Primăvara aceasta călătorim în „Zootropolis”

Metropola modernă a mamiferelor din Zootropolis este un oraș ca nici un altul.
Cuprinzând cartiere de locuinţe precum luxosul Sahara Square sau glacialul Tundratown, reprezintă o încrucişare de rase, unde animale din fiecare mediu trăiesc laolaltă – un loc unde, indiferent ce eşti, de la cel mai impunător elefant la cel mai mic şoricel, poţi deveni orice. Însă când ofiţerul începător Judy Hopkins (vocea lui Ginnifer Goodwin) ajunge în oraş, ea îşi dă seama că a fi primul iepuraş într-o echipă de poliţie formată din animale mari şi puternice nu e atât de uşor. Hotărâtă să-şi dovedească valoarea, ea profită de ocazia de a rezolva un caz, chiar dacă asta înseamnă să se asocieze cu vulpoiul şarlatan şi bun de gură Nick Wilde (vocea lui Jason Bateman), pentru a desluşi misterul.  Filmul „Zootropolis” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 4 martie 2016, fiind distribuit în format 3D, atât în varianta subtitrată, cât și în cea dublată.

Moştenirea Disney

În cei 92 de ani de istorie, Walt Disney Animation Studios a creat o moştenire legendară de filme cu animale vorbitoare – de la „Steamboat Willie”, scurtmetrajul de debut al lui Mickey Mouse, la „Bambi”, „Dumbo”, „Cartea Junglei”, „Robin Hood” şi „Regele Leu”. Disney se întoarce în lumea animalelor cu cel de-al 55-lea film al studiourilor: „Zootropolis”. „Cu toţii am crescut urmărind extraordinarele filme Disney cu animale, cufundându-ne în acele lumi.
Filmul meu preferat din copilărie a fost «Robin Hood» şi am vrut să onorăm acea moştenire, dar într-un abordare nouă şi diferită. Am început să ne întrebăm cum ar arăta o metropolă a mamiferelor dacă ar fi creată de animale. Iar această idee a fost extrem de interesantă pentru noi”, spune regizorul Byron Howard.

Cel mai mare star pop... din Zootropolis

Vedeta internaţională Shakira îşi împrumută vocea premiată cu Grammy lui Gazelle, cel mai mare star pop din Zootropolis. Shakira interpretează melodia originală a filmului, „Try Everything”, scrisă de artista Sia şi duoul de compozitori Stargate. „Gazelle întruchipează cu adevărat spiritul oraşului, unde oricine poate deveni orice. Mesajul ei este unul al speranţei, includerii, prieteniei şi camaraderiei”, spune regizorul Rich Moore. „Sunt recunoscătoare că am fost parte din acest proiect extraordinar. Filmul este minunat, amuzant, inteligent, antrenant şi îl lasă pe spectator cu un mesaj grozav şi o inimă plină de bucurie”, a declarat Shakira.

Animalele din Zootropolis

Compus din cartiere care celebrează diferite culturi, Zootropolis este un oraş ca nici un altul. Există elegantul Sahara Square pentru animalele deşertului, Tundratown pentru urşii polari şi elani, căldurosul şi umedul Rain Forest District, Little Rodentia pentru cele mai mici mamifere şi Bunnyburrow pentru milioanele şi milioanele de iepuraşi.
Zona de centru, Savanna Central, reprezintă locul unde o varietate importantă de mamifere din toate mediile se întâlnesc.

Producătorii filmului au conceput şi au construit vasta şi detaliata lume din Zootropolis, populând-o cu 64 de specii diferite de animale uimitoare din lumea reală, însă aceste animale vorbesc şi poartă pantaloni. „Echipa a petrecut 18 luni doar cercetând animalele. Ne-am întâlnit cu experţi ai animalelor din întreaga lume şi am călătorit peste 14.000 km în Kenya, Africa, pentru două săptămâni în care ne-am familiarizat profund cu personalitatea şi comportamentul animalelor. Am vrut ca fiecare specie să fie veridică şi bazată pe purtarea lor reală”, spune producătorul Clark Spencer. Pe lângă călătoria în Africa, echipa a petrecut timp la Regatul Animalelor de la Disney şi la Parcul Animalelor Sălbatice din San Diego, precum şi intervievând mai mulţi experţi şi vizitând Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles County. „Am studiat modul în care interacţionează în sălbăticie, cum socializează şi cum sunt construite comunităţile lor individuale în lumea naturală”, spune regizorul Byron Howard.

„Am constatat că majoritatea animalelor, 90%, constituie pradă, numai 10% fiind prădători. Astfel că, deşi am crezut dintotdeauna că prădătorii conduc regatul animalelor, aceştia reprezintă, de fapt, minoritatea. Am vorbit cu antropologi şi sociologi şi am privit în urmă la istoria umană – ori de câte ori am avut o majoritate şi o minoritate, au apărut probleme sociale.
Am observat că animalele din toate speciile au tendinţa de a sta alături de animale care li se aseamănă, găsind refugiu şi protecţie în interiorul grupurilor lor individuale şi evitând animalele care sunt diferite”, adaugă Howard. Astfel, cercetarea i-a condus pe realizatorii filmului înspre o poveste care porneşte de la stereotipuri şi prejudecăţi. „Am folosit aşteptările publicului legate de anumite animale şi relaţiile dintre ele – iepurele şi vulpea, leul şi oaia – şi le-am întors pe dos”, spune scenaristul Jim Reardon.

Cele 6 mari cartiere din Zootropolis

Pentru a crea Zootropolis, artiştii designeri s-au inspirat de la oraşe precum New York şi Londra, împletind peisaje urbane tradiţionale cu influenţe globale şi elemente animale. Spre exemplu, în Tundratown există domuri în formă de ceapă, amintind de arhitectura rusească, iar staţia de tren din Zootropolis are o grădină tropicală interioară inspirată de staţia de tren Atocha din Madrid, însă cu turnuri în formă de coarne. Având un climat central apropiat de cel al Californiei de Sud, Zootropolis include zone climatice artificiale, pentru a putea acomoda o varietate de locuitori. După cum spune designerul de producţie David Goetz: „Ne-am întrebat cum putem pune tundra şi deşertul unul lângă celălalt. Ei bine, răspunsul e simplu. Construieşti un perete masiv de aer condiţionat care separă cele două medii.
La fel ca aparatele noastre de aer condiţonat, o parte suflă aer rece, răcorind Tundratown, iar cealaltă parte suflă aer fierbinte, pentru a încălzi Sahara Square”.

Distribuţie & regie

„Zootropolis” de la Walt Disney Animation Studios este o comedie de aventuri regizată de Byron Howard („Tangled”, „Bolt”) şi Rich Moore („Wreck-It Ralph”, „The Simpsons”) şi co-regizată de Jared Bush („Penn Zero: Part-Time Hero”). Doi dintre regizori au filme nominalizate la Oscar: Howard a regizat filmul Disney din 2008 „Bolt”, iar Moore a regizat aventura din 2012 „Wreck-It Ralph”, care a fost produsă de Clark Spencer, producătorul „Zootropolis”. Din distribuţie mai fac parte, printre alţii: Idris Elba, J.K. Simmons, Nate Torrence, Jenny Slate, Tommy Chong, Octavia Spencer, Bonnie Hunt, Don Lake.

Printre cei care dau vocile personajelor în varianta dublată a filmului se numără: Mihai Dobrovolschi (Nick Wilde), Tily Niculae (Bellwether / Talangă), Sânziana Tarţa (Judy Hopps), Mihai Barangă (Chief Bogo / Şeful Bogo), Andrei Huţuleac (Clawhauser / Gheruţă), Delia Nartea (Bonnie Hopps), Ion Grosu (Stu Hopps), Florian Ghimpu (Yax), Zoltan Butuc (Mayor Lionheart / Primarul Inimă-de-Leu), Lavinia Şandru (Gazelle).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod