5 sfaturi utile pentru cupluri în situații stresante

Incertitudinea, perturbarea rutinei zilnice, întreruperea sau reducerea activităților din afara casei, greutățile financiare, lipsa spațiului personal și a interacțiunii sociale, pot pune în dificultate relațiile de cuplu.
Însă putem să găsim, chiar și în perioade mai stresante, oportunități de creștere, de a-l descoperi sau a-l redescoperi pe partenerul nostru.

Suntem împreună în această situație dificilă


Există câteva ingrediente principale pe care e important să le dozăm corect în cuplu în această perioadă sau în perioadele cu precădere dificile, pentru a putea savura și a ne bucura de timpul petrecut în doi. Cel mai important este să ne construim un țel comun: suntem împreună în această situație, în această dinamică total schimbată a vieții de zi cu zi, sau în orice altă situație nouă și/sau dificilă.

5 sfaturi utile pentru cupluri în situații stresante


  • Creați-vă propriul vostru micro-univers cu scopuri și valori comune. În cuplurile funcționale, partenerii învață unul de la celălalt, se influențează reciproc, se adaptează unul la altul și se adaptează împreună la această situație.
  • Înlocuiți vechile rutine și construiți altele noi. De exemplu, dacă obișnuiați să plecați împreună la serviciu dimineața, petreceți 10-15 minute mai mult în pat sau la cafea, înainte de a vă deschide laptopurile. Sau dacă vă întâlneați la masa de prânz în restaurantul de la parterul clădirii de birouri, transformați bucătăria în micul vostru restaurant. Folosirea ritualurilor și a auto-disciplinei sunt factori protectivi. Regulile reduc din anxietate.
  • O relație fericită nu este aceea în care membrii cuplului nu se ceartă niciodată. Tensiunile pot fi chiar mai ridicate în această perioadă, pentru că există frică. Conflictul conjugal este însă un ingredient necesar pentru dezamorsarea tensiunilor acumulate. Folosiți cearta ca o oportunitate de învățare. Aflați ce vă sperie pe voi și ce îl sperie pe partenerul vostru.
  • Acordați o atenție deosebită și intimității sexuale. Comunicați deschis, descoperiți și experimentați jocuri senzoriale. Atingerea este contactul afectiv esențial în construirea intimității relaționale.
  • Bugetul este de asemenea poate modificat în această perioadă și este momentul să îl readaptați. Faceți echipă și stabiliți care sunt prioritățile comune. Luați eventual lecții de educație financiară sau ajutați-i pe alții să-și organizeze mai bine banii. Pentru că în următoarea perioadă este posibil să apară mai multe motive de frustrare. Să nu uităm că această criză este una temporară. Nu renunțăm cu totul la plăcerile, dorințele sau nevoile noastre. Faceți o listă cu dorințe amânate. Orice ați fi făcut până la acest moment și nu mai este posibil sau orice veți face după ce totul va fi trecut.

Singurătatea din cuplu


Oricât de mult ne place să stăm în cuplu, să nu uităm că avem nevoie și de puțină singurătate. Una dintre marile provocări ale cuplurilor în această perioadă este să ne oferim spațiul acesta personal. Creați-vă un colțișor doar al vostru sau o cameră separată, dacă spațiul vă permite, și dacă nu ați făcut asta deja. Un moment pe care celălalt să-l respecte. Acordați-i partenerului câteva momente de singurătate. A crea granițe pentru noi și a respecta granițele celuilalt creează încredere și respect.

Întâlnirile cu prietenii (sociale) pot fi și ele afectate, dacă unul dintre parteneri trece printr-o perioadă dificilă. Indiferent de contextul pandemic din care sperăm să putem ieși cu toții cât mai curând, este util și sănătos să ne creăm singuri oportunități de a fi împreună alături de cei dragi.

Nu e nevoie să avem parte de cea mai distractivă sau amuzantă întâlnire, ci, din contra, uneori este necesară o întâlnire în care să ne putem spune păsul în fața prietenilor, să știm că suntem ascultați și priviți cu un ochi obiectiv, diferit de cel al partenerului de cuplu.

Umorul, ca sarea în bucate


Râdeți împreună cât mai mult. Este, fără dar și poate, cel mai important sfat pe care vi-l pot da. Jucați împreună jocuri, accesați albumele de fotografii, aduceți-vă aminte de stângăciile și emoțiile începuturilor. Faceți din zilele petrecute împreună unele care să vă facă plăcere. Faceți din această aventură împreună un capitol important al cărții voastre relaționale.   

roxana-purcrea-psihoterapeut-membru-istt
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod