“Carte şi vin”, eveniment Ambrosio by Vincon România

În fiecare picătură de vin se află o poveste ce merită să fie ascultată. Cu atât mai mult cu cât aceasta este spusă de scriitori de renume. Vineri seară s-au alăturat degustării de vin Ambrosio by Vincon, care a avut loc pe terasa restaurantului Melodia din Venus, Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu şi Radu Paraschivescu.

Seara a fost deschisă cu o degustare Ambrosio şi Rosé Verité, invitaţii întreţinuţi cu poveştile despre vin spuse de cei trei scriitori.

Relaţia strânsă dintre vin şi literatură a fost prezentată de Dan C.
Mihăilescu care a povestit cum tipurile de alcool consumate tradiţional definesc geografiile literare. “Provinciile literare sunt marcate puternic de licorile specifice. Vinul dulce, atât de iubit în Moldova, transmite şi scriiturii predispoziţia la visare şi reverie, după cum se vede la Eminescu sau Creangă, iar pălinca, specifică Ardealului, impune un realism sobru întâlnit la Rebreanu, Agârbiceanu sau Goga. Există o legătură filială între vin şi scriitură, ambele având în comun visarea, singurătatea, iubirea, dar şi aceeaşi dorinţă de evadare”. 

Povestea emoţionantă a celui mai bun vin din lume a fost împărtăşită de Mircea Cărtărescu.
“Am băut multe vinuri, dar cel mai bun vin a rămas cel făcut acasă, de părinţii mei. Împreună dădeam strugurii prin maşina de tocat carne, iar ce rezulta curgea în ligheanul pe care mama îl folosea tot pentru tocatul cărnii. Mustul obţinut era pus în două damigene din sticlă şi ţinute pe balcon, alături de găinile pe care le aveam acolo. Vinul care rezulta din procesul intim de mânjire pe mâini era băut apoi toată iarna şi pot să spun că niciodată nu am băut un vin mai bun, mai ameţitor, ca stare de spirit pe care o inducea, ca acesta.
De câte ori stau şi beau un vin foarte bun, ca cele din această seară, nu pot să nu mă gândesc la el ca la vinul primordial, ca la cel făcut de părinţii mei”.

Alături de Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu şi Radu Paraschivescu au mai participat la degustarea de vin şi Ioana Pârvulescu, Ioana Nicolae, Tania Radu, Sega şi Lidia Bordea.   Evenimentul este parte a festivalului “Carte la Nisip”, ce se desfăşoară în perioada 22 iulie – 11 august.  Degustări de vin şi vinars Vincon România vor avea loc în fiecare seară de vineri şi sâmbătă pe terasa hotelului Melodia din Venus.
Astfel, de-a lungul verii invitaţii vor putea degusta cele mai apreciate vinuri Vincon România: Ambrosio, Oenoteca, Comoara Pivniţei, Beciul Domnesc, 7 Păcate şi Viţă Românească şi a vinarsurilor JAD şi Mioriţa.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod