Noaptea muzeelor la Muzeul National de Arta al Romaniei

Facebook Twitter Comenteaza
Noaptea muzeelor la Muzeul National de Arta al Romaniei

Sambata, 17 mai 2008, cu ocazia celei de-a patra editii a Noptii muzeelor, Muzeul National de Arta al Romaniei invita publicul la Confesiuni de amorul artei - un program de spectacole de animatie teatrala, sunet si lumini.

Alaturarea dintre arta si teatru continua demersul MNAR de a invita profesionisti din diverse domenii artistice sa conceapa momente de sine statatoare inspirate de lucrari expuse in muzeu. In 2006, Noaptea muzeelor la MNAR a imbinat arta si muzica, iar in 2007 arta si coregrafia.

Anul acesta, "evenimentul este un tribut adus picturii printr-un spectacol de lumini arhitecturale, tablouri regandite la dimensiuni umane, povesti picturale si little opera", defineste conceptul spectacolului pregatit pentru aceasta ocazie de Carmen Lidia Vidu, regizorul manifestarii.

Publicul va putea sa viziteze gratuit Galeria Nationala si Galeria de Arta Europeana intre orele 16:00-02:00 sau sa ia parte la feeria din Curtea de onoare a Palatului regal, intre orele 19:00-03:00, animata in aceasta noapte cu sprijinul Teatrul National Bucuresti de jocuri de lumini pe cladire, muzica, ghirlande luminoase si personaje din tablouri.
Mai mult decat atat, poate intra in cadru dand viata scenei "Pe terasa la Sinaia" compusa de pictorul Theodor Aman si reprodusa la scara umana de artistul Felix Dogaru.

Muzeul National de Arta al Romaniei propune un program diversificat, pentru toate gusturile. Special pentru aceasta noapte regizoarea Carmen Lidia Vidu "scoate din rama" tablourile si le aduce pe scena. In Curtea de onoare vor avea loc doua performance-uri pantomima "Grup de muzicanti" (orele 19:30, 20:30, 21:30, 22:30 si 23:30) si "Confidente" (orele 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 si 00:00) inspirate de tablourile omonime semnate de Magdalena Radulescu si Aman Jean.
Acestea vor fi interpretate de actori profesionisti pe doua scene diferite, amenajate langa intrarile in Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala.

In fiecare galerie a muzeului, publicul va avea ocazia sa (re)descopere lucrari de arta binecunoscute intr-o ambianta noua, realizata prin lumini, colaje muzicale si proiectii video (sound design: Ovidiu Chihaia si VJ: Cristian Gherghel, Rares Avram).

Continuand parcursul prin muzeu, publicul va avea surpriza sa constate ca tablourile pot vorbi: prin intermediul momentelor sonore (soundbytes) "Femeie pe canapea" si "Primavara", tablourile lui Maurice Brianchon si Stefan Luchian devin graitoare prin prelungirea povestii dincolo de rama cu ajutorul scenografiei si al sunetului.

Incepand cu orele 00:30, are loc un miniconcert de muzica clasica si opereta, in curtea muzeului Little Museum Opera.

La Sala Auditorium intre orele 19:30-04:00 publicul va putea sa vizioneze proiectii de filme de arta, puse la dispozitie de Institutul Francez Bucuresti.

Muzeul Colectiilor de Arta (Calea Victoriei 111) isi va prelungi programul cu ocazia Noptii muzeelor, ramanand deschis intre orele 16:00-02:00.

Pentru vizitatorii insetati de frumos, in aceasta seara, Ceainaria Vasiliada s-a mutat in curtea muzeului.

Evenimentul este integrat proiectului "Noaptea muzeelor - Circuit pentru publicul bucurestean", coordonat de Muzeul National de Arta al Romaniei si finantat de AFCN.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod