Ce e bine să mâncăm şi ce nu? Cum se schimbă sfaturile nutriţioniştilor în timp

A devenit un obicei ca unii oameni de ştiinţă să emită o teorie privind un aliment sănătos pentru ca după o perioadă alţii să afirme contrariul. În timp, unele alimente au trecut de la a fi recomandate la a fi extrem de nocive pentru organism.
A devenit un obicei ca unii oameni de ştiinţă să emită o teorie privind un aliment sănătos pentru ca după o perioadă alţii să afirme contrariul. În timp, unele alimente au trecut de la a fi recomandate la a fi extrem de nocive pentru organism.

Părerile cercetătorilor sunt foarte diferite, iar ziarul britanic The Sun, citat de agenţia Mediafax, a realizat o cronologie a recomandărilor oamenilor de ştiinţă.

Ouă

1990: Nutriţioniştii au avertizat că ouăle produc un colesterol mare iar consumul mediu a scăzut la două, trei pe săptămână.

2009: Sfatul privind reducerea consumului de ouă a fost retras după ce studiile au arătat că cei mai mulţi oameni nu au colesterolul mărit din cauza lor.

2012: Consumarea a două gălbenuşuri de ou pe săptămână este la fel de nocivă pentru inimă ca şi fumatul pentru că înfundă arterele, afirmă cercetătorii canadieni.

Ciocolata neagră


2011: Nutriţioniştii din New York afirmă că aceasta conţine antioxidanţi care luptă împotriva cancerului şi protejează sistemul cardiac.

2012: Cei care o mânâncă de câteva ori pe săptămână sunt mai slabi decât cei care o fac ocazional, menţiona un studiu american în martie.

2012: O analiză europeană concluzionează că aceasta contribuie la obezitate.

Cârnaţi

2011: Nivelul de sare din cârnaţi poate declanşa o presiune mare a sângelui, infarct sau boli de inimă.

2012: Consumarea unui cârnat pe zi măreşte riscul de cancer pancreatic, precizau cercetătorii în ianuarie.

2012: În aprilie, alţi cercetători au ajuns la concluzia că cei saturaţi de grăsimi sunt sănătoşi dacă au cel puţin 85% carne.

Vinul roşu

2001: Cercetătorii londonezi spun că vinul proteajă inima pentru că se pare că ţine arterele neînfundate.

2011: Vinul roşu poate stimula creşterea bacteriilor în stomac, conform cercetătorilor americani.

2012: Doar un pahar de vin roşu pe zi creşte riscul de cancer la sân, conform oamenilor de ştiinţă din Germania şi Italia.

Pâinea albă

1950: Este plină de vitamine şi minerale.
Are de două ori mai mult calciu decât pâinea neagră din făină integrală.

2007: Cercetătorii Universităţii din Virginia spun că pâinea albă nu stimulează îngrăşarea, iar carbohidraţii "nu sunt inamicul".

2012: Oamenii de ştiinţă de la Harvard spun că o porţie pe zi poate creşte semnificativ riscul de a avea diabet de tip 2.

Strugurii

2008: Mostre luate din pieţele europene relevă că strugurii au un nivel ridicat de pesticide.

2011: Consumul de struguri poate preveni boli ale ficatului, conform unui studiu al Universităţii din Queensland

2012: Strugurii sunt bogaţi în vitaminele A, C, B6 şi minerale, ceea ce te poate face să arăţi mai tânăr, precizează experţii britanici.

Cafeaua

1980: Temeri privind cafeaua după ce un studiu american a suferat că aceasta creşte riscul de cancer pancreatic.

2007: O analiză a 66 de teste clinice în spitale relevă că aceasta nu este cancerigenă şi acuză ţigările fumate în timpul servirii cafelei.

2012: Cartea "Cafeaua e bună pentru tine" susţine că aceasta e mai probabil să oprească cancerul şi reduce riscurile de boli cardiologice.

Cartofii

2002: Dieta New Atkins susţine că reducerea alimentelor precum cartofii este cheia pentru slăbit.

2009: Cartofii sunt bogaţi în vitamina B6 care combate stresul, susţin cercetătorii europeni.

2011: Două porţii de cartofi pe zi pot reduce presiunea sângelui, conform nutriţioniştilor americani.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • amalia pe 2 Ian 2013, 16:59
  vin

  un pahar de vin pe zi iti recomanda si doctorul, mai ales ca vinul contine resveratrol. careeste esential pentru inima. tatal meu a facut un infarct miocardic anul trecut, din fericire a ajuns la clinicco,www.clinicco.ro, la brasov, pe mainile unor doctori foarte buni, dar inca se reface. oricum. dieta conteaza enorm

  0
  0

 • mihaela pe 22 Aug 2012, 15:29
  eu am slabit cu ecofit

  In sfarsit am slabit!!!!!!!Am 58kg,de la 68 kg.Am luat ecofit ,mi-am cumparat 2 cutii inca de la inceput,erau la reducere,picaturile nu mi-au ajuns o luna la o cutie si asa ca le-am inceput pe celelalte din a doua cutie.Am luat o luna si aproape 2 saptamani.Succes si voua

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod