Atentie cinefili se apropie Premiile Gopo!

"Restul e tacere", "Boogie", "Nunta Muta" sau "Schimb valutar" sunt doar o parte dintre filmele care au primit nominalizari la Premiile Gopo.

"Restul e tacere", "Boogie", "Nunta Muta" sau "Schimb valutar" sunt doar o parte dintre filmele care au primit nominalizari la Premiile Gopo. Aflat la cea de-a treia editie, acest eveniment recompenseaza cele mai importante realizari cinematografice nationale din cursul anului precedent. Peste 350 de profesionisti din toate sectoarele industriei cinematografice autohtone aleg castigatorii prin vot individual si secret dupa ce urmaresc DVD-urile care contin filmele inscrise.

In afara peliculelor romanesti care intra in concurs, exista o categorie speciala "Cel mai bun film european", ale carei nominalizari sunt facute de un juriu format din critici de film romani: Tudor Caranfil, Viorica Bucur, Alexandra Olivotto, Stefan Dobroiu si Florin Barbu.

Vedetele incontestabile ale acestei editii a Premiilor Gopo, la capitolul nominalizari - filme de lung metraj, sunt doua pelicule care au facut furori anul trecut. Este vorba despre "Restul e tacere", regizat de Nae Caranfil, care a primit nu mai putin de 14 nominalizari si "Boogie" care a primit 11. Cea de-a doua pelicula despre care am vorbit anterior este regizata de Radu Muntean si a fost selectionata la sectiunea "Quinzaine des Realisateurs", la Festivalul de la Cannes.

Daca este sa ne uitam pe nominalizarile - filme de scurt metraj, o sa vedem ca acest premiu va fi disputat de premiatul "O zi buna de plaja" - "Ursul de Aur" la Festivalul de la Berlin, in 2008, "Alexandra", in regia lui Radu Jude, dar si doua alte nominalizari la care se astepta putina lume: "Palmele", regizat de George Chiper si premiat anul trecut la Festivalul International de Film Studentesc CineMAiubit si "Cucul", o coproductie romano-maghiara, regizata de Cecilia Felmeri.

Si cum filmele nu pot fi realizate fara actori, trebuie mentionat ca la categoria "Cel mai bun actor" au fost nominalizati Dragos Bucur, Marius Florea Vizante, Cosmin Selesi si Alexandru Potoceanu. In timp ce la categoria "Cea mai buna actrita" concureaza Anamaria Marinca, Meda Victor si Ioana Iacob.

La capitolul documentare, o alta categorie a Premiilor Gopo, sunt nominalizate patru productii cu greutate care, dupa cum au spus chiar membrii juriului le vor da multe batai de cap votantilor. Asadar, se poate alege dintre "Constantin si Elena", castigatorul premiului First Appearance la Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam; "Podul de Flori", realizat de Thomas Ciulei, productie care a castigat doua premii la festivalul goEast din Germania; "Nunti, muzici si casete video", primul film coprodus de HBO Romania, in regia lui Tudor Giurgiu; "Testimonial" o marturie a lui Razvan Georgescu incadrata intr-un documentar si realizata in parteneriat cu SDF/ Arte.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod