Lectia de sushi

Dupa ce fiecare a realizat doua Nigiri cu somon si doua cu ton, am fost invitati in sala principala a restaurantului, unde ni s-a servit sushi preparat de Sushi Chef. Cea mai mare problema a fost manevrarea portiilor cu betisoarele. Ele trebuie prinse din lateral, intoarse cu pestele in jos si inmuiate in sosul de soia. Daca intorci sushi cu orezul in jos, pe langa faptul ca acest lucru contravine bunelor maniere, risti sa se imbibe orezul cu sos si sa se imprastie boabele.

O portie de sushi trebuie mancata dintr-o inghititura.
Daca stii ca nu vei reusi, precizezi acest lucru de la inceput si ti se prepara portii mai mici. Langa sushi ai cateva felii translucide de ghimbir. Ele sunt acolo pentru a curata papilele gustative intre felurile diferite de sushi, pentru a fi receptiv la aromele variate. Astfel incat, nu inmoi ghimbirul in sos si nu il mananci separat, ca pe un aperitiv.

Poti intreba orice despre eticheta pe care trebuie sa o cunosti cand mananci sushi, cum recunosti un restaurant de elita in functie de prezentarea localurilor, dar pentru a ajunge sa realizezi sushi ca un profesionist ai nevoie de aproximativ 10 ani si de mai multe lectii.


Reteta orezului pentru sushi

 

  • 180 g orez alb
  • 2-3 lingurite zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 45 ml otet


180 g orez se spala intr-un bol pana cand apa rezultata este limpede. O parte egala de orez si apa rece se pun intr-o cratita si se fierb la foc mare.



Cand apa incepe sa clocoteasca, se reduce flacara si se mai tine cratita pe foc 10 minute. Dupa aceea, se opreste focul si orezul se lasa la aburit pret de 15 minute.

Orezul se amesteca intr-un bol impreuna cu sarea, zaharul si otetul. Asta il va face sa devina lipicios si usor de lucrat pentru sushi. Se amesteca folosind miscari drepte, ca si cum ai vrea sa il tai, nu cu miscari rotunde.

Pentru a putea lucra cu el trebuie sa astepti sa se raceasca - abia atunci este gata de folosit.

Foto: Florin Vasilache

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mihaela pe 19 Feb 2009, 11:46
    sushi

    ce fel de orez este necesar pt sushi cel cu bobul scurt sau lung .mersi

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod