6 motive pentru care bărbaţii şi femeile înşală

Crezi că actul căsătoriei este suficient pentru ca soţul sau soţia ta să nu aibă o aventură sau pentru a-ţi proteja relaţia de infidelitate?
Pe cât de comună şi devastatoare este infidelitatea, majoritatea oamenilor nu înţeleg totuşi de ce se ajunge aici. Dar, înţelegerea principalelor motive pentru care bărbaţii şi femeile înşală ar putea fi, de fapt, cheia pentru a preveni adulterul şi infidelitatea din orice cuplu.

Dacă nu înţelegi de ce se poate întâmpla acest lucru, atunci relaţia ta este vulnerabilă în faţa infidelităţii, deoarece nu vei putea să recunoşti semnalele care îţi arată că partenerul tău este pe punctul de a te înşela sau de a avea o aventură.

Poţi preveni ani de suferinţă, poţi economisi banii de pe terapie sau divorţ prin conştientizarea semnalelor de alarmă care îţi pot ruina relaţia.

Care sunt motivele pentru care bărbaţii şi femeile înşală?


1. Îşi pierd legătura emoţională cu partenerul

În majoritatea cazurilor, aventurile sunt simptome ale pierderii legăturii sentimentale. Deci, ce este o astfel de legătură şi de ce este atât de importantă în menţinerea unei relaţii sigure şi sănătoase? De ce acest lucru ţine infidelitatea la distanţă? Legătura emoţională este atunci când tu şi partenerului tău vă pasă de sentimentele celuilalt. Nu este nimic mai vindecător decât înţelegerea compasională a partenerului tău atunci ai ceva pe suflet sau suferi.
Şi, nu e nimic mai rău decât să fii ignorat emoţional de persoana pe care o iubeşti cel mai mult. Când partenerul tău nu răspunde durerii tale cu compasiune şi înţelegere, te simţi rănit şi respins. În cele din urmă, vei ajunge să te închizi în tine şi să devii furios. Ambele lucruri pot cauza confruntări dăunătoare şi periculoase pentru relaţie. Acesta este momentul vulnerabil în care cuplurile se pregătesc pentru o aventură.

2. O prietenie s-a transformat în ceva mai mult

Puţini oameni intenţionează să aibă o aventură. Majoritatea acestora încep cu o prietenie nevinovată. Sigur, unele sunt calculate şi conduse de dorinţa sexuală. Şi chiar şi atunci, această dorinţă este rezultatul nevoilor nesatisfăcute. Deci, ce crezi că s-ar putea întâmpla dacă nu eşti conectat emoţional cu partenerul tău şi un prieten sau un coleg îţi răspunde cu compasiunea mult dorită? În acel moment, se eliberează o cantitate uriaşă de dopamină. În dragoste, acestă substanţă chimică are un impact asupra ta mai mare decât un drog. Te vei simţi atât de bine încât vei vrea mai mult. Dopamina te va face să te simţi din nou viu şi important. A deveni conştient de infidelitate înseamnă că ştii că distanţa emoţională din relaţia ta te va împinge în braţele altei persoane.
Eşti mai vulnerabil şi găsirea unei noi atracţii se poate concretiza într-o iuvire convârşitoare şi înşelătoare. Poţi să crezi cu uşurinţă că ceea ce simţi acum este dragoste adevărată. Toţi cei sub influenţa dopaminei devin brusc poeţi pentru că scapă de inhibiţii şi îşi pot exprima cele mai profunde nevoi şi dorinţe. Aceştia sunt în stare de orice pentru a proteja sentimentul pe care îl trăiesc şi care îi face să se simtă atât de bine. Dacă crezi în această iluzie, te vei distanţa de partenerul tău, deoarece crezi că nu îl mai iubeşti şi astfel vei ajunge la infidelitate.

3. Ei se îndrăgostesc de altcineva în loc să aprecieze iubirea de durată

A deveni conştient de infidelitate înseamnă a înţelege că o dragoste nouă nu este o dragoste adevărată. Dragostea adevărată este dragostea care durează, e cea care creează familii şi sprijin în vremuri bune şi rele. Dragostea adevărată este profundă şi perseverentă, este atunci când ştii că partenerul te iubeşte pentru ceea ce eşti şi că va fi alături de tine la bine şi la greu. Iubirea matură are la bază o substanţă chimică eliberată de creier numită oxitocină. Acesta este hormonul de legătură pe care mamele îl au atunci când alăptează.
Te face să îţi doreşti să protejezi şi să ai grijă de persoana pe care o iubeşti. Oxitocina este eliberată prin legătura emoţională. Conexiunea emoţională dintre copil şi mamă îi leagă în acelaşi mod şi în cazul adulţilor. Oamenii sunt toţi copii mari.

4. Ei nu înţeleg tipurile de ataşament

Cercetările au demonstrat că stilurile de ataşament dintre părinţi şi copii există şi în relaţiile de dragoste dintre adulţi. Ideea de a deveni conştient de infidelitate înseamnă să înţelegi aceste stiluri. Aproximativ o treime au stiluri nesigure de ataşament care vor îngreuna conectarea emoţională. Dacă între tine şi părinţii tăi a existat o astfel de legătură nesigură, eşti mai vulnerabil să fii nesigur şi deconectat emoţional şi în relaţia ta amoroasă. Deconectarea emoţională te va face pe tine sau pe partenerul tău să fie mai predispus la aventură.

5. Pun mai mult accent pe copii, pe muncă sau pe alte aspecte ale vieţii lor

Un alt lucru care face ca relaţiile să fie predispuse la infidelitate este viaţa paralelă pe care o creează fiecare partener. Epoca modernă este periculoasă pentru relaţii din cauza accentului pus pe carieră, fapt care îngreunează susţinerea conexiunii dintr-un cuplu. Acest lucru devine şi mai dificil atunci când intervin şi copiii.
Poate deveni extrem de greu să găseşti chiar şi 30 de minute pe zi pentru ca partenerii să se reconecteze emoţional. Acesta este un mediu propice pentru infidelitate. Ai nevoie de timp pentru a-ţi reveni după o zi greu, de timp pentru a pregăti cina copiilor şi timp intim cu partenerul de viaţă. Conexiunea emoţională este muşchiul care menţine relaţia puternică.

6. Nu îşi dau seama că au nevoie de ajutor

Ultima parte a conţtientizării infidelităţii este să ştii ce să facă dacă nu reuşeşti să te conectezi emoţional cu partenerul de viaţă. Este vorba despre a putea recunoaşte semnele şi simptomenele de deconectare. Recunoaşterea şi luarea măsurilor dacă relaţia are deja probleme sunt foarte importante. Nu este nimic în neregulă să ceri ajutor atunci când simţi că relaţia ta e pe punctul de a se destrăma. Trebuie să acorzi o atenţie deosebită acestui aspect în special dacă ai fost înşelat, pentru că e posibil să suferi de tulburare de stres posttroumatic. Nu trebuie să trăieşti cu trauma, nu e nicio ruşine să ceri ajutor.



 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod