Nobletea spiritului: intelectuali, etica si adevar

30 Octombrie 2008
Facebook Twitter Comenteaza
Nobletea spiritului: intelectuali, etica si adevar

In seria de evenimente cu public "Intalniri si (re)intalniri la ICR", Institutul Cultural Roman organizeaza, in ziua de marti, 18 noiembrie 2008, ora 18.00, in colaborare cu Ambasada Olandei si Curtea Veche Publishing masa rotunda "Nobletea spiritului: intelectuali, etica si adevar".

Vor vorbi Rob Riemen (Presedintele Nexus Institute), Vladimir Tismaneanu (Professor of Politics, University of Maryland & Presedintele Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania) si Horia-Roman Patapievici (Presedintele Institutului Cultural Roman). La eveniment va participa si ambasadorul Olandei, E.S. Jaap Werner.    
Cu aceasta ocazie Curtea Veche Publishing va lansa volumul lui Rob Riemen, "Nobletea spiritului. Un ideal uitat". La finalul mesei rotunde, autorul va oferi celor interesati autografe.

Cartea lui Rob Riemen debuteaza cu scurta povestire a unei cine cu Elizabeth Mann si contine trei eseuri diferite - "Lupta lui Thomas Mann", "Conversatii inactuale pe teme actuale" si "Fii fara frica!" - pe o tema comuna: datoria intelectualului fata de lumea in care traieste. Apeland la mari figuri intelectuale ale secolului al XX-lea, dar si la legendarul Socrate, autorul incearca sa reconstruiasca un statut al intelectualului dezirabil, asezand la baza acestuia nobletea spiritului. Volumul Curtea Veche are o prefata de George Steiner, un argument de Vladimir Tismaneanu si o postfata de H.- R. Patapievici.
 
Rob Riemen, scriitor si filosof al culturii, este fondatorul si presedintele Nexus Institute (Amsterdam, Olanda), si editorul jurnalului omonim. A publicat numeroase articole si a sustinut conferinte pe teme precum umanismul european, etica si adevar, democratie si tiranie, rolul intelectualului in societate, arta si kitsch, etc.

In 2008, Rob Riemen a publicat la Yale University Press volumului "Nobility of Spirit. A Forgotten Ideal". Rob Riemen a primit distinctia Officers Cross, Inalta Decoratie de Onoare pentru servicii aduse Republicii Austria.  

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod