De la Helsinki la București: Elena Mîndru cântă jazz cu Big Band-ul Radio

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie (19.00), alături de formația Radio România, sub bagheta dirijorului și apreciatului compozitor Ionel Tudor, o veți aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, la Helsinki.

Aceasta va interpreta la Sala Radio o serie de compoziții proprii și standarde de jazz. Ca de fiecare dată în cadrul serie lunare de concerte prezentate de Big Band-ul Radio sub titlul “Jazz pe românește”, seara va fi prezentată de Florian Lungu, el însuşi o „personificare” a jazz-ului românesc, a cărui carieră dedicată genului a însemnat mii de emisiuni radio şi TV, un număr considerabil de articole publicate, multe prezentări de festivaluri şi concerte de jazz, precum şi câteva compoziţii cântate de solişti şi formaţii cunoscute.

ELENA MÎNDRU a obținut în 2012, în Elveția, premiul al II-lea și premiul publicului la celebrul Festival de Jazz de la Montreux (Montreux Jazz Voice Competition), juriul fiind prezidat de Quincy Jones. Tânăra artistă s-a pregătit pentru o frumoasă carieră de jazz în școli europene de prestigiu: este  deținătoare a diplomei de masterat în interpretare și compoziție de jazz obținut, în 2013, prin programul Nordic Master of Jazz (NOMAZZ), studiind jazz-ul la Royal Academia de Muzică din Århus - Danemarca, Colegiul Regal de Muzică Stockholm - Suedia și Academia Sibelius din Helsinki – Finlanda și în prezent este doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al ultimei instituții menționate.

 

Vocalista a reprezentat Radio România Cultural ca solistă a Euroradio Jazz Orchestra în Praga, în octombrie 2014, și Yle Radio (Finlanda) în cadrul European Jazz Competition - EJC, în iunie 2015, la Rotterdam, ambele proiecte fiind organizate sub egida European Broadcasting Union.

În 2014, artista și-a lansat cel de-al doilea album de jazz: Evening in Romania. Artista reunește alături de vocea sa un cvartet de jazz alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toții licențiați ai Academiei Sibelius. În luna mai 2014, cvintetul a câștigat competiția Young Nordic Jazz Comets Finlanda, iar în iunie 2015, formația Elenei Mîndru a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiției EJC din Rotterdam, Olanda.
Elena Mîndru a inițiat și organizat primul concert de jazz simfonic cu solist vocal din România.

Primul concert din această serie a fost alături de Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Sabin Păuța, în februarie 2014. Proiectul solistei de jazz include lucrări în primă audiție scrise de compozitori români și finlandezi, printre care și lucrări și aranjamente scrise de cântăreața însăși.  A continuat șirul concertelor de jazz simfonic în iunie 2015 la Cluj-Napoca, alături de dirijorul Tiberiu Soare și în septembrie 2015 la Târgu Mureș, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, dirijată tot de Sabin Păuța.


Solista are propria casă de discuri (EM Records) prin care își propune să publice cât mai mulți artiști de jazz, cu precădere artiști români. Are la activ două discuri publicate, la care se adaugă cel mai recent album al formației Bega Blues Band din Timișoara în noiembrie 2015 și următorul său album – Elena Mîndru Third Stream Project, în aprilie 2016, înregistrat în renumitul studio Yle M1 al radioului finlandez.
Pentru anul 2016, Elena Mîndru a fost solicitată de către Teosto (Uniunea Compozitorilor din Finlanda) să compună două lucrări pentru big band, special dedicate ansamblului Jyväskylä Big Band (JBB), alături de care plănuiește un mini-turneu în România, în vara anului 2016.



Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod