Olivia de Havilland, legenda de la Hollywood: 25 de imagini cu actrița din „Pe aripile vântului“

Actriţa Olivia de Havilland, câştigătoare de două ori a premiului Oscar, a încetat din viaţă duminică la Paris, la vârsta de 104 ani. Aceste imagini rememorează câteva momente din viața și din cariera sa.
Olivia de Havilland, una dintre marile staruri ale Vârstei de Aur a Hollywood-ului, a murit din cauze naturale la domiciliul său din Paris, unde trăia de 60 de ani,a anunţat editorul ei, Lisa Goldberg.

Actrița s-a născut în Japonia, într-o familie britanică, pe 1 iulie 1916. Din 1941, era cetăţean al Statelor Unite ale Americii, iar din 1953 trăia la Paris.

Alături de Kirk Douglas, născut şi el în 1916, Olivia de Havilland a fost cel mai longeviv star de la Hollywood. A lucrat cu producători celebri, precum David O. Selznick, cu regizori ca Michael Curtiz şi Anatole Litvak şi cu actori precum Errol Flynn şi Mickey Rooney. A fost premiată de două ori cu Oscar, în 1947 şi în 1950, pentru rolurile principale din "To Each His Own" (1946) şi ""The Heiress" (1949).

Tată său, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, era avocat, iar mama a fost actriţă de teatru, cu o scurtă carieră în cinema în anii 1940.
Olivia de Havilland a fost verişoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviaţiei.

În 1919, părinţii ei s-au despărţit, iar mama a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco.

În 1934, Olivia de Havilland se pregătea să devină profesoară de limba engleză când a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în "Visul unei nopţi de vară", după William Shakespeare, în care juca cu o trupă de amatori. Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers. În anii următori, ea a apărut în "Căpitanul Blood/ Captain Blood" (1935), alături de atunci necunoscutul australian Errol Flynn. Ei au devenit cel mai cunoscut cuplu de pe ecran.

Olivia a mai jucat alături de Errol Flynn în opt filme, printre care "Atacul brigăzii uşoare/ The Charge of the Light Brigade” (1936) şi "Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood" (1938).

În 1939, Olivia de Havilland a jucat în "Pe aripile vântului", produs de influentul David O.
Selznick. Ea a interpretat rolul Melanie Hamilton, cea care devine soţia lui Ashley Wilkes (Leslie Howard), iubit de Scarlett O'Hara (Vivien Light).

Olivia de Havilland a declarat că a văzut "Pe aripile vântului" de câteva zeci de ori şi "de fiecare dată, îmi aduce bucurie". "Din fericire, nu mă face melancolică", spunea ea despre colegii săi care nu mai trăiesc. "Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură".

"Pe aripile vântului" a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări din acea vreme.

Actrița a mai fost distinsă cu două Globuri de Aur şi un premiu pentru interpretare primit la Veneţia, pentru "The Snake Pit” (1948).

Olivia de Havilland a mai jucat în prpducțiile "Dublă enigmă/ The Dark Mirror" (1946), "Verişoara mea Rachel/ My Cousin Rachel" (1952) şi thrillerul psihologic "Secretul verişoarei Charlotte/ Hush...
Hush Sweet Charlotte" (1964), alături de Bette Davis. Ea a făcut parte din distribuţia "Al cincilea muschetar/ The Fifth Musketeer”, alături de Ursula Andreess şi Beau Bridges, după care au urmat filme şi seriale de televiziune, între care "Nord şi Sud”, cu Patrick Swayze, Kirstie Alley şi Lesley-Anne Down.

În 1960, Olivia de Havilland a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 2008 a fost recompensată de preşedintele George W. Bush cu US National Medal for the Arts.


Foto: Hepta
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod