Șapte filme „fierbinți” din istoria cinematografului

7 filme „fierbinți” din istoria cinematografului

Vacanța de vară este spre sfârșite dar promite încă cel puțin două săptămâni toride, așa că - weekendul acesta - ne îndreptăm atenția spre filme cu scene incendare sau desfășurate la temperaturi ridicate, în care cădura e palpabilă iar atmosfera sufocantă.

Șapte ani de casnicie/The Seven Year Itch (1955)

Cu acțiunea desfășurată vara, celebra comedie romantică e favorită pentru una dintre cele mai hot scene din istoria filmului, una dintre cele mai vizionate, parodiate şi copiate. Protagonista este Marilyn Monroe, într-o rochie albă, probabil cea mai spectaculoasă apariţie dintr-o carieră deloc lipsită de apariţii spectaculoase.  Imaginea lui Monroe cu rochia ridicată de curentul de aer provocat de venirea metroului este considerată una dintre cele mai cunoscute din ultimul secol de cinema. Designerul ei, William Travilla, a fost creatorul costumelor pentru opt dintre filmele lui Monroe. 
Regizorul Billy Wilder a profitat de prima sa colaborare cu Marilyn Monroe pentru a aborda tema dorinței în toate formele sale cele mai îndrăznețe. Protagoniști sunt familistul Richard Sherman (jucat de Tom Ewell) și frumoasa lui vecină (Marilyn Monroe). 


Lawrence al Arabiei/Lawrence of Arabia (1962)

Ce poate fi mai fierbinte decât o călătorie de 187 de minute prin toridul deșert al Orientului Mijlociu? Bazată pe fapte reale, pelicula prezintă periplul uneia dintre cele mai controversate figuri ale primei jumătăți a secolului XX, aventurierul T.E. Lawrence, ofițer britanic, în întreprinderea sa de a uni triburile arabe și a le obține independența de Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, ca și drumul său spre a deveni Lawrence al Arabiei, așa cum l-a reținut posteritatea.
Rolul titular e jucat de Peter O'Toole.



Un tramvai numit dorință/A Streetcar Named Desire (1951)

Ecranizarea cărții omonime a lui Tennessee Williams de către regizorul Elia Kazan ne duce în căldurosul New Orleans. E mijlocul verii, de aceea tricoul devenit iconic purtat de Marlon Brando e atât de ud de sudoare când strigă „Stella-a-a-a!”. 
După ce a trebuit să vândă moșia familiei, de mult timp în declin, pentru a achita tot felul de taxe și și-a compromis reputația căutând uitare și consolare, Blanche (Vivien Leigh) sosește în New Orleans pentru a se instala alături de sora sa însărcinată, Stella (Vivien Leigh), și de necioplitul său cumnat Stanley (Marlon Brando), în apartamentul lor strâmt și înăbușit de căldură. Stanley, convins că Blanche este de fapt posesoarea unei averi colosale, este exasperat de această femeie nevrotică, patetic legată de rafinamentul și iluziile ei. Naturalismul meditativ al interpretării lui Marlon Brando, sexualitatea lui și urletul său „Stell-aaaa!” rămân practic imposibil de imitat.
 
 

Pisica pe acoperișul fierbinte/Cat on a Hot Tin Roof (1958)

O altă ecranizare după Tennessee Williams drama, aceasta are loc pe o plantație din Mississippi, într-o sufocantă vară cu umiditate ridicată și tensiuni între cele trei perosnaje principale, ce înfierbântă și mai tare atmosfera. 
Bătrânul (Burl Ives) e pe moarte, suferind de cancer, fiul său - Brick (Paul Newman) - nu se oprește din băut iar soția acestuia, Maggie (Elizabeth Taylor), luptă disperată să nu piardă totul: pe soțul ei dar și averea pe care ar trebui să o moștenească...


Regina africană/The African Queen (1951)

Humphrey Bogart și Katharine Hepburn sunt protagoniștii acestui romance de aventuri turnat în toridele Uganda și Congo. Humphrey Bogart joacă rolul lui Charlie Allnut, căpitanul vasului African Queen: e un bărbat aspru şi din topor, care livrează poşta şi tot felul de mărfuri în inima Africii.
Cu toate astea, căpitanul e un cuceritor (se va căsători cu personajul lui Katharine Hepburn), iar Bogart va câştiga singurul său Oscar pentru acest rol.


Dans murdar/Dirty Dancing (1987)

E o vară blândă cea în care Baby (Jennifer Grey) ajunge împreună cu părinții și sora la un resort pentru familii din sud-estul New York-ului. 
Când va începe să ia lecții de dans de la Johnny (Patrick Swayze), lucrurile se... încing.  Patrick Swayze şi Jennifer Gray au lăsat în istoria cinema-ului poate cea mai senzuală scenă de dans, pe melodia Time of My Life.


Apocalipsul acum/Apocalypse Now (1979)

Realizzatorii de filme folosesc adesea vasilină pentru a da senzația că personajele asudă pe marele ecran. În filmul lui Francis Ford Coppola, plasat în timpul războiului din Vietnam, nu a fost necesar. Producția a fost turnată în fierbintea junglă din Filipine, unde temperaturile erau aproape insuportabile iar actorii, în frunte cu Marlon Brando, erau lac de sudoare.
Fierbințeala transmisă de film e aproape palpabilă. Apocalypse Now a surprins nebunia unui război în care soldaţii americani sunt prinşi, la propriu şi la figurat, într-o junglă de motivaţii şi de greşeli de politică externă.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod