Fenomenul André Rieu: Cine e violonistul care a sedus România

André Rieu promite trei spectacole memorabile în România


Artistul s-a apropiat de muzica clasică în copilăria petrecută la Maastricht, în Olanda. Tatăl său, dirijor profesionist, l-a încurajat să ia lecții de vioară de la vârsta de cinci ani.

Rieu a urmat apoi cursurile de muzică clasică ale Conservatorului din Liege, Conservatorului din Maastricht și ale celui din Bruxelles. A înființat propria orchestră în anul 1978, Orchestra de Salon Maastricht.

Fenomenul André Rieu a luat naştere în 1994, odată cu lansarea albumului "The Second Waltz", primul material semnat de Orchestra Johann Strauss.

La scurt timp de la lansare, piesa care a dat numele materialului discografic a urcat pe primul loc in topul 100 al hiturilor din întreaga lume.

Vreau ca oamenii să simtă iubire prin muzica mea, iar concertul să fie o mare petrecereAndré Rieu
Rieu cântă la o vioară Stradivarius fabricată în 1667. Notorietatea concertelor saleeste dată nu doar de repertoriul de piese clasice interpretate, deosebit de populare, ci şi de entuziasmul şi buna dispoziţie pe care artistul şi orchestra sa reuşesc să le insufle publicului, în timpul spectacolelor sale.
Violonistul obişnuieşte ca la fiecare spectacol, pe lângă valsurile clasice, să interpreteze şi o melodie specifică ţării în care se află. În Brazilia, unde are sute de mii de fani, a uimit pe toata lumea după ce a cântat celebrul hit "ai seu te pego", iar un recital susţinut pe stadionul Amsterdam Arena l-a făcut cunoscut în întrega lume.

Artistul va pregăti câteva surprize şi pentru concertele din România. "Cu siguranţă voi cânta muzică românească", promite artistul.

În fiecare an, Andre Rieu, Johann Strauss Orchestra, corul și numeroși soliști internaționali susțin 100 de concerte în întreaga lume, cu peste un million de spectatori.

Turneele violonistului olandez au intrat în Billboar's Top 10 în fiecare an, începând din 2004.

Anul trecut, Rieu a primit o rugăminte specială: actorul Anthony Hopkins l-a rugat să cânte un vals scris chiar de el.
Prima interpretare a avut loc chiar în faţă actorului, emoţionat până la lacrimi, relatează Pro TV.

În prezent, Andre Rieu trăiește într-un castel din Maastricht împreună cu soția sa, Marjorie, cu care este căsătorit de patruzeci de ani. Cuplul are doi fii, Marc și Pierre, și patru nepoți, dintre care trei au început deja să cânte la vioară.



Foto: AFP/Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod