Ai vreo sansa sa ii schimbi... naravul?

Iti amintesti vremurile in care, abia il cunoscusei, iar faptul ca intarzia, uneori, la intalnire, ti se parea pur si simplu o latura sarmanta a personalitatii sale? Si apoi, nu multa vreme....
Iti amintesti vremurile in care, abia il cunoscusei, iar faptul ca intarzia, uneori, la intalnire, ti se parea pur si simplu o latura sarmanta a personalitatii sale? Si apoi, nu multa vreme dupa aceea, cum ai inceput sa te intrebi: "il voi putea schimba vreodata?" Afla acum raspunsul.

"Exista opinia ca omul nu se poate schimba, ca personalitatea, odata structurata intr-un anumit mod, nu mai poate fi modificata sau modelata. Acest lucru poate fi valabil, insa, doar in cazul celor care invata mai putin sau deloc din experientele de viata traite. Rostul fiecarui eveniment trait este de a ne dezvalui ceva despre noi sau despre ce se afla in jur, si a asimila acest lucru ca pe o achizitie personala", sfatuieste Smaranda Grosu, psiholog la Centrul Medical Unirea.

Da, se poate!

In cuplu, situatia este complexa si de multe ori delicata. Viata in doi duce la o modelare reciproca a celor doi parteneri, spune psihologul. "Pe masura ce cuplul se consolideaza, cei doi paretneri se cunosc mai bine; in acest mod cunosc ceea ce ii place sau nu celuilalt, ceea ce il defineste sau nu. In functie de respectul reciproc acordat, de sentimentele si caldura care exista intre ei, de libertatea de a fi ei insisi in ceea ce au minunat impreuna, fiecare va tine cont, intr-un anumit grad, de aspectele mentionate mai sus. Inevitabil, acest fapt duce la modelarea reciproca a celor doi parteneri".
Nu este vorba de a trece peste vointa proprie pentru a-i face placere celuilalt intr-o anumita situatie, de a nu mai fi autentic si a nu mai avea personalitate in incercarea de a-l multumi pe celalalt, ci e vorba despre demersul delicat de a invata sa traiti in doi. Adica de a lua in considerare si optiunile celuilalt atunci cand luati o decizie pentru amandoi, uneori chiar de a-l pune pe celalalt pe primul plan. Si aceasta inseamna o transformare interioara.
"Atunci cand in preajma ta poti sa fii tu insati si acest lucru este reciproc, este cu siguranta vorba despre o relatie de iubire. Momentele de conflict, de criza, aparute in cuplu pot fi de multe ori cauzate de accentuarea sau acumularea unor diferente de personalitate care ingreuneaza viata cuplului si sunt semnalul necesitatii transformatii celor 2. Este un lucru fascinant faptul ca viata traita in doi ne impulsioneaza sau ne ghideaza sa devenim mai buni", apreciaza Smaranda. Nu te lasa impresionata de eventualele riposte ale iubitului tau. Este un semn de egoism si chiar o urma de indolenta in afirmatia: "nu am ce face, nu pot sa ma schimb".

Se spune despre femei ca, daca stiu sa abordeze o problema, obtin ce vor. In a reusi acest lucru, trebuie sa tii cont de doua elemente: momentul ales si modul in care iti spui punctul de vedere. Si, nu uita, oricata miere iti vei pune in voce, intotdeauna il va deranja pe partenerul tau daca ii vei atrage atentia in public; este bine sa faci reprosurile intre patru ochi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod