Cinci cele mai tulburătoare filme despre viața și răstignirea lui Iisus

Cu ocazia sărbătoririi de către creștinii ortodocși a Paștelui, iată o serie de filme care dau viață unor fragmente din Biblie, invitându-ne la reflecție și inundându-ne sufletul cu emoții puternice. Totodată vă urăm sărbători cu liniște și bucurie!

Jesus of Nazareth/Iisus din Nazaret (Franco Zeffirelli, 1977)

Este difuzat sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 20:00, pe Antena 1
Figura lui Robert Powell ne vine în primul rând în minte când ne gândim la filmele despre Iisus. Hristos cu ochii larg deschişi ai lui Powell (regizorul Zeffirelli i-a cerut în mod special să nu clipească, pentru a ieşi ochii în evidenţă ) e o prezenţă eterică, spiritualizată, uşor ruptă de realitate. Actorii din rolurile secundare - inclusiv Anne Bancroft, IanMcShane, James Mason şi Laurence Olivier - sunt cei care umanizează această bucată filmată din Biblie.

Dramă biblică şi amplă evocare a vieţii şi suferinţelor lui Iisus Hristos, de la naştere până la răstignire, Iisus din Nazaret este o impecabilă realizare cinematografică, de 382 de minute, dinamizată de muzica lui Maurice Jarre.

Evanghelia după Matei/Il vangelo secondo Matteo ( Pier Paolo Pasolini, 1964)

Deşi Iisus din Nazareth al lui Zeffirelli este cel mai celebru film cu tematică biblică, Evanghelia după Matei al lui Pasolini este cel mai bun film despre Iisus, în viziunea criticii de specialitate. O tulburătoare docu-dramă alb-negru, un film circumscris în mod esenţial figurilor umane şi privirilor.

Patimile lui Hristos/The Passion of the Christ (2004)

Patimile lui Hristos, al lui Mel Gibson, prezinta ultimele ore din Viata lui Iisus, mai exact perioada dintre ruga in Gradina Getsemani si rastignirea pe cruce. Doisprezece minute din film sunt dedicate momentului flagelarii, secventa tulburând credincioși și atei deopotrivă prin cruzimea imaginii - bucati de carne se imprastie pe dale sub loviturile bicelor cu cuie - si prin durata ei.

Prelungirea exagerata a momentului a dus la acuzarea lui Mel Gibson de sadism, de catre critica de specialitate. Cu romanca Maia Morgenstern in rolul Mariei, si Jim Caviezel protagonist, este unul dintre cele mai cunoscute filme.

Viata lui Iisus/The Greatest Story Ever Told (George Stevens, 1965)

Un preferat al lui Ingmar Bergman – Max von Sydow e cavalerul care joacă şah cu moartea în A șaptea pecete/The Seventh Seal (1957). În rolul lui Iisus: măreţ în suferinţă şi moarte – chiar şi atunci când centurionul jucat de John Wayne trage concluzia „Cu adevărat acesta a fost fiul lui Dumnezeu”.

Seria TV Mary, Mother of Jesus (1999)

Povestea tulburătoare a vieții Fecioarei Maria, de la întâlnirea ei cu Iosif și până la răstignirea lui Iisus. După ce îl aduce pe lume pe Iisus, Maria trebuie să-L apere de soldații regelui Irod, care primiseră poruncă să omoare toți pruncii de sex bărbătesc din Iudeea.

Maria își vede fiul cum crește și ajunge la maturitate, cum este învinuit de blasfemie când susține că El este Mesia. În cele din urmă, Maria suferă la Răstignirea Lui, pentru a trăi apoi bucuria Învierii. Christian Bale își asumă rolul Mântuitorului. E una dintre cele mai surprinzătoare decizii de casting.

27 Aprilie 2019
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod