Capodopera "Portret de barbat" de Antonello da Messina, la MNAR

Facebook Twitter Comenteaza
Capodopera

Muzeul National de Arta al Romaniei invita la descoperirea tuturor secretelor capodoperei renascentiste semnate de Antonello da Messina - "Portret de barbat", expusa pentru prima data in Romania.

Duminica, 20 si 27 iulie, de la ora 11.30 este randul acestei lucrari deosebite sa stea sub lupa specialistilor muzeului pentru a fi analizata si interpretata. Lucrarea provine de la Galeria Borghese din Roma si va ramane la Bucuresti pana pe 27 iulie.

Antonello da Messina (1430-1479) este cel mai important pictor al sudului Italiei din secolul al XV-lea si o figura marcanta a Renesterii italiene.
El a fost influentat de lucrarile pictorilor flamanzi, acordand o atentie speciala detaliilor si jocului luminii pe suprafete.

De la maestrul flamand Jan van Eyck Antonello a preluat tehnica picturii in ulei pe care a introdus-o la Venetia. Cunostintele lui au fost transmise mai multor pictori contemporani, influentand in mod semnificativ scoala de pictura venetiana.

In general, figurile pe care Antonello le picteaza sunt scaldate de o lumina puternica, evidentiind trasaturile lor, precum si fiecare detaliu al vesmintelor.
In portretele sale foloseste cu precadere semi-profilul, tipic scolii flamande de pictura, spre deosebire de majoritatea artistilor italieni renascentisti care pictau personajele din profil.

Lucrarea "Portret de barbat" de la Galeria Borghese, expusa la MNAR timp de o luna, este caracterizata de un puternic realism si este ilustrativa pentru tehnica folosita de Antonello da Messina. Aceasta opera se va afla astfel intr-un dialog la distanta cu picturile expuse in Galeria de Arta Europeana a MNAR, in salile dedicate Scolii italiene, datorate la randul lor unor nume sonore precum: Domenico Veneziano, Antonello da Saliba, Bernardino Luini, Bernardino Licinio sau Tintoretto.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod