Numărul pietonilor accidentaţi în timp ce ascultau muzică la căşti s-a triplat

Majoritatea victimele sunt în principal adolescenţi şi tineri adulţi, relevă un studiu american.
Mare atenţie când traversaţi strada în timp ce ascultaţi muzică la căşti! Numărul accidentelor grave în care au fost implicaţi pietoni care se deplasau ascultând muzică sau posturi de radio la cască s-a triplat în ultimii şase ani, potrivit unui studiu american publicat în revista "Injury Prevention", citat de Mediafax.

Victimele sunt în principal adolescenţi şi tineri adulţi. Cele mai multe dintre accidente s-au produs în zonele urbane.
Doar 10% din cazuri s-au înregistrat în zonele rurale, afirmă autorii acestui studiu, realizat între ianuarie 2004 şi iunie 2011.

Vârsta medie a victimelor a fost de 21 de ani. Printre ele, puţin mai mult de jumătate (55%) au fost lovite de trenuri. Circa două treimi dintre victime (68%) sunt de sex masculin şi aveau în medie mai puţin de 30 de ani în momentul accidentului.

În perioada monitorizată, au fost înregistrate 116 accidente de acest tip, dintre care 16 au avut loc în 2004 - 2005.
În 2010 - 2011, această cifră a urcat la 47, relevă studiul citat de Mediafax.

81 dintre cele 116 accidente (70%) au fost mortale. În trei sferturi din cazuri, martorii au raportat faptul că victima avea căşti pe urechi în momentul producerii accidentului.

În aproximativ un caz din patru (29%), în rapoarte s-a menţionat folosirea claxonului sau a sirenelor de alarmă, înainte ca pietonul să fie accidentat.

În opinia autorilor accidentelor, neatenţia pietonului, captivat de muzica sau informaţiile pe care le ascultă, şi incapacitatea acestuia de a auzi, din cauza căştilor, sunetele exterioare, se află probabil la originea producerii celor mai multe accidente.

Însă ascultarea muzicii la cască ar diminua, totodată, resursele cerebrale destinate stimulilor externi, reducând astfel acuitatea vizuală a victimelor, făcându-le să devină aproape oarbe faţă de ceea ce se petrece în jurul lor.

Telefoanele mobile şi kit-urile hands-free nu au fost luate în calcul în acest studiu.

Potrivit datelor oferite de National Highway Traffic Safety Administration din SUA, între 4.000 şi 5.000 de pietoni sunt accidentaţi mortal de autovehicule, reprezentând 10-12% din totalul victimelor făcute pe străzile din Statele Unite.
Trenurile provoacă circa 50 de victime pe an.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod