Pelerinajul catre Santiago de Compostela - cale lunga sa ne-ajunga

Ei bine... cand nimic nu merge, e cazul sa te desprinzi de realitatea pe care ti-au construit-o deja altii. Sa iesi din intamplarile lor in care nu te mai regasesti de mult. Sa cauti ceva doar pentru tine.
Ei bine... cand nimic nu merge, e cazul sa te desprinzi de realitatea pe care ti-au construit-o deja altii. Sa iesi din intamplarile lor in care nu te mai regasesti de mult. Sa cauti ceva doar pentru tine. Ceva care sa conteze, daca n-ai gasit pe cineva. Iarta-ma, sunt un om capricios. O sa-ti spun mai departe ca nici dupa ce-am citit "Camino" al lui Shirley McLane nu mi-a trecut prin minte sa o iau pe urmele legendei, daca nu venea prietena mea, Mayra, cu ideea: hai sa vedem ce gasim acolo. Nu vreau sa se supere vreun ezoteric pe mine, desi acestia mi s-au parut tot timpul niste oameni dubiosi, dar daca accept ca exista vieti anterioare, cum descrie Shirley MacLane in cartea sa, si daca incep sa fac conexiuni ancestrale si karmice, deja mi se pare totul prea simplu si nu mai gasesc nici un farmec in a suferi din cand in cand dupa vreun destept care m-a ranit. Sau pe care l-am ranit. Ca eu sufar mai mult cand ii ranesc pe altii, ei, zi si tu...
Dar, in definitiv, ce-o fi asa mare smecherie? Adio, deci, Alger! Adio, tunisieni! Alteori e bine ca, atunci cand iei bilete de avion, sa nu stii prea multe despre ce ti-a trecut prin cap sa faci si pe unde o sa calatoresti, fiindca, daca ai toate datele, s-ar putea sa eziti, iar, in final, sa renunti.

O sa-ti dau acum doar ce trebuie cat sa nu te sperii, cat sa ma insotesti. O sa te pacalesc ca e simplu si frumos. Ca e aventura. Ca este dorul de duca pe pustiuri. Ca este fuga de rutina. De monitorul in spatele caruia iti duci existenta. Exitul din datorii. Din esecuri. De rateuri. O sa-ti spun ca nu mai am imaginatie sa-mi inventez povestile. Sa-mi scriu cartile. Ca vreau sa te aduc in reportajul vietii mele. O sa-ti spun ca sunt sceptica si vreau sa ma crezi cand spun ca nu pun botul nici la magiile lui David Copperfield. Nici in mirabila samanta. Nici in ingerii pe care toti i-au vazut, pentru ca au suferit de foame sau de sete pe drumul asta si imaginatia le-a jucat feste.
Nici in sfintii care si-au ras de cele mai mari prietenii ale mele. Nici in dreptate, mai mult decat in coruptie. Stiu ca nici nu se spala bani in marile redactii.

De fapt, nu pot sa te mint chiar asa. Ar fi trebuit sa spun: NU MAI CRED! Nu e ca si cum a dat scepticismul din senin peste mine. O sa-l dau naibii si pe Delacroix, impreuna cu telefonul mobil si tastatura de care sunt dependenta. O sa-mi atarn doar rucsacul de spinare, care nu va fi niciodata mai greu decat tona de sictir pe care-am adunat-o intre timp. Si cat de usoare imi erau candva visele de adolescenta slabanoaga! Ca aripile alea de porumbei albi care poarta mesaje secrete catre destinatari necunoscuti. Saltul in gol. In mister. In necunoscutul promis, de atatea ori cautat. De data asta pe carari spaniole jefuite de capsunari. Prin muntii stancosi si vaile lungi asimetrice. Pana la Cabo Finisterre o sa te duc, cel mai vestic punct al Spaniei, acolo unde se zice ca este capatul pamantului.
Prin Navarra si prin Galicia. Cu gandul, cu inima, cu pasii imaginatiei.

De mana cu o prietena draga am sa merg, la fel de aventuriera ca si mine. Si alaturi de un yoghin pe nume Alin, pe care nu-l cunosc deloc, dar ni s-a alaturat din nu stiu ce motive spirituale. Alt dubios. Alt ezoteric. Mai face si astrograme. Asta poate sa spuna multe despre un barbat. Ca sa vorbesc cu el aceeasi limba trebuie sa ma fi preocupat mai intai planetele, ascendentii, zodiile, basca buruienile, plantele, vindecarile miraculoase si matematicile inutile ale sufletului. Pentru mine, viata e mult mai simpla. O traiesti sau nu. Iubesti sau nu. Ghinion sau noroc. Depinde cum cade banul.

Si nu mai poti da inapoi. Mi-am dat seama de asta cand am privit in cosul de gunoi si-am vazut claia de par pe care mi-am retezat-o cu foarfeca, ca sa n-am grija coafurilor in cele 45 de zile cat va dura calatoria asta.

Sa-ti explic, mai intai, sa nu faci o greseala.
Drumul catre Santiago de Compostela este al treilea mare pelerinaj dupa cel spre Ierusalim si Roma. Trebuie sa ai incaltaminte buna sa-l termini cu brio, si-ti mai spun ca insasi gasirea perechii potrivite de adidasi sau de ghete e o adevarata aventura. Apoi va trebui sa raspunzi cu un zambet tuturor celor care-ti vor spune ca esti nebun, ca ai luat-o razna, stiau ei ceva, banuiau de mult, dar chiar asa sa te automutilezi mergand pe jos sute de km? Pentru mine, taman asta suna delicios si cred c-o sa-mi iasa pe nas acest deliciu, dar stiu la ce sa ma astept. La greu, adica. La foarte greu. La si mai greu. Pana cand n-o sa-mi mai pese. Prefer asta decat sa-mi dau seama de minciunile unora. Decat sa le mai suport.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marco orest pe 18 Dec 2012, 02:25
    pt magda

    am terminat drumu de santiago,pt tine si cei care doriti sunt gata de drum contactati ma

    2
    0

  • MAGDA pe 6 Ian 2012, 11:09
    santiago de compostela

    vreau si eu sa fac acest pelerinaj in luna iulie 2012. daca mai doreste cineva rog sa am incurajari (reciproce, dealtfel) pe adresa de e-mail romaria_1004@yahoo.com

    2
    0

  • EnoSiretschi Valmiki pe 24 Apr 2010, 17:53
    with my Tree AtomicTV

    of course i give you from here when she enter and Satana of Neamt z region.for this thing you bring me on 1st May 77 rue Radautzi Su ceava Ramona S Barta degordanizated and an renault.thanks u. aliens killes somes greats inhumans 666 persons and from islam indies americans comunists and of blood mafia from here becouse is shame in my face with these nirvanics scorpes.pupici&rest.

    1
    0

  • EnoSiretschi Valmiki pe 24 Apr 2010, 17:36
    with my Tree AtomicTV

    i see monks and tibetans meet and romanian ortodox patriarch da niel and comes here in ecumenicity and escatologic visit.makeing 22 tarotic by emails and with news neuroleptics for me and from ja pan.yes are comeds aliens angels from far with the rest of nirvana for rest of evils.let me doing and an etericastralmenthall pylgrinage here on compostela with pupici to my ex666monoteistes filles.pup

    0
    0

  • EnoSiretschi valmiki pe 24 Apr 2010, 16:31
    with my tree Atomictv

    lets abandon liers of religions of 666 budachristmahomed showeds they exactly by my hells romanians workers and workeds and see round 10 tarotic around balcanans and mirific of future life.i give u from bucowin from mara and ravanna apart pole vimanases of future and distinct cycles fruits.pupy to my iberics girls.pupy.

    0
    0

  • EnosiretschiValmiki pe 24 Apr 2010, 16:23
    With My Tree MTVRomGen

    see all monks if you find an notlistening militzian diable to rapport me all and your problems becouse my S.F.future is of monks soci etyes under aliens angels and of skyes fructa.my mother was in portugal and spain and i wish to thanks u and for villon or rabelais writings.i decouverte and shambhalla of my interterestrials.i hear you are comeds from compostela in heaven romania to this order. the rest sawed of romanians bucharest golden city pupy to my iberics daughters.

    0
    0

  • Enosiretschi Valmiki pe 24 Apr 2010, 16:15
    With My Tree AtomicTV

    i salute and deliverate monks from edenayodhyaromania balcanan and i give u from ocults dobrogeeans and bulgareeans kings the fruits animals legumes of nirvanics all cycless from here heaven and paradisse romania from my goods militzias diables and secu rity snake wich are in nirvanic dieing with all universal evil and cos mic madness.and aliens extraterestrials angels are comeds in ame rica

    0
    1

  • marco orest pe 20 Oct 2009, 21:13
    haideti la drum

    luni dimineata 27 oct plec spre santiago toti cei care au placere sa meraga sau au nevoie de un tovaras de drum sa ma conctacteze.regatul cerului e in sufletul tau.marco

    2
    0

  • Adrian pe 16 Iun 2009, 23:13
    pax et bonum

    daca-l gasesti prieten pe Xc` in acest pelerinaj catre santiago de compostela nu vei mai avea probleme cu tot ce ai scris in acest articol. esti interesanta Zully Mustafa mi-ar fi placut sa imi inving temerile intr-un asemenea pelerinaj alaturi de tine, sa pornim cu toti inspre acest sfant, sa ne luam casele in rucsaci sus sa avem caciula jos perechea de bocanci. un caiet de cantece, o chitara si o muzicutza care sa incante inimile pelerinilor. toate cele bune !

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod