Huidu şi senatoarea împuşcată în cap - acelaşi fel de recuperare

"Leziunile cerebrale produc multe perturbări în funcţionarea creierului pentru care medicii au instrumente ineficiente pentru a le rezolva", a declarat Dr. Jonathan Fellus, director al programului de leziuni cerebrale la Institutul Kessler pentru Reabilitarea în West Orange, NJ. Cu alte cuvinte, sunt nişte leziuni pe care nici ştiinţa avansată nu le mai poate corecta. Ceea ce înseamnă că toate aceste perturbări ale pacientului depind de circuitele care au fost afectate.

Aceşti oameni ar putea avea probleme de raţionament, găsirea cuvintelor, amintintire unor lucruri, organizarea de priorităţi, recunoaşterea unor persoane, înţelegerea a ceea ce li se transmite sau de a face mai multe lucruri simultan. Sau pot avea probleme de mers, de a se îmbrăca sau să se hrănească singure.


Deci, creierul îşi poate reveni?


În unele cazuri, celulele creierului care au fost afectate, dar nu distruse, îşi pot reveni. Un alt factor surprinzător este că circuitele din creier nu au forme fixe. Ca răspuns la o accidentare, neuronii îşi pot modifica modelele lor de conexiuni.
De exemplu, în cazul în care partea afectată a creierului este suficient de mică, noi conexiuni se pot forma în învecinatetea neuronilor distruşi, înlocuindu-i astfel. Sau conexiunile existente pot fi consolidate, pentru a permite neuronilor să lucreze împreună mai eficient decât au facut-o înainte. '"Recablarea" poate crea un nou şi diferit circuit în întreg creierul', spune Dr. Bruce Dobkin, director de reabilitare neurologică de la Universitatea din California, Los Angeles.

Kim Towns, 47 ani, din Chesapeake, Virginia, a fost împuşcată acum 23 de ani în frunte şi explică: "Nu mă pot concentra cum o făceam înainte. Obosesc şi mă deprim foarte uşor", a spus ea. "Când trebuie să fac mai multe lucruri deodată, sunt nevoită să mă aşez şi să mă concentrez pe un anumit obiect", adaugă Kim.

Jordan Grafman, directorul Laboratorului de Cercetare a leziunilor traumatice ale creierului din West Orange spune că pacienţii ar trebui să intre în reabilitare cât mai curând posibil.

Drumul spre vindecare


În al doilea an, schimbările în bine ale pacientului sunt, de obicei minime, dar pot fi semnificative, a declarat Jordan Grafman. După această perioadă, mulţi nu arată nicio îmbunătăţire, dar există şi excepţii.

Cursul de recuperare depinde de mai mulţi factori cum ar fi vârsta - pentru pacienţii adolescenţi şi de până la 40 de ani recuperarea este mai bună decât cei de peste 50-60 de ani - cât de motivaţi şi sănătoşi sunt, dar şi de mărimea şi localizarea prejudiciului şi chiar predispoziţia genetică pentru recuperare.

"Cei mai mulţi pacienţi cu leziuni cerebrale vor întâmpina anumite dificultăţi.
Asta nu înseamnă că viaţa lor este distrusă, nici pe departe, ci înseamnă că au nevoie de a se ajusta"
, a spus Grafman, care a studiat veteranii din Vietnam cu leziuni cerebrale de 30 de ani.

În concluzie, Şerban Huidu şi Gabrielle Giffords ar putea avea de a face cu acelaşi tip de adaptare, de ajustare. Este posibil să revină la locurile lor de muncă, dar au mare nevoie de sprijinul celor din jur, au nevoie de familie, prieteni, care să-i ajute să se reintegreze. Dar oare revenirea la TV şi radio, în cazul lui Şerban, şi în Congres, în cazul lui Giffords, vor fi cele mai bune "mişcări" pentru ei?

"Deprecierea poate adăuga stres pentru cei care se străduiesc să revină la un loc de muncă de înaltă presiune", spune Grafman. "Şi pe o perioadă lungă de timp, care a adăugat stres, ar putea dăuna abilităţilor mentale chiar mai mult. Stresul persistent ucide neuroni şi poate interfera cu memoria şi cu luarea deciziilor, dincolo de efectele pe termen lung a leziuni cerebrale în sine", a adăugat Jordan Grafman, directorul Laboratorul de Cercetare a leziunilor traumatice ale creierului din West Orange.

Sprijinul familiei este esenţial pentru recuperarea.
A construi o perspectivă optimistă asupra situaţiei, a o accepta şi a merge mai departe este esenţial pentru persoana care a suferit un traumatism cranian, aflăm de la psihoterapeutul Lena Rusti: "Modul în care persoana se raportează la eveniment va avea un impact foarte puternic asupra modului şi duratei recuperării sale. Este ceea ce numim factorul uman incontrolabil. Huidu are nevoie să creadă în el şi în puterea de a se recupera, să îşi dorească să fie bine şi ca acest lucru să se întâmple repede. Natura sa optimistă sau pesimistă va ieşi la iveală în aceste momente. El va avea nevoie de încurajarea şi suportul celor dragi, care de obicei au un efect mare asupra motivaţiei persoanei în a-şi regăsi starea de bine".

În concluzie, este prea devreme să spunem dacă cei doi vor fi capabili să se întoarcă la slujbele lor. Nu se ştie nici măcar dacă aceasta este cea mai bună alegere pentru ei.

Credit foto: Mediafax
16 Februarie 2011
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • yolanda pe 17 Feb 2011, 08:19
    sanatate lui Huidu

    Serbanica multa sanatate sa te recuperezi cat mai repede,pt. ca te asteptam la Cronicuta!

    5
    0

  • gina pe 17 Feb 2011, 08:11
    buna

    domnule huidu vad ca a avut efect blestemul lui Adirian Minune asupra ta.daca te a mancat in dos sa te ei de rromi,acum sufera.

    2
    9

  • florin pe 16 Feb 2011, 21:52
    un ajutor va rog mult

    ma numesc florin mihai, am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi si banii celor ce ne mai ajuta din cand in cand.si noi numai ramanem cu nimic ca sa ne punem pe masa de paste.Va rugam din tot sufletul, daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa ne putem face si noi aceasta mare sarbatoare cum trebuie, cum si-o fac toti oameni. numai cu ajutorul dumneavoastra putem fi si noi mai fericiti de paste. daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon, si daca vrei sa ne ajutati, ma puteti suna 0723022632. va multumesc si cred ca aceasta scrisoare, nu o veti arunca.

    5
    1

  • Alexandra pe 16 Feb 2011, 19:55
    .

    Buna!** imi cer scuze..

    1
    2

  • Alexandra pe 16 Feb 2011, 19:54
    Insuportabil

    Huna! A-ti putea schimba subiectul. M-am saturat de Huidu fratilor.Afisati si voi alte subiecte.

    0
    9

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod