TES o prezintă pe Maia Morgenstern în „Astă-seară: Lola Blau"

Piesa austriacului Georg Kreisler este o tragicomedie plină de umor negru, căreia Maia Morgenstern îi redă întreaga strălucire. Spiritul caustic al versurilor şi tonul nostalgic al melodiilor creează, împreună, partitura perfectă pentru un regal actoricesc.
Piesa lui Kreisler a avut un succes imediat după premiera sa absolută, la Viena, în 1971, şi s-a jucat, de atunci pe numeroase scene europene şi la New York.
Prin destinul Lolei, paradigmatic pentru secolul al XX-lea, Kreisler ne arată viaţa din spatele culiselor şi modul în care ne raportăm la realitate. Aceasta pentru că Lola, după cum spunea chiar autorul, „e la fel de descumpănită în faţa antisemitismului, ca şi în faţa propriei evreităţi, căci nu doreşte nimic altceva decât să cânte şi să danseze puţin, să dăruiască bucurie publicului.“

Lola are destinul tipic al atâtor artişti de expresie germană, care au fost prinşi în cleştele războiului.
Ea îşi începe la Viena cariera de cântăreaţă de cabaret, chiar în perioada anexării Austriei la Germania lui Hitler; se refugiază de nazişti în Elveţia, iar după ce este expulzată de acolo, emigrează în SUA, unde ajunge faimoasă.

Tot acolo îşi pierde iluziile despre lume, dragoste, prietenie.
După război se reîntoarce la Viena pentru a constata că oamenii s-au schimbat prea puţin…

„Lola Blau este povestea unei neputinţe”, spunea Kreisler. Dar spectatorii vor părăsi teatrul măcar cu un refren al Lolei în gând.
Poate acesta va fi chiar cel pe care Lola şi-l cânta sieşi: „Sus bărbia, zâmbeşte, asta-i viaţa!”

În spectacolul regizat de Alexandru Dabija, Maia Morgenstern este acompaniată la pian de Tatiana Moroşanu. Scenografia este semnată de Puiu Antemir, costumele aparţin Doinei Levintza şi lui Puiu Antemir, iar mişcarea scenică – Adinei Cezar.

Primele reprezentaţii vor avea loc în 6 şi 7 noiembrie, 2013 incepand cu ora 19:00.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod