"O inima cat o tara"

Elite Art Gallery anunta deschiderea expozitiei de pictura "O inima cat o tara", expozitie tematica dedicata personalitatii Reginei Maria...
Elite Art Gallery anunta deschiderea expozitiei de pictura "O inima cat o tara", expozitie tematica dedicata personalitatii Reginei Maria si a mostenirii sale artistice.

Expozitia "O inima cat o tara" este dedicata Reginei Maria si este realizata in cadrul proiectului "Pictori de azi la Balcic" cu ocazia implinirii a 70 de ani de la moartea Reginei Maria (18 iulie 1938). Lucrarile de pictura expuse ilustreaza aspecte ale personalitatii artistice a Reginei Maria, concentrandu-se asupra bogatelor teme picturale oferite de ctitoria sa de la Balcic.

Pictate de-a lungul a cinci editii ale proiectului "Pictori de azi la Balcic", lucrarile exprima in ulei pe panza sau in acuarela picturalitatea si incarcatura spirituala a castelului de la Balcic, a gradinilor suspendate sau a decoratiunilor alese de Regina insasi.


Vilele parcului regal, aleile strajuite de plopi, fantanile si porticele, sculpturile, ancadramentele, cascada si florile au stimulat creativitatea pictorilor, care au incercat sa transmita farmecul luminos al locului si spiritul artistic unic al Reginei. De fapt, intregul complex poarta amprenta unei sensibilitati romantice si a unei orientari spre comuniune spirituala, fiind conceput de un pictor al epocii impreuna cu Regina insasi.

Tema cea mai abordata, insa, este "Stella Maris", bisericuta bizantina ridicata de Regina Maria pentru a servi drept capela a castelului si, mai ales, pentru a-i primi post-mortem inima, ca semn al iubirii pe care a purtat-o locului ei de suflet: Balcicul.

"Stella Maris - cea mai mica biserica din tara; un smerit altar ortodox pe care eu, protestanta, l-am cladit, pentru ca Stella Maris imi sta inainte ca un simbol al vietii mele; un altar ridicat unei marturisiri de credinta care nu-i a mea, intr-o tara in care am fost odata straina si pe care mi-am insusit-o prin bucuria, suferinta, lucrul, care m-au legat de ea, cu fiecare an, mereu mai mult." (Regina Maria)

"Cu trupul voi odihni la Curtea de Arges langa iubitul meu sot Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea sa fie asezata sub lespedele bisericei ce am cladit-o...
Vreau sa odihnesc acolo in mijlocul frumusetilor faurite de mine, in mijlocul florilor ce le-am sadit. Si cum acolo se gaseste inima mea eu nu vreau sa fie un loc de jale, ci din potriva de pace si de farmec cum a fost cand eram in viata." (Regina Maria)

Lucrarile expuse cu aceasta ocazie sunt semnate de pictori romani si internationali, participanti la taberele de pictura de la Balcic realizate in cadrul proiectului "Pictori de azi la Balcic", initiat in 2004. Lista de autori ii cuprinde pe Marilena Murariu, Mihai Sarbulescu, Cristian Paraschiv, Simion Craciun, Vitalie Butescu, Pierre Zoran Petrel, Ion Lazar, George Mircea, Alexandru Andronache, Mihai Tarus, Larisa Astreyn, Andreea Palade-Flondor, Emilia Pop si Florin Ferendino.

Caracterul de eveniment al expozitiei este dat de prezentarea in exclusivitate si in premiera a doua lucrari de exceptie.
Este vorba de doua tablouri care ii reprezinta in marime naturala pe Regele si Regina Romaniei, Ferdinand si Maria. Realizate de pictorul Ion Draghici in urma unei ample documentatii, tablourile urmeaza canoanele portretisticii "oficiale" clasice (suveranii sunt infatisati in portret intreg), fiind astfel unice. Remarcabile din punct de vedere al valorii lor documentare, comemorative si artistice, tablourile constituie o realizare de exceptie si sunt prezentate in premiera publicului roman.

Vernisajul expozitie de pictura "O inima cat o tara"
Joi, 17 iulie, ora 11.00
Elite Art Gallery (Str. Constantin Noica nr. 134, Ap.1, Bucuresti)
Expozitia va ramane deschisa publicului larg de joi, 17 iulie pana duminica, 20 iulie, intre orele 11.00 - 19.00. Ulterior, expozitia va putea fi vizitata cu programare prealabila.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod