Vacanta la Stockholm

10 întrebări şi răspunsuri despre o vacanţă la Stockholm

Am observat că mai toate cunoştinţele care nu au călătorit până acum în ţările nordice, mai ales după revenirea de la Stockholm, mă întreabă, în mare, aproape aceleaşi lucruri.
Sunt curiozităţi fireşti, de bun-simţ. Aşa că le pun frumos azi pe “hârtie”, ca să aleagă tot poporul în cunoştinţă de cauză. Că aşa e în tenis. 

1. Dar nu e frig vara în Stockholm? Nici dacă potriveşti cu mâna temperatura de afară nu ai putea-o face mai bine. Pentru plimbări, evident. În iulie şi august sunt undeva la 22-23 de grade, dar temperatura poate urca până la 30 de grade în zilele caniculare. Dimineaţa, când ieşi din hotel, sunt undeva la 18-19 grade, asta datorită faptului că soarele răsare foarte devreme şi are timp să se încălzească. 

2.
La cât răsare soarele?
La solstiţiul de vară (în jur de 21 iunie), soarele răsare la 3 şi jumătate dimineaţă şi apune la 22:08. Întuneric, dar nu foarte, se face pe la 11 şi ceva noaptea. Dar nu e noaptea clasică, pe care o ştii de la noi. Iarna e invers. Se face lumină, cât de cât, pe la 9:30, iar la aproape 15:00 e beznă afară. Mai multe afli de aici. 

3. De câte zile ai nevoie ca să vezi Stockholmul? 3 îţi sunt suficiente dacă nu intri în muzee şi alte locuri faine, şi vreo 6-7 ca să intri şi în muzee şi să călătoreşti şi prin împrejurimi (o zi în arhipelag, o zi la Upsala şi Sigtuna etc). 

4.
E scump la Stockholm?
În general, da. În particular, găseşti multe lucruri care costă ca în restul Europei. Alcoolul este foarte scump la terasă/restaurant. O bere nu găseşti sub 6-7 euro. Mâncarea în anumite locuri costă de la 80-90 SEK (8-9 euro) porţia. Fructele şi legumele sunt scumpe în supermarket. Multe se vând la bucată (kiwi, limes etc). Hainele de firmă suedeze (Filippa K, Tiger of Sweden, Acne, HOPE), sunt de foarte bună calitate şi costă cel puţin 100 de euro o piesă (o cămaşă costă de la 1000 SEK în sus).
Cazarea cea mai ieftină e în luna iulie. Nu mă întrebaţi de ce pentru că nu ştiu să vă spun. La hotelul unde stau eu de obicei, Park Inn Solna by Radisson (4 stele, la 5 staţii de metrou de centru), o cameră costă cam 80 de euro pe noapte. 

5. Cu ce bani mergi la Stockholm? Card şi numai card. În ultimele 3 vacanţe nu am mai avut nimic cash la mine în această ţară. Nici nu mai ştiu cum le arată bancnotele. Oriunde se plăteşte cu cardul. Totuşi câteva fise de 5 coroane sunt bune ca să mergi la toaletă.
Unele bănci din România vând coroane suedeze.

Citeşte mai mult pe blogul meu  www.mihaijurca.ro sau urmăreşte-mă pe Facebook   
mihai-jurca
mihai-jurca
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod