Romania pledeaza la Haga, pe TVR 1

Facebook Twitter Comenteaza
Romania pledeaza la Haga, pe TVR 1

TVR 1 prezinta pe 2 septembrie "Romania pledeaza la Haga", o editie speciala in transmisiune directa, moderata de jurnalistul Luca Niculescu.

"In emisiunea din 2 septembrie vorbim despre mizele procesului de la Curtea Internationala de Justitie dintre Romania si Ucraina. Cele doua tari isi disputa impartirea platoului continental al Marii Negre si zona economica exclusiva", explica Luca Niculescu. "Miza cea mai importanta este cea economica: in cazul in care Romania castiga, tara noastra are asigurati 15 ani de independenta energetica, ca urmare a importantelor zacaminte de gaz si petrol aflate in subsolul Marii Negre", declara jurnalistul.

Cheia acestui proces ar putea fi minuscula insula a Serpilor.
Daca este declarata insula, asa cum doreste Ucraina, Kievul are sanse mai mari sa castige procesul. Daca e declarata doar stanca, asa cum sustine Romania, bazandu-se pe faptul ca acolo nu exista apa potabila, Bucurestiul ar putea castiga.

Pe 2 septembrie incepe etapa pledoariilor procesului dintre Ucraina si Romania (etapa scrisa a durat aproape 4 ani). Aceasta presupune pledoarii timp de aproape trei saptamani, verdictul urmand sa fie dat cel mai tarziu la inceputul anului viitor.

Emisiunea de la TVR 1 din 2 septembrie (10.30 - 12.00) va aborda toate aceste subiecte.
Invitati in studiou vor fi istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de externe, si Titus Corlatean, euro deputat PSD.  Prin intermediul unui duplex, Luca Niculescu va intra in dialog cu ministrul de externe, Lazar Comanescu si, live, telespectatorii TVR 1 vor putea asista la prima parte a pledoariei agentului guvernamental Bogdan Aurescu la Haga. Punctul de vedere al Ambasadorului Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Z. Kulyk, va putea fi ascultat intr-un interviu realizat de Tudor Naparu.

Editia speciala din 2 septembrie reprezinta o continuare a interviului in cinci episoade cu Bogdan Aurescu, realizat de Directia Stiri si difuzat la Jurnalul TVR 1, in perioada 25-29 august.


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod