Studiu. Suplimentele cu omega-3 nu sunt chiar atât de bune pentru inimă

Știam cu toții că suplimentele cu omega-3 sunt benefice pentru inimă, însă un studiu recent arată cu totul altceva. Vezi de ce omega-3 nu sunt chiar atât de bune pentru inimă!
În ianuarie, un studiu publicat în JAMA Cardiology arată că suplimentele cu omega-3 nu ajută cu nimic persoanele care au probleme cardiovasculare. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 78.000 de persoane cu risc crescut de boli cardiovasculare și care au fost monitorizați pe o perioadă de patru ani și jumătate. 

De asemenea, foarte multe persoane obișnuiesc să ia suplimente cu omega-3 preventiv și pe motiv că fac bine la inimă și creier. Însă, același studiu arată că există mult prea puține dovezi care atestă faptul că suplimentele cu omega-3 sunt eficiente în cazurile de demență, depresie, sindromul colonului iritabil și degenerescența maculară. 

Nici efectul lor presupus benefic în cazul sarcinii nu s-a demonstrat că ar fi unul atât de puternic, după cum arată rezultatele studiului citat.
Astfel că, dacă iei omega-3 în timpul sarcinii nu înseamnă că bebelușul va fi mai inteligent și nici că scade riscul de a suferi de diverse alergii. 

Unele cercetări realizate de-a lungul timpului cu privire la efectele acestor suplimente arată că omega-3 reduc riscul de a face cancer mamar, în vreme ce alte rezultate au indicat faptul că tot aceleași suplimente pot să mărească riscul de cancer la prostată. Și atunci ce să mai credem? 

Cercetătorii susțin că există dovezi care atestă faptul că suplimentele cu omega-3 s-au dovedit cât de cât utile în cazul persoanelor care suferă de artrită reumatoidă, deoarece reduc inflamațiile și durerile asociate cu această boală. Un alt beneficiu adus de suplimentele cu omega-3 este acela că s-au dovedit că ajută persoanele cu sindromul ochilor uscați, însă tot mai sunt necesare alte studii detaliate pentru a întări aceste ipoteze.
În prezent, se desfășoară cel mai amplu studiu care testează pe un eșantion de 25.000 de adulți ce impact au suplimentele cu omega-3 și vitamina D și dacă influențează cumva incidența cancerului și a bolilor de inimă. 

Majoritatea cercetărilor de până acum au demonstrat că aceste grăsimi sănătoase protejează inima de boli, ne apără de cancer, depresie şi împiedică apariţia inflamaţiilor în corp. Trebuie să ştii că acizii graşi omega-3 au trei componente esenţiale: acid eicosapentenoic (EPA), acid docosahexenoic (DHA) şi acid alfa-lipoic (ALA), iar primele două categorii sunt cele care se absorb mai uşor în organism. 

Cele mai bune surse de acid eicosapentenoic (EPA) şi acid docosahexenoic (DHA) sunt cele marine, în vreme ce acidul alfa-lipoic (ALA) se regăseşte în nuci, soia, avocado, ulei de măsline, seminţe de in.
De aceea este recomandat ca pe lângă suplimente să ai o dietă echilibrată și să incluzi cele mai bune surse de acizi grași omega-3:  somonul, tonul, sardinele, macroul, nucile, seminţele de in, seminţele de cânepă, seminţele de chia, orezul sălbatic, avocado, uleiul de măsline şi ouăle.

În lumina acestor studii care vin să se contrazică unul pe altul, un lucru rămâne cert: consumul de pește, cel puțin de două ori pe săptămână, este asociat cu un risc mai mic de deces din cauza unei boli coronariene. Însă, toate aceste cercetări, fie ele în favoarea ori defavoarea uleiului de pește, arată că există unele corelații, nicidecum o legătură directă între consumul pește și o inimă mai sănătoasă. 

Prin urmare, nu se poate spune cu certitudine și argumente științifice că suplimentele cu omega-3 au același efect în corp precum consumul de pește.
Poate că peștele este bun pentru sănătate nu numai pentru că are un conținut ridicat de omega-3, cât și o mulțime de alți nutrienți, cum ar fi: vitamina D, iod, seleniu și proteine. De exemplu, dacă alegi să consumi somon în locul unei fripturi de vită, vei furniza corpului o cantitate mult mai mare de grăsimi polinesaturate (grăsimi bune) și mult mai puține grăsimi saturate (grăsimi rele). 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod