Ce ii spui lui si ce pastrezi pentru tine?

Doi se transforma in unul, iar "eu" se transforma in "noi". Dupa multi ani petrecuti alaturi de partenerul tau, ani in care ati impartit aproape totul, se pune intrebare "Care este...
Doi se transforma in unul, iar "eu" se transforma in "noi". Dupa multi ani petrecuti alaturi de partenerul tau, ani in care ati impartit aproape totul, se pune intrebare "Care este limita dintre ceea ce ii spui lui si ce pastrezi pentru tine?".

Echilibrul dintre "separat" si "impreuna" reprezinta una dintre cele mai importante chestiuni intr-o casnicie. Fiecare cuplu incearca sa gaseasca o formula care sa-i multumeasca pe ambii parteneri. Uneori, unul dintre ei isi doreste mai multa intimitate, iar celalalt vrea mai multa unitate. Prin urmare, este necesara o negociere serioasa pentru a se ajunge la un consens.

Majoritatea expertilor sunt de parere ca regula "fara secrete" intr-o relatie, tine mai mult de fictiune decat de realitate.
Nimeni nu impartaseste absolut totul cu sotul/sotia, si nici nu ar trebui, spun acestia. Cu alte cuvinte, sotii vor ramane intotdeauna doua persoane diferite, separate. Fiecare dintre ei necesita un spatiu care nu va fi incalcat de celalalt, ceea ce inseamna ca nu ai dreptul sa ii citesti mailurile celuilalt, nu ai dreptul sa ii stii parola de la adresa de mail, nu ai dreptul sa ii cauti in sertar sau in geanta, fara permisiunea lui.

Dar cum functioneaza aceasta nevoie de intimitate in viata de zi cu zi? In casniciile fericite, sotii isi acorda unul altuia libertate, fiecare pastrandu-si increderea ca va afla doar ceea ce are nevoie sa stie.
In cele mai mai multe cazuri, secretele sunt legate de partea financiara. "Ar lesina daca ar afla cat platesc eu pentru o tunsoare" - poate suna cunoscut pentru numeroase femei.

Pentru rezolvarea unor astfel de probleme, se poate apela la diverse intelegeri. De exemplu, fiecare partener poate pastra "discretia" asupra cheltuielilor zilnice pe care le face, cu conditia ca acestea sa nu depaseasca o anumita suma. Odata suma respectiva depasita, este necesara consultarea cu celalalt.

In cele din urma, intimitatea, precum multe altele in casnicie, se reduce la incredere. Cata libertate va acordati unul altuia? Cand inseamna pastrarea anumitor lucruri numai pentru tine - sau invadarea intimitatii celuilalt - o tradare a increderii?

Sa ii spui partenerului tot ce iti trece prin cap, poate fi de-a dreptul exploziv.
E normal sa ai sentimente negative, chiar sa iti urasti partenerul la un moment dat, dar rareori este util sa o spui, mai ales ca a doua zi, sau peste cateva ore nu vei mai simti la fel. Daca i-ai spune de fiecare data cand te enerveaza sau iti provoaca o stare de repulsie ceea ce simti, ar fi distructiv pentru relatia voastra.

Psihologii spun ca pastrarea unei zone de intimitate ajuta la mentinerea unei relatii sanatoase. Te ajuta sa nu pari penibila sau incompetenta in fata persoanei pe care o pretuiesti cel mai mult pe lume. Ce rost are sa-i spui ca ai cazut pe scari in fata colegilor, daca tot nu te-ai ranit si nu s-a intamplat nimic grav? Daca simti ca este ceva ce nu ai vrea sa afle, nimeni nu te poate obliga sa ii spui.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nina55 pe 29 Feb 2008, 22:33
    ce ii spui lui si ce pastrezi pentru tine?

    Consider ca ce s-a transmis de cand lumea are un sambure de adevar.De exemplu ca "barbatul trebuie sa te stie de la gat in jos".Haios la prima citire,dar are un talc!De multe ori ,barbatii se folosesc de ce le-ai impartasit candva,nu neaparat un secret.Am constatat ca barbatii sunt mult mai introvertiti ca noi,mai tematori si de multe ori ei inchid calea spre dialog.Si atunci fara sa vrei pastrezi secret cel putin 30% di ce-ai putea sa-i comunici.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod