Ioana Hartescu: "Cu inteligenta si spirit, poti face orice"

Ioana Hartescu este vocea calda a unei trupe care canta cu suflet de jazz si blues: Joanna and The Band. O trupa care este prezenta de ani buni in cluburi si pe scenele festivalurilor din tara. Cu toate acestea, a trebuit sa fie aleasa de Deep Purple sa cante in deschiderea concertului lor din Bucuresti pentru a primi atentia pe care o merita, in general, valoarea si talentul. Joanna and The Band inseamna: Raul Kusak – pian si clape, Nicu Patoi – chitara, Adrian Tetrade – tobe, Shebi – bass, Rares Totu – chitara si Ioana Hartescu – voce, "the blues babe".

Daca nu ai fost prezenta la "cantarea" din data de 31 octombrie 2007, cand Deep Purple ne-a onorat cu prezenta, probabil te aflai in fata Stadionului Cotroceni din Bucuresti, alaturi de alti 6.000 de fani, incercand sa iti asiguri accesul la un concert de zile mari... Indiferent de motivele pentru care ai absentat de la show, este bine de stiut, pentru viitor, ca orice concert Joanna and The Band este o bucurie care nu trebuie ratata - o trupa care se respecta si isi respecta publicul, care lucreaza si canta cu profesionalism, o trupa pasionata de muzica, lucru vizibil din coerenta scenica a intregului lor spectacol.

Am stat de vorba cu Ioana Hartescu si am descoperit, in spatele unui artist complet si integru, un om cu o coloana vertebrala intacta si principii sanatoase de viata de la care nu se abate, un suflet cald, o personalitate puternica, o femeie care traieste, iubeste si are grija de sotul si cei doi copii ai sai cu aceeasi pasiune care o caracterizeaza atunci cand creeaza muzica. Te invit in lumea ei, sa o cunoastem mai bine.

- Sa cante in deschiderea concertului Deep Purple este o onoare pentru orice trupa, cu atat mai mult pentru o trupa formata exclusiv din romani. Ce a insemnat pentru tine acest lucru?
A fost un punct maxim al experientei mele de scena, o bucurie neasteptata, venita intr-un moment de repaus al meu, dupa sosirea pe lume a celui de-al doilea copil al meu. A fost o experienta pur pozitiva si extraordinara pentru noi toti. Sa fim felicitati si invitati sa deschidem si alte concerte ad-hoc nu este putin lucru si cred ca ne vom lauda multi ani de acum inainte cu acest lucru. Suntem mandri si fericiti ca ne-am intalnit din nou, ca trupa, si este o mare implinire pentru noi.

- Cum te-ai simtit pe scena in seara zilei de 31 octombrie 2007? Ce te-a deranjat si ce ti-a placut cel mai mult (din punct de vedere tehnic, dar si afectiv)?
Cu toate emotiile de rigoare si avand in vedere faptul ca, in general, concertele de deschidere sunt de sacrificiu, nu a existat nimic care sa ma deranjeze - sunetul a fost minunat, noi ne-am inteles excelent pe scena, ca de fiecare data, ne-am mobilizat unul pe altul. In plus, un lucru care ma bucura este si acela ca spectacolul a fost primit foarte bine de criticii de specialitate si am avut recenzii foarte bune in presa.

- Deep Purple a venit inclusiv cu trupa de deschidere, Joanna and The Band. Cum anume v-au ales si ce anume i-a convins sa faca acest lucru? Ati discutat pe marginea acestui subiect?
Totul s-a desfasurat la nivel de manageri. Am trimis o mapa de prezentare realizata dupa cele mai noi standarde profesionale, insotita de fotografii si CV-uri si patru piese pe care le-am ales astfel incat sa se potriveasca felului in care ne-am imaginat ca si-ar dori cei de la Deep Purple sa sune concertul din deschiderea lor. Totul a fost realizat la nivel occidental, cu un sound pe masura, desi totul a fost realizat in Romania, cu band-ul de aici. Diferenta este insa de mentalitate - aceea de a sti sa te prezenti, iar aceasta cred ca este o lectie care trebuie invatata de toate casele de productie din Romania. Stiu ca echipa manageriala Deep Purple a primit astfel de prezentari si din partea altor trupe din tara, dar ei ne-au ales pe noi. Este un lucru de care ne mandrim si care ne bucura foarte mult.

- In ce masura ati interactionat, ca trupa, cu membrii Deep Purple?
Bineinteles, a existat momentul de intalnire dinaintea concertului, in care am stat putin de vorba si ne-am felicitat reciproc. A fost prima oara cand ne-am intalnit fata in fata. A fost un moment in care fiecare dintre noi a avut ocazia de a sta de vorba cateva minute cu "omologul" sau in trupa Deep Purple, iar eu am discutat cu Ian Gillan si cu sunetistul lor.

- Cum ti s-au parut, ca artisti, dar si ca oameni?
Sunt niste artisti extrem de disciplinati - este clar ca stilul rock'n'roll nu mai functioneaza la ei, acum sunt "cuminti". Disciplina este un lucru de care ai nevoie in viata de zi cu zi, dar si in cea profesionala, daca vrei sa reusesti. Este bine sa se stie acest lucru, pentru ca cei de la Deep Purple pot fi un model pentru trupele din Romania - acest tip de mentalitate trebuie invatat si aici.

- Ce tip de colaborare ti-ai dori sa existe intre Joanna and The Band si Deep Purple? In ce ar consta aceasta?
Ni s-a propus sa deschidem si alte concerte ale lor si este o frustrare pentru mine faptul ca nu s-a putut realiza acest lucru in acest moment, din cauza angajamentelor pe care le are fiecare membru al trupei. Nu este o sansa care apare zilnic. Nu as putea spune care sunt intentiile lor, dar poate ca vor dori sa prelucram niste teme folclorice. Cei de la Deep Purple au lucrat in trecut cu Filarmonica din Cluj, iar semnul ca astfel de experimente le sunt pe plac este si faptul ca au interpretat si in concertul de la Bucuresti un fragment din "Ciocarlia".

- Fiecare dintre membrii trupei Joanna and The Band are cariere si interese proprii, fiind dificila pastrarea legaturii, cu atat mai mult cu cat tu locuiesti in Quatar de trei ani. Care este liantul care a facut ca voi sa functionati atat de bine?
Anii de prietenie care ne leaga - sunt peste 10 ani de cand lucram in aceasta formula, respectul reciproc si faptul ca tinem foarte mult unul la celalalt. Avem idealuri comune, suntem pasionati de ceea ce facem si as putea spune ca fiecare dintre noi este un adevarat fanatic atunci cand vine vorba despre "bucatica" lui si despre muzica.

Noi chiar avem o gluma intre noi: "Sa-i dea Dumnezeu sanatate internetului!". Si spunem asta la propriu, pentru ca este unul dintre lucrurile care ne tin aproape, in contact permanent. Imi petrec foarte mult timp navigand pe internet, iar fiica mea se numeste Eva-Leeloo, astfel incat salut cititoarele site-ului Eva.ro!

Revenind la trupa si la conceptul de "band" - "Joanna and The Band" este bandul meu ideal, utopic, cu muzicienii si artistii pe care am vrut sa ii strang impreuna, lucru care se face foarte greu, din cauza programului aglomerat al fiecaruia dintre noi. Tocmai de aceea, este o adevarata bucurie atunci cand suntem din nou impreuna, pe scena.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod