Narcisa Suciu e îndrăgostită de Finlanda: „Ţara asta chiar mi se potriveşte!“

Cântăreaţa se numără printre puţinii români care s-au adaptat foarte bine la stilul de viaţă din statul nordic, unde trăieşte de 6 ani.

Într-o perioadă în care țările nordice nu se bucură de popularitate în România, în contextul cazului copiilor românului din Norvegia care au fost luați de autorități, Narcisa Suciu oferă o altă perspectivă asupra stilului de viață din această parte a Europei. În urmă cu şase ani, ea a decis să se mute în Finlanda, alături de fiica ei, Daria, şi de Veikko Miettinen, care i-a devenit soţ chiar pe 8 martie 2010. Experiența ei reușită într-o societate mult diferită de cea românească atestă că adaptarea acolo depinde de firea, de așteptările și de cultura fiecăruia și că acest proces nu este imposibil.

Reușita sa, spune ea, se bazează pe deschiderea spre înțelegerea altei civilizații și pe multă răbdare.

Cântăreața a povestit într-un interviu pentru Adevărul Live de ce a ales să se stabilească acolo. "M-am căsătorit cu un cetăţean finlandez. Şi atuci, fireşte, aveam două variante: România sau Finalnda. Pentru că părinţii lui sunt în vârstă şi nu ştim pentru cât timp vor mai trăi, am ales Finlanda. Ăsta a fost primul motiv, mai ales că părinţii mei nu mai trăiesc.
Pe urmă, pentru şcoală. Bineînţeles că am fost pusă în situaţia să aleg sistemul de învăţământ pentru copilul meu şi l-am vrut pe cel finlandez. Statisticile spun că ar fi cel mai performant din lume. Pot spune că nu se stresează când merge la şcoală. Învăţământul obligatoriu este gratuit, începând de la transport, prânz, creioane, tot ce trebuie pentru a se descurca. În liceu, însă, am aflat cu surprindere că trebuie să cumpărăm manualele şi acestea sunt diferite în fiecare semestru.
Cert este că trebuie să cumpăr manuale şi sunt scumpe. Daria este clasa a XI-a", a explicat ea. "Daria este clasa a XI-a. Aici sistemul e diferit, pentru că poţi face liceul într-un an şi jumătate, în doi sau în cinci. Se merge pe sistemul de credite, cam cum e în România la facultate. Mi se pare că nu-i la fel de greu şi de stresant cum e sau cum era în România pe vremea când am terminat eu şcoala"
, a adăugat.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • hihi pe 11 Feb 2016, 06:56
    ce grija ai tu

    ca sunt parintii lui batrani!o sa ai socul vietii tale cand vei avea inca 20-30 de ani de acum inainte conversatii cu socrii!retardatii astia traiesc nu glumesc,102-105 ani la ei este ceva normal! M intreb cine te-a maritat,cine ti-a gasit sotul?ca aia iau si o maimuta pt treburile casnice,legal sa fie!marea majoritate cumpara de la moll filipine,scotia si anglia sunt pline!rom nu prea au cautare,de aia ma mir ca te-a luat ala!

    0
    0

  • Arici Pogonici pe 6 Feb 2016, 06:31
    Chiar asa...

    ce poate sa spuna si ea... este inca in faza de integrare cand admite orice bullshit. Cred ca nu are incotro. Pentru ea este o schimbare pe care doreste s-o faca, chiar daca la "rece" ar gandi-o nu ar face-o. Chiar si in cazul in care sistemul ar avea executii in piete publice, ea ar fi de acord, ar incerca sa inteleaga acest lucru iar apoi sa ni-l explice. Asa este starea de tranzitie.

    0
    0

  • Nina pe 4 Feb 2016, 11:24
    Cam neclar

    Ce-o fi vrut să spună Narcisa cu vorbele?: "Părinţii trebuie să fie părinţi, nu prieteni. Asta cred eu". Cred că nimeni nu pricepe. A vorbit gura fără ea, de fapt NIMENI nu a putut-o acuza vreodată pt. prea multă inteligenţă. Eu cred că părinţii TREBUIE SĂ FIE ÎN PRIMUL RÂND PRIETENII CEI MAI APROPIAŢI AI COPIILOR PROPRII.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod