S-a inventat brățara care te anunță când te arde soarele

O brățară care-și schimbă culoarea și te anunță astfel că ai stat prea mult la soare a fost inventată de Departamentul de chimie aplicată al Universității Strathclyde din Glasgow,

O brățară care-și schimbă culoarea și te anunță astfel că ai stat prea mult la soare a fost inventată de Departamentul de chimie aplicată al Universității Strathclyde din Glasgow, Scoția. Dozimetrul UV, cum a fost botezată brățara minune, este galben, dar pe măsură ce sporește cantitatea de ultra violete care se abat asupra corpului uman își schimbă culoarea în roz, avertizând purtătorul că e cazul să plece de la plajă.

Universitatea scoțiană a anunțat în aceste zile descoperirea, pe site-ul propriu, precum și faptul că în colaborare cu o firmă suedeză (Intellego Technologies) va produce și comercializa astfel de brățări începând din primăvara anului viitor - 2013.

Conform Time magazine această brățară ar urma să coste maximum 15 cenți, și va arăta precum una din acele brățări de identificare care se folosesc la concerte.

Brățara va ajuta la prevenirea îmbolnăvirilor din cauza expunerii prelungite la soare, adică va preveni înmulțirea cazurilor de cancer al pielii, diagnosticat la peste 200.000 de persoane în 2008 numai în Marea Britanie.

Responsabili de această descoperire sunt doi profesori ai Universității scoțiene: Andrew Mills și doctor Michael McFarlane.

Ei spun că descoperirea va contribui la îmbunătățirea sănătății publice, mai ales că prețul ei va fi suficient de mic cât să și-l permită oricine.

Brățara funcționează prin eliberarea unui acid care sub lumina ultravioletă va activa o vopsea care va fi responsabilă cu indicarea pH-ului pielii. Descompunerea acestor substanțe la soare va duce la modificarea culorii brățării din galben în roz. Cercetarea care a dus la această descoperire a fost parțial finanțată de Uniunea Europeană.

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod