATI ADEVARUL ASA CUM ESTE EL;FIE EL BUN SAU RAU... INCERCATI SA NU MAI GANDITI NEGATIV,SA IUBITI LA FEL SI SA AVETI INCREDERE,CAT DESPRE COMUNICARE...SA FIE CAT MAI MULTA,DAR SA NU FIE FARA SENS,CU GANDURI DE NEINTELES.TOTUSI,DACA IUBESTI SI ESTI IUBIT,E DE ASTEPTAT CA CELALAT SA TE INTELEAGA,DACA EXISTA UN NUMAR DE ANI DE CAND SUNTETI IMPREUNA. DAR CUM SE SPUNE: UN OM NU SE POATE CUNOASTE NICI INTR-UN AN,DARAMITE IN 10-20..?!? DACA AI O EDUCATIE BUNA DE LA PARINTI,NU AI DE CE SA-TI FACI GRIJI,ASTA FIIND VALABIL SI PENTRU PARTENERUL DE VIATA! SUCCES IN LUMEA CASNICIEI!

    0
    0

  • MARIANA pe 24 Iun 2008, 10:56
    secrete..secrete

    Imi place articolul.Nu stiu de ce unele persoane care citesc trebuie ca comenteze negativ,De ce nu luati ceea ce este bun din acest articol sau ceea ce va ajuta.Nu va ajuta,e ok,,,treceti mai departe.Unele comentarii sunt de a dreptul rautacioase.Pe mine fiecare informatie ma bucura si ma ajuta.Dragele mele daca si in casnicie sunteti asa"tolerante"....atunci vai de sotii vostri....

    0
    0

  • cristina veronica pe 24 Iun 2008, 10:09
    doamnelor cele care sunteti!

    Vad ca stiti sa va spuneti parerea voastra personala despre subiectul acesta...gresit! acest articol se refera in general. Ma surprinde enorm de mult ca voi acelea care aveti casnici "bune" credeti ca exista numai un fel de casnicie si trebuie sa fie acelasi reguli in casnicie descrise de voi! IGNORANTELOR! Oamenii sunt de mai multe multe feluri si casniciile la fel. Avea mare dreptate doamna care zicea ca e bine cine are ochi sa vada, dar de la ignoranti ce sa inveti? Si le multumesc celor care au descris povestea lor fara sa incerce sa-si impuna aceasta, acele doamne merita tot respectul Dumnezeu sa le binecuvanteze... MIRA, MURA, ANA poate mai cititi ceva, poate mai discutati cu "oameni" ca mai aveti multe de invatat

    0
    0

  • doina pe 23 Iun 2008, 22:42
    trainicia casnicii

    m-am casatorit de la 18 ani si sotul 20 de ani iar acuma avem 41 de ani impruna...ca sa reziste casnicia trebuie ca sotul sa fie surd si sotia chiaora...jk sex la tinerete si la batrintete grija unul fata de celalat dar oriunde dormi ori ce faci trebuie sa fie increderea si dragostea care acopera toate pacatele tineretii...

    0
    0

  • mioara pe 23 Iun 2008, 19:46
    cuplul meu

    sunt cu sotul meu de 18 ani ,nu am dormit niciodata separat, chiar daca avem 2 copii,eu au dormit in patut cu cu unul dintre parintii cum am auzit ca se practica acum in multe cupluri.Sotul este pasionat pescar dar incercam sa petrecem si acest hobby impreuna .Suntem un cuplu perfect si le dorim si altor cupluri acest lucru.

    0
    0

  • dorele pe 23 Iun 2008, 17:49
    bah... trezirea?

    cum sa ai hobiuri separate/ adica cum naiba sa mergeti in concedii separate... cand ati scris despre compromis m-am gandit ca un an la mare si altu la munte, sau chiar in acelasi an si acolo si acolo... o prostie mai mare decat sa iti petreci vacanta departe de sotie, si mai rau ea in alta parte nu am mai auzit, si hoby diferit da..... el cu masini , poate raliuri, si ea poate sa il sprijine sa participe la concursuri sa se perfectioneze..... si vice versa! Si in paturi separate? dc va iubit atat de mult sigur se ajunge la un compromis... e cu tv o seara ea cu cartea urmatoarea seara... si cu sforaitu se rezolva.. nu ati auzit de operatie de deviatie de sept????

    0
    0

  • roxana pe 23 Iun 2008, 14:28
    intelegerea pasiunilor

    Nu zic ca trebuie musai sa accepti sa mergi la adunat de rame cu sotul tau pentru ca lui i trebuie pentru pescuit, dar cu cat facem mai multe lucruri impreuna cu atat mai bine. Chestia cu dormitul seprat e crima curata a relatiei, indiferent cat de suparati sau de obositi suntem cand ajungem seara in pat si ne luam in brate chiar si pentru cateva minute, ca nu putem dormi asa e foarte linistitor. mai ales ca daca vine vreun gand ghidus in timpul noptii sau dimineata e mai simplu sa fii deja langa persoana iubite.Nimic nu se compara cu trezitul in doi dimineata...

    0
    0

  • florentina pe 23 Iun 2008, 12:00
    intelegerea intre parteneri

    SANT CASATORITA DE 26 ANI,ACUM ZECE ANI AM DIVORTAT SI ACUM DE TREI ANI STAM DIN NOU IMPREUNA.AVEM DOUA FETE MARI UNA E SI CASATORITA SI ASTEPTAM SA FIM LA ANUL BUNICI,E TARE FRUMOS SA FIE O FAMILIE UNITA SI SA SE INTELEAGA IN TOATE PRIVINTELE,

    0
    0

  • Dani pe 23 Iun 2008, 11:12
    Armonie

    Eu sunt casatorita de 21 de ani si casnicia noastra este din ce in ce mai buna. Cred ca secretul consta tocmai in impartasirea acelorasi preferinte, hobby-uri comune si nu in separare asa cum sustine articolul. Sotii trebuie sa se apropie pe masura ce trece timpul si nu sa isi gaseasca preocupari diferite, mai ales ca cel mai frumos lucru care face o casnicie sa mearga frumos inainte este experienta de viata si intamplarile traite impreuna.

    0
    0

  • Lorelei pe 23 Iun 2008, 11:08
    Depinde de cuplu

    Sa te apuci sa judeci crezand ca numai partea ta de viata este cea adevarata, universal valabila mi se pare o dovada de imaturitate si lipsa de inteligenta. A "sta" impreuna cu persoana iubita clipa de clipa si a trai pana la tocirea relatiei, nemailasand nici urma de mister care exista la inceputul relatiei este o crima pe care o poate savarsi cineva cu buna stiinta. Orice relatie de iubire are nevoia ei de acceptare, in urma sentimentelor puternice, dar concureaza cu dorinta de libertate a fiecarui om. Aceasta ambivalenta exista in orice relatie, dar multi nu constientizeaza motivul ascuns al starilor proaste aparute pe parcurs. Sunt de parere ca oferind cat mai multa libertate persoanei iubite, asa cum ai oferi un vas foarte larg unei plante sa creasca, analogic vorbind, e ceea ce il poate face ce celalalt/ cealalta sa vina inapoi la tine cu si mai multa iubire. In opozitie, a trai clipa de clipa cu o alta persoana si a nu-l lasa pe celalalt sa isi practice propriile tabieturi, pasiuni, activitati ce tin de el/ea e ca si cum ai sufoca persoana de langa tine pana cand intr-o zi se satura, isi ia traista in spinare si pleaca cu un gust amar. Oamenii sunt diferiti, de aici, tot atatea retete de viata. Ana, precedenta mea comentatoare este probabil o norocoasa sa aiba aceleasi pasiuni cu partenerul ei. Insa nu e universal valabil, tocmai de aceea consider a articolul este scris bine intr-o conjunctura cat se poate de bine intentionata si in urma analizei profunde a fenomenului social contemporan. Multumesc ca de data asta gasesc intr-adevar un articol care deschide mintile celor ce au "urechi sa auda" sau ochi sa vada adevarul, in cazul acesta. Cu drag, tuturor cititoarelor!

    0
    0

  • DRAGAICA pe 23 Iun 2008, 11:04
    NU EXISTA "SECRETE" ALE UNEI CASNICII DE DURATA ...

    ...ci doar buna crestere, iubire, bucuria de a-i fi alaturi, de a-l / a o/ atinge, de imbratisari, sarutari si nu numai ..., astfel ca toate elementele vietii intime sa fie la inaltimea asteptarilor partenerului/ partenerei/ , respect, responsabilitate, grija reciproca, interese comune in ce priveste familia, preocupari comune in cadrul familiei, nivel egal de inteligenta si cultura, cunoasterea si aprecierea corecta (chiar si critica) a activitatii profesionale a celuilalt, incredere in moralitatea celuilalt, "la curent" cu problemele care il intereseaza pe el/pe ea (in ultimul caz, nu chiar cu toate problemele, femeia este bine sa mai pastreze chiar pana la "adanci batraneti" unele "mistere"), intelegerea si acceptarea hoby-urilor fiacaruia, implicarea comuna si egala in cresterea, educarea si pregatirea scolara/profesionala/ a copiilor, oricati ar fi acestia ! Eu sunt o femeie NOROCOASA ! De peste 37 de ani sunt alalturi de un barbat de exceptie, am doi copii de 36 si, respectiv 34 de ani minunati, am o nepoata de aproape 6 ani adorabila, iar peste un an, abia astept sa fiu din nou bunica ! Am spus NOROCOASA si nu FERICITA, pentru ca eu nu cred ca exista absolutul FERICIRE ! Este doar un reper in viata, niciodata atins ! De nimeni ! Exista insa multe bucurii si impliniri ale vietii in doi, iar aprecierea acestora, trairea intensa alaturi si pentru "celalalt" duce sigur la o casnicie indelungata !

    0
    0

  • ANA pe 23 Iun 2008, 09:21
    nimic mai neadevarat

    Avem relatie de 6 ani, si absolut vtotul facem in comun, ca daca nu am avea aceleasi preferinte in materie de petrecut timpul, muzica, haine, carti, etc, nu am avea cum sa fim impreuna. Toate chestiile insirate in acest articol sunt complet eronate. Ii compatimesc pe cei carora li se potriveste, petru ca asta inseamna ca nu traiesc intr-o relatie adevarat, reala, ci duc vieti paralele in aceeasi casa. Iar aberatiile cu scrisorele si maniere functioneaza poate la alea mironosite care au ajuns domnisoare la 30 de ani si cauta printul pe cal alb. In relatia pe care o am suntem amandoi egali, spunem in fata ce avem de spus, suntem sinceri si comunicam 100 %, nu ne mintim si nu ne inselam, si asta conteaza intr-o relatie, nu ca mi-a dat un cot din greseala la dus si nu zice scuza-ma. Iar relatia merge foarte bine si ne iubim ca acum 6 ani! Mai lipsea din articol aberatia cu " daruri fara motiv" si ma scarbea de-a binelea. Nu suport florile, blanurile si bijuteriile de aur.......

    0
    0

  • mura pe 23 Iun 2008, 08:18
    fals zic si eu

    si eu m-am mirat cand am citit... eu cu stoul meu stam de 10 ani si avem aceleasi hobby-uri si nu ne gandim sa dormim separat... noua ne place sa ne petrecem timpul impreuna. ce-i aia hobby personal??

    0
    0

  • mira pe 21 Iun 2008, 21:17
    fals

    eu cu sotul meu suntem de 11 ani impreuna. dupa 3 ani am inceput sa dormim separat fiindca el a inceput sa sforaie, eu eram obosita de la servici, el voia la tv. eu vroiam liniste etc. am dormit separat 7 ani, timp in care relatia noastra sexuala s-a deteriorat foarte mult. am devenit niste prieteni foarte buni care mai faceau sex ocazional dupa care fiecare in camera lui cu tv si preocuparile lui. semnalul de alarma a venit acum un an si am luat masuri. am fost la un pas de divort, acum dormim impreuna si incercam sa ne reobisnuim cu noua si in acelasi timp vechea apropiere... cea mai mare prostie sa te apuci sa dormi separat!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod