Peste sau rechin?...

Claudiu Ganciu, psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

Intrucat aceasta este o poveste complexa, voi lasa cititoarele sa completeze povestea. Eu ma voi rezuma la intrebarea mentionata - "de ce toate inceputurile sunt frumoase si vezi omul numai dupa aparente?".

O intrebare generala si foarte raspandita - parca mereu la inceput a fost minunat. Si daca nu ar fi fost minunat la inceput, ar mai fi existat un "apoi"? Dar ce inseamna aceste aparente? Exista o cautare permanenta: fiecare persoana incearca sa gaseasca acest partener, aceasta persoana, alaturi de care sa fie intr-o relatie.

Ce cauta in acest partener? Cauta experiente vechi care sunt mereu actuale si care sunt mentionate si de protagonista - protectie, tandrete, iubire, atentie, dar si multe altele. Exista senzatia ca ele s-au gasit intr-un sfarsit in acest om.
Aparentele par a indica faptul ca un om pare capabil sa ofere ceea ce are nevoie protagonista. Dar, desi acest om pare sa fie ceea ce cauta ea, nu inseamna ca si este. O relatie in doi se construieste tot in doi. Totusi, cand aparentele par sa domine, iar totul se dovedeste a fi altceva, atunci ne putem intreba urmatoarele: "Este oare ceea ce am idealizat noi sau este realitatea celuilalt?"

Uneori oamenii isi construiesc o imagine dupa propria dorinta si nu dupa realitatea celuilalt. Dar aceasta ar insemna ca nu vorbim despre o relatie cu o persoana, ci o imagine interioara. Cazurile de acest tip sunt extrem de frecvente. Iar daca aceasta situatie se tot repeta, atunci imaginea noastra interioara pare sa fie mult mai puternica.

Problema pare sa fie urmatoarea: De ce nu poate cineva simti cum este o alta? Pentru ca nu este in relatie cu ea, ci vede doariluzia creata.
Este ca si cum imaginea interioara despre cineva, dorinta, cautarea, este mult mai puternica decat realitatea celuilalt. Cu cat tendinta spre aceasta abordare este mai puternica, cu atat posibilitatea ca ea sa nu reziste realitatii este mai mare.

Exista o senzatie pe care am avut-o citind mesajul - ca fiecare persoana semnificativa ii schimba protagonistei punctul de vedere. Ca si cum nu ar exista o certitudine a sa, ci fiecare reuseste sa isi implementeze punctul de vedere. Aceasta imagine este importanta, pentru ca fiecare are dreptatea sa, are punctul sau de vedere. De unde aceasta disponibilitate pentru a lasa pe altii sa simta in locul sau, sa actioneze in locul sau pana la urma?

Cred ca singura solutie este ca ea sa-si defineasca propria pozitie; aceasta inseamna ca ceea ce s-a intamplat in sufletul ei, influenta diferitelor persoane, ceea ce face posibila aceasta influenta, sa fie definita intr-o forma sau alta.
Este necesar ca autonomia personala sa se realizeze pentru ca toate lucrurile acestea sa nu se repete. Iar aceasta definire a propriei autonomii se face prin intermediul a ceea ce este semnificativ in istoria sa - parintii, fratii etc.

In absenta acestor momente, ceea ce avem este un barbat care este auzit dar nu simtit decat ca potential si nu ca realitate. Cred ca aceste momente sunt o invitatie la propria investigare, un bun prilej de intoarcere spre ceea ce simte si ceea ce este in ea. Tu ce parere ai?
semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • kitty_sweet pe 13 Mai 2010, 00:49
    wow

    imi pare rau pt cat ai suferit...nici nu am cuvinte treci mai departe si fi indiferenta....si incearca sa nu mai patesti la fel...mai asculta si de cei din jur...chiar daca tu crezi pe moment ca iti vor raul si vor sa va desparta....poate au si ei dreptate...ai grija de tn....si pt cei care o considera curva sa stiti k mai bn uitativa in oglinda

    1
    0

  • isabella2010 pe 9 Mar 2010, 18:21
    buna...

    te inteleg perfect..ai procedat bine..e grea dragostea ..cere multe sacrificii...te sfatuiesc sa intri pe lovedigital.ro....si sa descoperi acolo o lume magica,.,care te va intelege si respecta...suntem alaturi de tine

    0
    1

  • Cori pe 19 Oct 2009, 04:39
    poate nu ati iubit cu adevarat

    Poate nu ati iubit cu adevarat, nu ati simtit adevarata alunecare spre puritate intr-o relatie. E adevarat ca am descris mai mult tragicul in povestire insa au existat si momentele noastre duioase, cuvinte dulci, promisiuni si intimitatea pe care eu in puritatea mea am lasat-o prada iubitului de atunci. Acum judec lucrurile mai "la rece", au trecut 2 ani. Celor de sus care m-au sustinut le multumesc, iar celorlalti nu le doresc sa afle ce e suferinta adevarata cand parca iti pierzi inima geamana. M-a mai cautat, chiar dupa 1 an, doi. E adevarat, nu ai cum sa ierti un barbat care ti-a facut rau odata, insa acum fiind in Ro am revenit la mentalitatea de aici. In afara, viata e o jungla. Credeti-ma pe cuvant. De aceea nu a fost sa fie, insa s3entimentele putintel au ramas. El chiar gandea destul de bine, mereu ma facea sa ma gandesc la viitor, ma ocrotea si ma mangaia mereu cum niciun barbat nu a facut-o. Eu poate trebuia doar sa nu bag in seama copilariile si sa ma gandesc doar sa fie bine, sa tratez doar cu seriozitate relatia. Acum el e cu alta fata, ii daruieste tot ce mi-a oferit mie, iar eu dragii mei am ramas tot cu parere de rau ca am pierdut un suflet bun, romantic si atent. Poate intr-adevar i-au alunecat ochii la sora mea, dar ce barbat, ce femeie e perfect/a? Macar bine ca mi-a revenit, ca m-au consolat familia si colegii si am redevenit aceeasi fata de dinainte. Acum sunt inginer si urmez si o facultate de medicina. Dumnezeu mi-a fost alaturi. El vrea astfel sa invatam sa pretuim, din greseli si poverile vietii. Intr-o zi voi fi fericita..vedeti? trepatat, lucrurile s-au rezolvat si ma simt implinita sufleteste.

    0
    1

  • giulya pe 15 Mar 2009, 22:52
    experienta

    .folositi cuvinte prea grele atunci cand nu e implicata persoana voastra,sa mergi in alta tara pentru lucru ,este greu.sa ai nevoie sa fii aparat,sa fii dezorientat,sa inveti sa te descurci de unul singur dupa ce brusc te-ai rupt de cei dragi.........puneti-va in locul fetei..dificil.ACUM PENTRU FATA ----OK AI GRESIT,STAI LINISTITA TOATE GRESIM IMPORTANT E SA INVETI CEVA DIN ASTA.MERGI MAI DEPARTE CU MULTA ATENTIE sunt multe de spus......CURAJ

    1
    0

  • ancutza pe 14 Feb 2009, 21:52
    sauuuuuuu....

    sau poate ti-e ciuda ca nu ai putut avea niciodata o astfel de fata...cuminte....poate intradevar u ai avut doar curve....de aceea u nu mai poti face diferenta dintre o fata sincera si o panarama...asa ca tine de exemplu

    0
    2

  • ancutza pe 14 Feb 2009, 21:49
    ``curva proasta``???

    alooooooo val24...pe ce lume traiesti fratele meu?...u nu sti sa citesti sau esti atat de dobitoc ca nu ai inteles nimik?fata asta a pus suflet la relatia asta a crezut cum poate si noi am crezut in cineva odata...u nu ai crezut niciodata in nimeni? dar sti ce ....intre tine si personajul negativ din povestea ei nu este nici o diferenta santeti amandoi o apa si un pamant....doua lighioane fars suflet si fara caracter....

    0
    2

  • doar.eu pe 6 Dec 2008, 00:37
    peste sau rechin

    suneti proaste toate..la 25 de ani sa fii curva knd a avut doar 2 relatii..pai scuzati'ma frate..dar cred k aia care a facut'o curva este ea !!! poate inca una mare :)) ..ce proasta

    1
    1

  • andreutza pe 28 Nov 2008, 19:12
    ce vorbity asa

    in caz de nu ati citi k-lumea fata asta a fost mintyta si luata la mijto...dak eraty voi in loku eu??/vaty gandit un pik....nu prea cred...daty vb de astea dure ...

    0
    2

  • Mao pe 14 Nov 2008, 09:58
    Ba nu bravo

    Daca "val24m" citea mai atent ar fi vazut ca fata asta, la 25 de ani, spunea ca a avut 2 relatii. Deci de unde "curva"? Prietena ta cite relatii a avut inainte? Tot "curva" e si ea? Si tu Mia cite relatii ai avut? Daca esti la prima e ok daca nu, te-ai facut singura "curva". Ai fi putut spune femeie naiva, de exemplu, sau daca chiar vrei tu poti spune "femeie proasta" dar nicidecum "curva". Cred ca cei care te catalogheaza misogin sau prost crescut sau nesimtit au ceva dreptate. Gindeste. E valabil si pentru tine Mia.

    1
    1

  • val24m pe 17 Iun 2008, 05:28
    @Mia

    Si mie-mi place cum gindesti... despre mine. De obicei sint catalogat ca: misogin, cinic, prost crescut sau de-a dreptu' nesimtit. Iar eu sint doar obiectiv... Heh! :D

    1
    1

  • Mia pe 17 Iun 2008, 00:35
    Bravo!!

    Uite, imi place cum gandesti, val24m! am mai citit ce-ai scris si la alte articole, si sunt de acord cu tine. Femeile ca asta din articol ne fac o reputatie proasta tuturor!!

    2
    0

  • val24m pe 11 Iun 2008, 06:00
    Doua cuvinte:

    "Curva proasta". Cu riscul de a fi cenzurat de moderator, trebuie sa spun adevarul. Si adevarul e ilustrat de cele doua cuvinte de mai sus. Dovada? Stie ca a mai avut si alte relatii destramate. Ii spune sor-sa ca individul ii face avansuri, n-o crede. Ii spune amicul ca individul nu e de ea, nu il crede. Ii spune colegul de camera ca ticalosii face individul si ea nu si nu! Se tine gaia-matu' de ipochimen! Pe pariu ca in acest timp, a dat cu sutul mai multor baieti buni, care ar fi dorit sa se apropie de ea. Acum plinge prin reviste si cere compatimire pentru traznaile pe care ea le-a facut. Pey, sa nu-i zici cele doua cuvinte? Pey... cam da! Parerea mea. ;)

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod