Cat de importanta este toleranta intr-o relatie?

Atunci cand nu se incalca principiile celuilalt, toleranta devine un liant in relatie. Nu ma refer aici la toleranta superficiala, amagitoare, de suprafata, care, in timp, ajunge sa te macine si sa te distruga.

"Daca ii intrebi pe bunicii tai care au casnicii longevive care este secretul, iti vor raspunde ca intelegerea si rabdarea. Foarte putini vor spune ca iubirea este secretul, iar atunci cand le ceri amanunte despre ce este aceasta iubire de care vorbesc, vor descrie toleranta, rabdarea, intelegerea. Este necesar sa intelegi nevoile celuilalt si sa ii permiti sa si le satisfaca, chiar daca acestea contravin nevoilor tale. Cel putin, din cand in cand. In acelasi timp, pentru a pastra un echilibru in relatie, este indicat sa ii ceri si tu partenerului sa te ajute in a-ti satisface unele nevoi.
Pentru a avea succes atunci cand iti ceri dreptul la a-ti satisface nevoile, diferenta este facuta de modalitatea in care o ceri."
, adauga psihoterapeutul Gabriel Dinu.

"Eu, de exemplu, sunt capabila sa accept foarte multe intr-o relatie, dar ajung sa regret acest lucru, de cele mai multe ori. Din dorinta de a nu-l rani pe cel de langa mine, prefer sa nu ii spun ceea ce ma deranjeaza. Mi s-a intamplat de foarte multe ori ca partenerul meu sa profite de aceasta 'bunatate' a mea, iar cea care avea mereu de pierdut eram eu.", imi spune Mihaela, de 28 de ani, care nu a mai avut o relatie stabila de multa vreme, desi isi doreste una.

In orice trebuie sa existe limite, mai ales in modul de gestionare a unei relatii de cuplu.
Daca stii sa ti le stabilesti, astfel incat sa fii impacata cu tine, in mod sigur convietuirea va fi una usoara si fara conflicte majore. Toleranta poate duce la situatii in care simti ca nu mai ai scapare: acceptarea violentei conjugale. Iti recomand articolul Spune "NU" violentei impotriva femeilor!

Acum ceva timp, am scris un articol in care abordam tema importantei independentei intr-o relatie (Cat de importanta este independenta intr-o relatie). Mi-a facut mare placere sa il scriu, pentru ca sunt convinsa de necesitatea existentei unei doze de independenta intr-un cuplu. Este important sa accepti diferentele celuilalt si sa stii sa iti respecti independenta.

"Sotul meu, Marius, este pasionat de fotbal. Meciuri la televizor, pe stadion, iesiri cu prietenii la partide de fotbal organizate etc.
Faceam alergie numai cand auzeam cuvantul 'fotbal' si imi venea sa divortez de fiecarea data cand auzeam de cate un meci. Cu timpul, am ajuns sa il inteleg. Este pasiunea lui, sunt momentele in care vrea sa se simta 'singur cu el' si nu impreuna cu mine. Asa ca eu m-am inscris la cursuri de hipism, pentru ca eram pasionata de cai de mica, dar am neglijat aceasta mica placere. Pana la urma, este chiar placut sa ai cateva momente de independenta, 'tu, cu tine si pasiunea ta'.", imi povesteste Ramona.

Pentru armonie in cuplu, este indicat sa existe toleranta reciproca, in masura in care relatia nu este afectata in mod negativ.

"Fereste-te de agresivitate, insa si de timiditate. Vorbeste calm, cu argumente, lasa-ti partenerul sa isi spuna parerea si da-i voie sa stie cat este de important pentru tine.
Foarte important este sa accepti ca partenerul tau este om, deci supus greselii. Totodata, da-i voie sa fie nervos si stresat din cand in cand si, cu intelepciune, evita sa ii ceri ceva in acele momente."
, concluzioneaza psihoterapeutul Gabriel Dinu.

In final, puterea de a recunoaste defectele, de a le accepta (atat ale tale, cat si pe ale partenerului), cautarea plusurilor in aceste defecte, rabdarea si comunicarea buna ne pot ajuta sa avem relatii longevive, cum sunt cele ale bunicilor nostri!
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • carmen pe 17 Feb 2011, 13:13
    daca iubesti accepti orice

    sal...asta este parerea mea,poate gresesc poate nu,dar daca iubesti cu adevarat o persoana si sunt certuri sau diferente de opinii incerci sa ajungi la un numitor comun.dar daca nu iti pasa atunci nu are rost sa mai vb de toleranta.stiu din experienta.dar depinde si de cel de langa tine daca i pasa...bafta

    0
    0

  • Gabriella pe 9 Sep 2010, 21:25
    Toleranta, dar cu masura!

    Cred ca asta e concluzia articolului, dar si parerea mea... mai mult ma ghidez pe proverbul :"Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face", si atunci stiu cata nevoie am de un spatiu propriu si cat de toleranta ar trebui sa fiu...dar acum apare problema nevoilor diferite (de la barbat la femeie)!!! Fain, imi place subiectul si vad ca e o adevarata provocare pt cititoare.

    0
    0

  • lavi pe 9 Aug 2009, 18:00
    dar totul are o limita

    Din pacate sunt o persoana foarte toleranta cu partenerul meu si cu tot anturajul meu. In viata mea am avut mult de suferit din aceasta cauza, in relatia mea, i-am oferit libertate, iesiri cu prietenii etc, incat acum am ajuns sa fiu mai mult timp singura decat cu el, cand esti prea toleranta toti cei din jurul tau profita de tine si te calca in picioare....faza fazelor e ca acum nu mai suport, am ajuns la capatul rabdarilor si culmea e ca tot eu am mustrari de constiinta daca il voi parasi. Deci fetelor invatati pana unde sa fiti tolerante nu va lasati calcate in picioare. Succes tuturor

    0
    0

  • liana pe 25 Ian 2009, 17:51
    educativ

    un articol foarte bun care m-a invatat sa fiu mai toleranta cu cei din jur.multumesc

    0
    0

  • alina pe 11 Dec 2008, 16:51
    toleranta

    hmm.....citind acest articol miam dat seama de multe lucri......unde gresesc si ce trebuie sa fac. Eu sunt foarte impulsiva si stiu k nu este bine.Ma enervez repede :(......Dar trebuie sa invat sa fiu mai toleranta....Acuma am realizat unele lucruri.Multumesc

    0
    0

  • razvan pe 6 Dec 2008, 09:17
    toleranta

    este foarte bun articolul;)

    0
    0

  • anca pe 1 Dec 2008, 00:29
    toleranta

    intradevar unarticol care m-afacut sa deschid ochii si sa inteleg unde gresesc. :) Mersi

    0
    0

  • oana pe 29 Nov 2008, 07:17
    ff bun

    foarte interesant articolul si instruitiv totodata.

    0
    0

  • Mihaela pe 28 Nov 2008, 16:13
    Toleranta

    In sfarsit citesc un articol bun!!:)

    0
    0

  • eva pe 28 Nov 2008, 00:33
    toleranta

    c-am asa este !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod