Cum puteti vedea lumea prin ochii partenerului

Unele cupluri au conflicte pentru ca se gasesc intr-o stare de fuziune permanenta. Fuzionarea ii creeaza unui partener impresia ca poate ghici gandurile celuilalt...
Unele cupluri au conflicte pentru ca se gasesc intr-o stare de fuziune permanenta. Fuzionarea ii creeaza unui partener impresia ca poate ghici gandurile celuilalt; astfel, partenerii cred ca stiu ce isi doreste, ce simte sau de ce are nevoie celalalt si nu sunt capabili sa inteleaga faptul ca sunt doua fiinte diferite; in consecinta, nu sunt atenti la adevaratele dorinte ale celuilalt.

E de dorit ca mariajul sa fie o uniune constienta a doua persoane care, in ciuda diferentelor, depun eforturi in vederea unei intelegeri reciproce. Aceasta uniune a doua persoane diferite trebuie sa ii faca pe ambii parteneri sa simta ca individualitatile lor sunt recunoscute, respectate si intelese. La aceasta uniune se ajunge inclusiv prin identificarea partiala, care inseamna ca ramaneti dumneavoastra insiva, ca va cunoasteti propriile dorinte si nevoi, dar ca faceti loc in inima si pentru nevoile si sentimentele partenerului.

Dificultatea in intelegerea sexului opus se datoreaza adesea mai multor aspecte (originea etnica, religia, cultura, statutul social, preferintele, interesele etc.). In ciuda tuturor acestor diferente, doi parteneri care isi doresc o casnicie fericita trebuie sa incerce sa se inteleaga unul pe celalalt; adica, trebuie sa se identifice partial cu celalalt.

Atunci cand sunteti captivat de o carte, de o piesa de teatru sau de un film, se intampla adesea sa va identificati activ cu personajele; la fel, va puteti intelege mai bine pe dumneavoastra si pe partenerul dumneavoastra. Evident, trebuie sa va cunoasteti partenerul si in mod direct, pentru a descoperi asemanarile si diferentele existente. Dialogul zilnic, receptivitatea, descrierea cu rabdare a punctelor de vedere proprii sunt necesare pentru a descoperi ce sentimente traieste fiecare dintre parteneri in diverse momente.

Aceasta fundatie este necesara si trebuie ridicata inainte ca un conflict sau o tensiune sa poata fi solutionate cu succes. (...) Oricat de dificil ar fi, in timpul unei confruntari cu partenerul trebuie sa puneti temporar intre paranteze propriile idei, opinii si sentimente, facand loc in inima si in mintea dumneavoastra pentru celalalt. Daca reusiti, identificarea partiala se va exprima prin propozitii precum: "Inteleg ce vrei sa spui" sau "Da, pot sa inteleg ca ai simtit x, y sau z atunci cand am facut sau am spus asta."

Pentru ca intregul proces sa fie incununat de succes, trebuie sa va invingeti tentatia de a fi defensiv; trebuie, de asemenea, sa va asumati responsabilitatea pentru faptul ca vorbele sau comportamentul dumneavoastra l-au deranjat, suparat, jignit sau infuriat pe partener.



 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod