An bun sau rau pentru cuplul tau?

In acest articol ceea ce voi incerca, va fi sa redau cateva repere posibile pentru cei care se intreaba - a fost un an bun sau rau pentru cuplul meu? Evident criteriile...

In acest articol ceea ce voi incerca, va fi sa redau cateva repere posibile pentru cei care se intreaba - a fost un an bun sau rau pentru cuplul meu? Evident criteriile subliniate aici un grad de generalitate si se pot aplica si pentru alte perioade sau alte tipuri de analize.

1. Claritatea. In articolul precedent subliniam importanta claritatii in orice analiza a cuplului. Claritatea este o cerinta importanta. Merita oare sa fim clari in ceea ce priveste partenerul? Pentru a fi clar fata de altcineva este necesara o conditie - sa fii clar fata de tine insuti. Aceasta claritate este dificil de dobandit deoarece presupune ca tu sa ai o imagine clara in ceea ce priveste propriile sentimente.

2. Ce s-a schimbat de la inceput. Sa spunem ca Mos Craciun ar veni in acest an pentru cuplul tau. Nu pentru tine, nu pentru el. Ce v-ar aduce oare? Ce cadou ati primi oare? Sa ne intoarcem in trecutul vostru, mai tii bine minte primul vostru an? Parca ceva s-a schimbat de atunci, parca ceva nu mai este cum era si totusi ceva, ceva, a mai ramas. O amintire, o dorinta, o speranta, o nevoie, o credinta.

Poate ca acum prezentul este dezamagitor, dorintele au ramas undeva ascunse, sperantele s-au mai temperat. Era o perioada a promisiunilor vesnice, a sperantelor ce nu s-au pierdut niciodata dar in care parca nici tu mai crezi. Acum exista o realitate a voastra care este comparabila cu ceea ce a fost la inceput. Aceasta experienta a comparatiei se traieste subiectiv si nu prin repere obiective - o simti nu o gandesti.

3. Faptele. Ce presupune un an bun sau un an rau? A-ti cumpara un frigider nou sau un TV mai performant inseamna ca ai avut un an bun sau un an rau?


  • A avea un copil inseamna ca ati avut un an bun sau un rau?

  • A va separati, sa divortati inseamna ca ati avut un an bun sau un an rau?

  • A nu se intampla nimic special in cuplul vostru inseamna ca ati avut un an bun sau un an rau?

  • A avea relatii cu un alt barbat, presupune ca un an bun sau rau?

  • Un an in care ai / n-ai avut orgasm este un an bun sau rau?

  • In fapt ce inseamna un an bun sau un an rau? Pentru a compara un an cu alt an este necesar sa avem o referinta. Citind intrebarile de mai sus probabil ca se desprinde destul de usor concluzia ca un an bun nu echivaleaza cu a se intampla niste fapte. Simpla petrecere a unor fapte nu inseamna ca ele au un impact in sine, cu alte cuvinte faptele doar exista, ele sunt manifestari ale energiei noastre psihice, ale spontaneitatii noastre.

    Faptul ca ploua nu este in sine nici bun, nici rau. Daca esti agricultor poate ca este o veste buna deoarece recolta de castraveti va fi superioara altora. Daca esti un turist in plina drumetie montana poate ca este o veste proasta deoarece drumul pe care-l parcurgi va fi mai dificil.

    Ploaia se produce indiferent de faptele tale ca o actiune a naturii. Divortul tau presupune decizia ta, implicarea ta, poate presupune si o actiune a ta. Practic, cu foarte putine exceptii, un fapt nu presupune o implicare a ta.

    Importanta pare sa fie relatia cu faptul respectiv. Ai divortat - in mod cert acest lucru a declansat in tine un sentiment, este oare un sentiment placut? Daca da, probabil ca ai avut un an perfect, daca sentimentul este de neplacere, atunci anul este unul negativ.

    A te raporta la evenimente presupune a alege un sentiment unic care sa domine realitatea, un sentiment placut sau nu. In fapt a analiza anul inseamna a face o rememorare a ceea ce s-a petrecut in ultima perioada de timp din punctul de vedere a ceea ce s-a petrecut in sufletul tau.

    Dar tu poti avea succese sau esecuri, sa simti lucruri placute care sa fie indiferente din punctul de vedere al cuplului. Pentru a vorbi despre un an bun / rau al cuplului, inseamna a vorbi despre experientele comune. Si totusi desi o experienta este comuna, ea nu implica in mod automat, o experienta comuna.

    4. "Temeiul partenerului". Adunand aceste idei intr-o singura concluzie s-ar putea ajunge la intrebarea: "In ce masura modul in care ai receptat ca este in interiorul tau partenerul este elocvent pentru acest an pe care l-ai strabatut". A recepta interior partenerul inseamna mult mai mult decat a te bucura sau intrista dupa un eveniment dat. Inseamna a fi capabila sa estimezi cam ce impact a avut el asupra ta, asupra evenimentelor care s-au petrecut de-a lungul timpului in viata voastra.

    In acest an, v-ati mutat intr-o casa noua. Este casa voastra si o resimtiti ca atare. Cu alte cuvinte vei asocia acest spatiu cu partenerul tau si, implicit cu imaginea interioara pe care o ai despre partener. In acest caz pare a fi un an bun deoarece este o experienta noua, importanta care se asociaza cu realitatea partenerului.
    Cresterea sau descresterea imaginii interioare a partenerului este principalul criteriu pe care il poate avea o analiza de acest tip.

    Cresterea sau descresterea a ceea ce simtim pentru cel de langa noi este un criteriu important deoarece in decursul unui an se produc experiente diverse si variate, sunt momente bune, sunt si certuri, sunt si oameni noi, scene de gelozie, dileme interioare dar si bucurii, concedii, trairi de evenimente noi, etc.

    In aceste experiente pe care le-ai parcurs intr-o anumita relatie cu partenerul:

  • ai simtit ca el este langa tine;

  • ai simtit ca el este un adversar, o dificultate pe care trebuie sa o depasesti in plus;

  • ai simtit ca el este indiferent.


  • Daca acum, in perioada Craciunului, cand te gandesti sa faceti ceva impreuna, de la ce premisa pleci oare?
    Crezi ca el va coopera, se va opune din principiu sau te va lasa in pace si va trata cu indiferenta? Evident pozitiile lui sunt la fel de diverse ca si gama de sentimente umane pe care si el le poseda. Dar asteptarile tale care se concretizeaza in jurul a ceea ce numesc - "temei"? Este modificat temeiul in care receptezi partenerul? Simti ca acest temei modificat este mai adecvat decat cel de la Craciunul trecut?

    Un temei superior este cel in care te simti mai bine, te simti mai comod si simti ca iti da o stare de spontaneitate. Un temei inferior este cel in care ceea astepti de la partener este sa aiba efecte negative asupra ta. Un temei negativ: "barbatul in permanenta cautare a unei noi relatii". Nu conteaza daca el este sau nu astfel ci conteaza faptul ca tu il privesti astfel. Indiferent de ceea ce se intampla intre timp pare a avea un efect negativ asupra ta.

    Concluzii? Nu eu voi fi cel care trage concluziile, ci fiecare pentru viata are dreptul sa se centreze pe viata sa. Sigur este ca aceste randuri nu sunt o reteta de evaluare a compatibilitatii cu partenerul ci mai curand o orientare pentru a-ti gasi un raspuns la evaluarea pe care intr-un fel sau altul simti nevoia sa o faci.

    Poate ca aceasta evaluare nu ar fi chiar pura joaca deoarece in preajma Craciunului poate ca mesajul tau de Craciun si cadoul lui ar fi bine sa fie o concretizare a acestui temei. Orice evaluare este si un bun prilej de a vedea ceea ce este in sufletul tau, in tine, in ceea ce simti.

    O evaluare nu este nicidecum o actiune obiectiva bazata pe criterii rigide ci o lume a subiectivului in care propriile tale afecte se apleaca asupra lor inselor. Ca si cum propria subiectivitate s-ar plia pe subiectivitatea ta si a-i permite libertatea de a fi "libera" - o stare de libertate care merita pusa in cuvinte pentru tine si pentru el.

     

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod