Cum te ferești de Ebola

Între atâtea știri despre Ebola, și cum bate ea la porțile Europei, ba chiar cum ne ia prin surprindere și ne plasează bolnavi unde nu ne așteptăm, în ciuda controalelor draconice de pe

ebola

Între atâtea știri despre Ebola, și cum bate ea la porțile Europei, ba chiar cum ne ia prin surprindere și ne plasează bolnavi unde nu ne așteptăm, în ciuda controalelor draconice de pe aeroporturi, era inevitabil să apară și știrile despre măsurile de precauție. Cum să faci să nu iei boala, zice BBC. Nu e chiar la îndemâna oricui echipamentul de protecție, însă dincolo de cele câteva aspecte care privesc mai degrabă personalul medical, decât populația generală, un amănunt interesant mi-a atras atenția: faptul că bolnavii vindecați de Ebola pot transmite boala chiar și la trei luni după, prin contact sexual.

BBC recomandă prezervativul, evident, însă dacă virusul mai poate fi găsit în spermă, mă întreb de ce nu ar putea fi și în alte umori?

În fine, celelalte măsuri de precauție pe care le putem lua, în caz că ajungem în situația în care bolnavii de Ebola vor umbla liberi pe străzi, ar fi: să purtăm mănuși de protecție, măști chirurgicale, ochelari de protecție, cizme de cauciuc și un întreg costum cauciucat, care - spune aceeași sursă - ar trebui schimbat la fiecare 40 de minute, pentru că te încingi în el.

În timp ce vă schimbați de costum trebuie să vă stropiți cu cloramină.

Aceste măsuri se referă, evident, la personalul medical. Realitatea e că nu ai cum să te protejezi dacă ai ghinionul să vii în contact cu un purtător de virus, care nici el nu știe că e bolnav. Boala se transmite prin contact direct și fluide: sânge, vomă, salivă. Și... nu uitați, spermă, în caz că faceți cunoștință cu cineva care vă spune că tocmai a scăpat de Ebola, folosiți prezervativ neapărat.

În rest, să sperăm că nu va fi nevoie de toate astea. Prezervativul, însă, e bun și în alte cazuri ;)

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod