Sonisphere Romania - un festival la superlativ

Ei, cand a aparut Metallica pe scena, publicul a explodat! A fost un show "in familie", in familia Metallica, dupa cum a spus de cateva ori James Hetfield, solistul trupei. Au mai vizitat Bucurestiul in 1999 si acum doi ani, dar nu i-am vazut, asa ca nu ii puteam rata si de data asta.

Au inceput cu "The Ecstasy of Gold" si au continuat cu piese "din tinerete" - "Creeping Death", "For Whom the Bell Tolls" si "Fuel", acompaniate de efecte pirotehnice. Ce mi-a placut enorm a fost faptul ca James a interactionat foarte mult cu publicul: "Te simti bine, Bucuresti?", "Metallica este mandra sa faca parte din The Big Four", "Bucuresti, Metallica te iubeste!", "Va dati seama la ce asistati? Este un moment istoric. Sunteti aici sa faceti parte din istorie", a spus el, referindu-se la faptul ca Metallica a impartit ziua a doua de Sonisphere cu celelalte trei mari trupe - Anthrax, Megadeth si Slayer.  

Intr-un interviu, Lars Ulrich, tobosarul de la Metallica, a declarat despre aceasta formula istorica: "Cine ar fi crezut ca dupa 25 de ani de la infiintare, cele patru mari nume ale metalului nu numai ca vor fi prezente pe piata in continuare, mai populari ca niciodata si cantand impreuna in intreaga Europa, dar vor si avea parte de un eveniment international de asemenea anvergura!".

Au urmat "Sad But True", "One", "Master of Puppets", "Nothing Else Matters" (pe care Kirk Hammet, chitaristul trupei, a cantat-o la chitara "Dracula"), "Enter Sandman" si un bis cu "Hit the Lights" si "Seek and Destroy". Vizibil impresionati de public, membrii Metallica au mai zabovit alaturi de fani si le-au oferit pene de chitara. Un show de doua ore oferit de Metallica cum rar mi-a dat sa vad! Acum imi e greusa aleg pe cine sa pun pe primul loc: AC/DC sau Metallica?

Ziua 3 - ziua Rammstein


Cea de-a treia zi a Tuborg Green Fest presented by Sonisphere Festival a fost deschisa de show-ul artistilor romani de la Luna Amara care au inclus in setlist-ul lor piesele "Gri Dorian", "Oras", "Dizident" si "Loc Lipsa". Piesa "Somn" a fost dedicata recent disparutilor Ronnie James Dio, Peter Steele (Type O Negative) si Paul Gray (Slipknot).

Spectacolul a continuat cu Anathema, care a incalzit publicul cu piese consacrate, dar si cu cele mai noi creatii de pe albumul "We're here because we're here", album lansat in luna mai a acestui an. Englezii de la Anathema si-au inceput recitalul cu "Kashmir" (un cover Led Zeppelin) si au continuat cu "Deep", "Closer", "Lost Control", "Empty", "A Natural Disaster" si "Fragile Dreams".

Trupa americana Stone Sour a urmat pe scena, incantandu-si fanii cu ritmurile de metal alternativ. Recitalul trupei a fost bine primit de catre rockerii aflati la Romexpo.

Alice in Chains, exponentul principal al genului grunge din anii '90, cu peste 20 de milioane de albume vandute in toata lumea, a incins atmosfera. Trupa a optat pentru un setlist care sa contina si succese vechi, dar si piese de pe noul album: "Them Bones", "Rain When I Die", "Check My Brain", "It Ain’t Like That", "We Die Young", "Acid Bubble", "Man In The Box", "Lesson Learned", "Angry Chair".

O ora mai tarziu asteptarea fanilor aflati in public s-a incheiat pentru ca Rammstein, trupa care a stabilit noi standarde pentru show-urile rock live, a urcat in sfarsit pe scena. Acestia s-au aflat in Romania in premiera absoluta, in cadrul turneului de promovare al ultimului material discografic, intitulat "Liebe Ist Fur Alle Da".

Recitalul lor a tinut publicul intr-o tensiune continua cu o avalansa de efecte pirotehnice si de lumini care s-au derulat in cascada timp de o ora si jumatate. Intr-un decor industrial, trupa si-a derulat show-ul punctat, intr-o sincronizare perfecta, de efecte pirotehnice, aruncatoare de flacari, tunuri cu spuma si confetti, fum si explozii. La un moment dat, claparul trupei a pornit intr-o croaziera de "boat crowd surfing" in timpul careia a primit steagul Romaniei marcat cu insemnele Rammstein, pe care l-a dus pe scena si l-a pastrat alaturi de el pana la final.

Dupa ce peste 30.000 de glasuri de romani au intonat versurile trupei in germana, Till Lindemann, solistul grupului, ingenunchiat alaturi de colegii sai, le-a multumit fanilor in romaneste: "Multumesc frumos! Rammstein va iubeste".


Playlistul a inclus mai cunoscutele "Du Hast", "Benzin" sau "Ich Will", dar si recenta si controversata "Pussy", alaturi de "Rammlied", "Fruhling In Paris" sau "Ich Tu Dich Weh" de pe ultimul material discografic al trupei.

Sursa: sonispherefestivals.com
Credit foto: Petru Groza
28 Iunie 2010
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod