FOTO: Cazinoul din Constanţa, bijuteria abandonată de români şi admirată de străini

Un olandez specializat în fotografie urbană a venit în România pentru a surprinde frumuseţea pe care cazinoul din Constanţa încă o emană.

Roman Robroek, un fotograf olandez, în vârstă de 29 de ani, fascinat, chiar obsedat de fotografia urbană, preferă zonele şi clădirile urbane. Când a descoperit povestea cazinoului din Constanţa, n-a ezitat: şi-a făcut bagajul şi a venit în România, dornic să surprindă frumuseţea pereţilor apăsaţi de timp şi de uitare.

Roman a publicat pe blogul lui imaginile pe care le-a realizat şi a publicat pe scurt povestea acestei clădiri fascinante. Deşi de regulă nu dă detalii despre locurile pe care le fotografiază, pentru că obişnuieşte să viziteze şi locuri nesigure şi nu vrea ca oamenii să-i calce pe urme, de data asta olandezul a simţit că trebuie să spună unde a fost, pentru că a fost impresionat de frumuseţea obiectivului şi s-a simţit în siguranţă.

De altfel, clădirea aflată într-o stare avansată de degradare este păzită permanent, iar accesul este permis doar cu aprobarea autorităţilor, scrie el.

Remarcând aerul romantic al fostului cazino, fotograful menţionează că deşi a supravieţuit celor două războaie mondiale, clădirea emblematică a Constanţei, care altădată găzduia gale şi baluri n-a supravieţuit regimului comunist. Transformat în restaurant, cazinoul a devenit o ruină după 1990. De atunci, clădirea a rămas închisă, iar Roman Robroek face o paralelă cu o clădire similară, celebrul cazino din Monte Carlo, a cărui strălucire ne arată cum ar fi trebuit să fie astăzi monumentul de la malul Mării Negre.

Roman aminteşte că ultimul investitor care a preluat clădirea în 2007 a anunlat contractul de concediune iar autorităţile au alocat 9,5 de milioane de euro pentru lucrările de renovare care ar fi trebuit să înceapă anul trecut, dar până în prezent nu s-a schimbat nimic şi nimeni nu s-a arătat interesat să investească în acest obiectiv.

După primii paşi pe care i-a făcut înăuntru, fotograful a văzut cum un porumbel mort a căzut de pe gratiile unei ferestre, iar pisicile care îşi fac veacul acolo s-au năpustit asupra lui şi l-au mâncat.

Ameţit de mulţimea de porumbei şi de pisici vagaboande, Roman a simţit că aerul stătut din interior îi invadează plămânii şi îi creşte tensiunea, apoi a început să-l doară capul - ştia că e o clădire abandonată, dar nu se aştepta să fie atât de degradată, plină de gunoaie şi de animale.

Cu regretul că această bijuterie arhitectonică, mărturie abandonată a trecutului, este lăsată de izbelişte, Roman Robroek le recomandă cititorilor săi să viziteze România, o ţară prietenoasă şi sigură, în care toată lumea vorbea sau încerca să vorbească engleza, să comunice şi să-l ajute.
Spre surprinderea noastră, a românilor, olandezul consideră că traficul a fost OK, i-a plăcut mâncarea de la un restaurant cu specific grecesc şi a fost mulţumit de serviciile firmei de la care a închiriat maşina.


Foto: Roman Robroek

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
16 August 2016
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod