Ce pregateste TIFF-ul anul aceasta?

12 Mai 2009
Facebook Twitter Comenteaza
Ce pregateste TIFF-ul anul aceasta?

La cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), 12 filme de lung metraj se vor afla in competitie pentru castigarea Trofeului Transilvania. Selectia, realizata de Mihai Chirilov - directorul artistic al festivalului, cuprinde titluri hit din tari precum Turcia, Germania, Brazilia, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan si, nu in ultimul rand, Romania.

Spre deosebire de editia precedenta, cand Romania a lipsit din concurs, anul acesta tara noastra este reprezentata de pelicula "Politist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu. "Politist, adjectiv" spune povestea lui Cristi, un politist dintr-un orasel de provincie care ajunge sa-si piarda increderea in lege.

Filmul ii are in distributie pe Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Cosmin Selesi si va fi difuzat in premiera absoluta in Romania la TIFF, imediat dupa premiera de la Cannes, din cadrul sectiunii "Un certain regard".  

Din Germania avem filmul regizoarei Maren Ade, "Alle Anderen", pelicula care a fost dublu-premiata la Berlin (cea mai buna interpretare feminina si Marele Premiu al Juriului). In cadrul aceluiasi eveniment va fi prezentat si filmul "Machan", o coproductie Sri Lanka/Italia, regizata de Uberto Pasolini.

Francezii ne ofera un road trip de neratat, "J'irai dormir a Hollywood", in care Antoine de Maximy, regizor si protagonist al acestui documentar de mic buget, porneste intr-o aventura extraordinara prin State.
Si Afganistanulilmul vine la Cluj cu "Kabuli Kid", o poveste comico-amara a unui barbat care incearca sa o regaseasca pe femeia care a abandonat un bebelus in taxiul sau.

Lista filmelor intrate in competitie continua cu semi-documentarul "My Marlon and Brando" (R. Huseyin Karabey, Turcia, 2008), "The Dead Girl's Feast" (R. Matheus Nachtergaele, Brazilia, 2008), "A Complete History of My Sexual Failures" (R. Chris Waitt , Marea Britanie, 2008), "The Maid" (R. Sebastian Silva, Chile-Mexic, 2009 – Marele premiu al sectiunii World Cinema, Sundance), "Awaking from a Dream" (R. Freddy Mas Franqueza, Spania-Polonia, 2008), "North" (R. Rune Denstad Langlo, Norvegia, 2009 – Marele premiu la Festivalul Tribeca) si "Bahrtalo!" (R.
Robert Lakatos, Ungaria, 2009), distins cu premiul Label Europa Cinemas la Festivalul de Film de la Karlovy Vary.

Pe langa Trofeul Transilvania in valoare de 10.000 de euro, mai sunt puse in joc "Premiul de regie", in valoare de 5.000 de euro, "Premiul pentru cea mai buna interpretare" si, nu in ultimul rand, "Premiul pentru imagine" si Premiul Publicului.

Pe langa toate acestea, la editia de anul acesta a TIFF-ului, apare o noutate absoluta. Este vorba despre proiectarea a cate unui scurtmetraj din competitia sectiunii "Shadows Short", inaintea unui lung metraj din Competitia TIFF. Astfel sectiunea "Shadows Short" este alcatuita din 12 scurtmetraje cu o atmosfera intunecata, sumbru absurde, sarcastice, pline de umor negru, toate atent alese de directorul indragitului festival Anim'est, Mihai Mitrica.

Publicul se va putea bucura de filme precum "Next Floor" (R.
Denis Villeneuve), castigator a 12 premii, printre care si Prix Canal+ obtinut la Cannes in 2008, "Danse Macabre" (R. Pedro Pires) sau animatia "Lili" (R. Riho Unt). Nu in ultimul rand, va putea fi urmarita si o productie autohtona, "Zombie infectors 3", in regia lui Nicolae Constantin Tanase.

La cea de-a opta editie a Festivalului de Film Transilvania s-au inscris 210 filme straine de scurt-metraj si 52 de filme romanesti.

 

Foto: Mediafax


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod