Cinematografia romaneasca inregistreaza o premiera la Festivalul de Film de la Berlin

4 Februarie 2009
Facebook Twitter Comenteaza
Anul acesta, Romania este reprezentata in cadrul Festivalului de Film de la Berlin, atat in competitia oficiala cat si in activitatile paralele de lung si scurt metraj. Aceasta este o premiera in ceea ce priveste participare productiilor romanesti la aceasta competitie care se desfasoara, anul acesta, intre 5 - 15 februarie.

In lupta pentru "Ursul de Aur" - trofeul competitie oficiale - intra coproductia romano - anglo - maghiaro "Katalin Varga", care concureaza cu alte 25 de productii.
Scrisa si regizata de Peter Strickland si lansa in 2008, pelicula spune povestea lui Katalin Varga, o femeie care este aruncata in strada de sot dupa ce acesta afla ca nu este tatal copilului ei. Pe 11 februatie, "Katalin Varga" va avea premiera la Berlin.

La sectiunea "Forum" a fost nominalizata productia de debut in lung-metraj a regizorului Radu Jude, intitulata "Cea mai fericita fata din lume". Delia, o adolescenta care castiga o masina la un concurs de etichete, ajunge sa traiasca un adevarat cosmar din cauza lipsei de comunicare.
Filmul, al carui scenariu a fost scris de Radu Jude si de Augustina Stanciu, va avea premiera pe 7 februarie.

In plus, in cadrul programului "Berlinale Shorts" sunt prezente scurt-metrajele "Bric-Brac", de Gabriel Achim care dureaza 18 minute si "Renovare", de Paul Negoescu care dureaza 24 de minute.

In afara productiilor propuse, Romania va mai fi reprezentata la Berlin de criticul de film si directorul artistic al Festivalului de Film Transilvania (TIFF), Mihai Chrililov.
Aceasta este unul dintre membrii juriului FIPRESCI, organizatie a criticilor de film si a jurnalistilor de specialitate. Anamaria Marinca, care anul trecut a fost prezenta in programul "Shooting Star", participa in competitia oficiala cu pelicula "Storm" (regizor si scenarist Hans-Christian Schmid) si in sectiunea "Panorama" cu "The Countess" (regizor si scenarist Julie Delpy).

De promovarea Romaniei la Festivalul de Film de la Berllin se va ocupa, la fel ca si in anii precedenti, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (AFPR).
In perioada 5 - 15 februarie va exista un stand de prezentare romanesc, in cadrul Berlinale Film Maker, care pe langa prezentarile obisnuite va avea misiunea de a oferi tot felul de informatii despre cinematografia din tara noastra.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod