"Europolis", menţiune specială la Montreal

de Iulia Anghel, 14 Septembrie 2010
Facebook Twitter gplus Comenteaza

"Europolis", lungmetrajul de debut al regizorului Cornel Gheorghiţă, a primit Menţiunea specială a Juriului pentru lungmetraj de debut în cadrul festivalului internaţional de la Montreal, "Festival des Films du Monde", festival internaţional de categorie A ce s-a încheiat zilele trecute. Produs şi regizat de Cornel Gheorghiţă, "Europolis" este o co-producţie România-Franţa ce îi are în rolurile principale pe Adriana Trandafir şi Aron Dimeny.  
 
După proiecţia de la Montreal, majoritatea discuţiilor iniţiate de spectatori au fost despre magie, mit şi obiceiurile precreştine în tradiţia românească, aşa cum apăr ele şi în "Europolis".
Regizorul a povestit spectatorilor despre tradiţiile ancestrale româneşti, pe care adesea sunt construite horror-urile sau thriller-urile cinematografului de azi:  
 
"Foarte mulţi oameni, mai ales în satele izolate din Carpaţi, sau de la Dunăre, practică şi astăzi obiceiuri precreştine. Nici biserica creştină, nici comunismul nu au reuşit să împiedice practica acestor datini foarte vechi. Dacă ele se perpetuă şi astăzi, după atâtea secole, cred că ele au o dimensiune profundă, metaistorica."
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod