Programul de Burse Naționale L’Oréal UNESCO „Pentru Femeile din Știinţă” și-a anunțat câștigătoarele celei de-a cincea ediții

Pe 18 iunie, la Palatul Bragadiru din București, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătoarelor celei de-a cincea ediții a programului de Burse Naționale L’Oréal UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă". Alina SCRIDON (Universitatea de Medicină şi Farmacie, Târgu-Mureş) şi Maria Magdolna ERCSEY-RAVASZ (Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Fizică, Cluj-Napoca) au fost desemnate câștigătoarele celor doua burse pentru cercetare în domeniul Științelor Vieții, respectiv Științelor Fizice, fiecare în valoare de 42.000 lei.

Alina SCRIDON, 31 de ani, şef de lucrări în cadrul Universității de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, specializarea Fiziologie și medic rezident, specializarea cardiologie, este câștigătoarea secțiunii Științele Vieții cu proiectul “Prevenţia fibrilaţiei atriale la pacienţii post-by-pass coronarian folosind esteri etilici ai acizilor graşi omega-3. Identificarea mecanismelor antiaritmice”.

„Fibrilaţia atrială postoperatorie (FAPO) este cea mai frecventă formă de aritmie cardiacă la pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale cardiace, având o prevalenţă de circa 30% în rândul pacienţilor cu by-pass coronarian.
Potenţialul FAPO de a creşte durata spitalizării, precum şi morbiditatea şi mortalitatea intraspitalicească, justifică interesul crescut al cercetători lor în a găsi strategii terapeutice eficiente pentru profilaxia FAPO. Anul trecut am fost una din cele șase finaliste, dar n-am câștigat și nici n-am renunțat. Și iată că anul acesta am reușit să obțin marele premiu, pe care îl voi folosi pentru aprofundarea cercetărilor în laboratorul din Târgu Mures, locul în care m-am întors după doctoratul obținut în Franța cu gândul să întorc șansa pe care am primit-o" declară Alina Scridon.

Maria Magdolna ERCSEY-RAVASZ, 33 de ani, postdoctorand Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Fizică, Cluj-Napoca,  este câștigătoarea secțiunii Științele Fizice cu proiectul "Studiul şi modelarea legilor fizice ce determină structura creierului”.

„Una dintre cele mai mari provocări ale ştiinţei contemporane este înţelegerea funcţionării creierului uman. Semnificaţia acestuia depăşeşte deja domeniul ştiinţelor vieţii, devenind o problemă studiată şi de fizicieni şi informaticieni. Un pas important în înţelegerea creierului ar fi să descifrăm structura sa fizică.
Sunt aproximativ 86 de miliarde de neuroni în cortexul uman, organizaţi pe diferite nivele structurale, de la microcircuite până la reţeaua zonelor funcţionale, ce alcătuiesc rețeaua inter-zonală din cortex. În cadrul acestei cercetări mă voi ocupa de studierea şi modelarea acesteo rețele.”, declară Maria Magdolna Ercsey-Ravasz.

Programul de  Burse Naționale L’Oréal UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă” se adreseaza cercetătoarelor din România cu vârstă de maxim 35 ani, care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituții de învățământ din țară, iar bursele vor finanța două proiecte de cercetare derulate pe parcursul a zece luni în cadrul unei instituții de cercetare din România.

„Acest program care la nivel internațional a sărbătorit 16 ani de existență a ajuns si în România la cea de-a cincea ediţie. În acest moment aniversar  suntem mândri de evoluția proiectului și de contribuția acestuia la crearea unor adevărate modele de urmat pentru tinerele cercetătoare din România. Prin intermediul programului L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință” ne dorim să încurajăm cât mai multe tinere să se concentreze asupra activității de cercetare  și să sprijinim în mod real cercetarea științifică locală”, a declarat Gilles ANTOINE, Country Managing Director L’Oréal România.

„Chiar mai mult decât în ​​alte domenii, femeile sunt în continuare slab reprezentate în mare parte în profesiile științifice, și acest lucru rămâne valabil în majoritatea țărilor.
Desigur, situația s-a îmbunătățit de-a lungul anilor. Cu toate acestea, o fată de liceu are de trei ori mai puține șanse decât un băiat de liceu să ajungă să obțină un doctorat în știință. Tocmai de aceea cred că și cercetătoarele din România au nevoie în primul rând de încurajare, susținere și exemple de succes. Și da, au nevoie și de surse de finanțare care să le permită șă-și continue pasiunea creatoare”, afirmă Mirela NEMŢANU, Corporate Communications & Public Affairs Manager, L’Oréal România.

Din juriu au facut parte Academician Maya SIMIONESCU, Preşedinte al Secției de Științe Biologice a Academiei Române și Director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară „N. Simionescu”; Dr. Maria ZAHARESCU, Șef laborator Combinaţii Oxidice şi Ştiinţa Materialelor din Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române; Dr. Marius ENĂCHESCU, Director General al Centrului de Ştiinţa Suprafeţei şi Nanotehnologie, Universitatea Politehnică Bucureşti; Dr. Ruxandra JURCUȚ, Medic primar cardiologie, doctor in medicina, șef de lucrări, disciplina cardiologie, Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (prima câștigătoare a burselor, în 2010, secțiunea Științelor Vieții) și Dr.
Ing. Nicoleta PREDA, cercetător științific grad III, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Măgurele (prima câștigătoare pentru secțiunea Știintelor Fizice, 2011).

Perioada de aplicare pentru cea de a cincea ediţie a programului de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Știință” a durat din decembrie 2013 până la finalul lunii martie 2014. Anul acesta au fost înregistrate 51 de aplicaţii, cu o creștere de 11% față de ediția anterioară. Aplicantele provin din mai multe centre universitare ale ţării, printre care Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Mureş, Timişoara.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod