Ce se intampla cand ne certam?

De buna seama, oricare ar fi deficientele de comunicare dintre noi, acestea tind sa se amplifice exponential atunci cand ne certam. Asa se explica faptul ca asemenea...
De buna seama, oricare ar fi deficientele de comunicare dintre noi, acestea tind sa se amplifice exponential atunci cand ne certam. Asa se explica faptul ca asemenea interactiuni se pot dovedi cumplit de frustrante pentru ambele parti implicate si ca pot provoca daune atat de mari relatiilor dintre noi.

Se poate sa existe, insa, anumite procese cerebrale fundamentale, care pun piedici comunicarii efective cu partenerul atunci cand ne certam. In primul rand, zona din creier care controleaza emotiile devine mult mai activa. In schimb, in cortexul frontal, adica in zona din creier raspunzatoare de gandirea rationala si de rezolvarea problemelor, activitatea creste.

De aceea ni se pare atat de dificil sa ne concentram pe chestiunile cele mai importante si sa ne argumentam punctele de vedere in mod coerent - fiindca omul care se cearta vorbeste cu inima, nu cu capul. Lucrul acesta ar putea fi cu atat mai valabil pentru femeile care au mai trait experiente traumatizante asemanatoare cu cearta prezenta, cu cat ele pastreaza amintiri mai vii si mai detaliate ale acestor neintelegeri, in comparatie cu barbatii.

Ceea ce se intampla in creierul nostru cand suntem furiosi seamana surprinzator de mult cu ce se intampla dupa un orgasm. In ambele situatii, creierul lucreaza, daca se poate spune asa, impotriva noastra: suntem animati de emotii puternice, iar centrul care controleaza ratiunea este amortit.

Plus ca e greu - mai ales pentru femei - sa incetezi de a te mai certa, chiar si dupa ce s-a rezolvat incidentul care a declansat cearta. Cand treci prin experienta unei suparari extreme, creierul elibereaza in circuitul sangvin un suvoi de hormoni. O alta diferenta intre cele doua sexe consta in faptul ca nivelurile hormonilor respectivi revin mult mai greu la normal in cazul femeilor.

Vi s-a intamplat vreodata sa va impacati, dupa cate o cearta, si sa constatati, ulterior, ca nu faceti altceva decat sa cautati cu lumanarea un motiv pentru a va infuria din nou? Totul s-a lamurit, numai ca, de fapt, supararea nu v-a trecut, drept pentru care va invartiti ca leul in cusca, doar-doar veti gasi orice altceva cu care sa reaprindeti focul scandalului. Daca partenerul vostru va priveste uimit, explicatia e foarte simpla: hormonii cu pricina inca mai fierb in organismul vostru, in schimb intr-al lui au revenit de mult la o stare de calm.

O alta greseala foarte obisnuita in certurile dintre femei si barbati este tendinta de a confrunta lipsa de interes a barbatului in anumite privinte cu o lipsa de interes generala din partea lui.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod