România trece la ora de vară: Cum te afectează această schimbare?

În noaptea de sâmbătă spre duminică (30 spre 31 martie 2013), România trece la ora de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Află cum te va afecta această schimbare!

În noaptea de sâmbătă spre duminică (30 spre 31 martie 2013), România trece la ora de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Află cum te va afecta această schimbare!

Sâmbătă noaptea (30 martie a.c.) ceasul se va da înainte, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. Ora oficială de vară este valabilă până în data de 27 octombrie 2013, ora 04:00.

Află cum îţi poate influenţa sănătatea această schimbare şi de ce este considerată o adevărată povară pentru organismul uman!

1. Îţi dă peste cap toată rutina zilnică care te ajuta să fii mai organizat.


2.

Perturbă ceasul biologic

Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.

 
3. Creşte riscul de infarct cu 10%

Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţia New England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

 
4.
Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi


Un studiu apărut în publicaţia Sleep and Biological Rhythms arată că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

 
5. Creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn

Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.


Cum te afectează mersul trenurilor


Trecerea la ora de vară, ce va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, nu va afecta decât mersul trenurilor aflate în circulaţie între orele 03:01 şi 04:00, se arată într-un comunicat de presă al CFR Călători.

"Trenurile de călători aflate în circulaţie între 03.01 şi 04.00 (ora iarnă), vor circula întârziate, fiind afectate de schimbarea de oră un număr de 85 de trenuri, din care 7 trenuri internaţionale, 32 InterRegio şi 46 Regio", se arată într-un comunicat al CFR Călători.

Astfel, trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora de iarnă până în noaptea de 30/31 martie 2013 ora 03.00 care devine ora 04.00.
După această oră (04.00), trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 31 martie 2013, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după orarul din mersul de tren în vigoare.

Credit foto material: Mediafax Foto / Lucian Maftei 

 

30 Martie 2013
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gggg pe 30 Mar 2013, 22:11
    pentru Eu

    gresesti....nu dormi mai mult ,ci dormi mai putin ,pentru ca tu daca te trezesti la 9 (ceasul nou) de fapt ar fi fost 8 (ceasul vechi) , asa si cu cei in cluburi vor petrece mai putin, pentru ca ei de la ora 3 trec direct la 4 ....in rest cu decalajul de care ziceai sua si romania iti dau dreptate

    0
    1

  • Ola pe 30 Mar 2013, 14:19
    @ Daniela

    Prioritatile nationale in Romania sunt: eradicarea batranilor pentru a scapa de povara platii pensiilor, distrugerea sistemului de sanatate, taierea tuturor ajutoarelor de stat si cresterea poverilor fiscale.

    1
    0

  • Eu pe 30 Mar 2013, 13:07
    Ora de vara

    E o mare absurditate.Numai asta nu mai auzeam creste nr de sinucigasi,pentru ca dormi o ora mai mult in loc sa te trezesti la 07.00 mai ai o ora pana la 08.00.Fumatul si altele nu afecteaza inima dar aceasta situatie ocupa pozitia 1.Cei mai "dezavantajati" vor fi tinerii din cluburi of trebuie sa mai stau sa ma distrez inca o ora ce dezamagire iar cei mai "fericiti" vor fi cei care lucreaza noaptea.ABSURD!!!Cand treci din Romania in SUA atunci nu mai e problema?sau mi bine nu plecam asa nu mai suntem predispusi la infarct miocardic

    0
    1

  • Daniela pe 30 Mar 2013, 08:39
    trecerea la ora de vara

    se pare ca multe tari au renuntat la aceasta schimbare a orei tocmai tinand cont de avertizarile specialistilor si statisticilor , dar in aceste tari sanatatea cetatenilor este una din prioritatile nationale ceea ce nu e cazul in Romania...

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod