Dr. Menci: Top 10 cele mai nocive mezeluri din magazin

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie umană susţine că 14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică. Această este una dintre primele cinci cauze de deces în ţările vestice, manifestându-se prin scăderea capacităţii organismului de a menţine o concentraţie normală de oxigen în sânge.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie umană susţine că 14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică. Această este una dintre primele cinci cauze de deces în ţările vestice, manifestându-se prin scăderea capacităţii organismului de a menţine o concentraţie normală de oxigen în sânge.

 

1. Crenvurştii

Conţin în cea mai mare parte MDM, adică tocătură de oase, tendoane, pieliţe, grăsime (tot ce mai rămâne din carcasa de pasăre după ce se ia carnea), sunt pline de bacterii care ne pot îmbolnăvi grav. Salmonella, răspunzătoare de toxiinfecţii alimentare şi campilobacter, o bacterie care favorizează cancerul de stomac, stă la suprafaţa carcasei de pasăre, pe piele. În momentul în care carcasa este tocată, bacteriile se amestecă în toată masa produsului, care, chiar dacă mai este preparat termic, rămâne infectat până la consumul propriu-zis.

 

2. Salamurile

Conţin: 60% slănină şi şorici, 17% carne de calitate inferioară - adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât - mix de condimente - sare, boia, piper sau extract de condimente - aditivi care imită gusturile condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanţi, colorant - carmin, glutamat  de sodiu (E 261), nitriţi, nitraţi, pastă de usturoi, zahăr. Toate acestea se amestecă în malaxoare, apoi se ambalează în membrane artificiale (de plastic), se zvântă şi se afumă industrial într-o cameră unde, teoretic, ar trebui să stea cel puţin patru-cinci zile.

în alte cazuri, se adaugă agent de afumare.

 

3. Cârnaţii

Conţin carne de porc 60%, cu slănină şi şorici, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, apă 20%, sare, condimente şi arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu şi potasiu), antioxidanţi (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potenţiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoză, dextroză), colorant natural - carmin, conservanţi: nitrit de sodiu şi nitrat de potasiu. Nitritul de sodiu previne creşterea bacteriei ce cauzează botulismul, măreşte timpul de valabilitate al produsului, stabilizează culoarea roşie a cărnurilor procesate şi dă o aromă specifică.

 

4. Parizerul

Conţine 80% slănină şi şorici de porc, 10% carne de pasăre dezosată mecanic (în care intră oase măcinate), făină de soia, proteină vegetală, amidon, condimente - sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potenţiatori de gust, coloranţi (carmin). După amestecare, compoziţia se fierbe timp de 20 de minute în apă, la 75 de grade Celsius. Din cauza amidonului şi a fibrelor din soia, conferă starea de saţietate.

În schimb, este greu de digerat. Carnea dezosată mecanic este pasta rezultată din dezosarea carcaselor de pasăre, care este prelucrată cu utilaje.

 

5. Şunca ţărănească

Conţine: 70% carne procesată mecanic (are în compoziţie slănină, urme de oase, şorici) - proteine din soia, toată gamă de antioxidanţi, colorant - carmin. Carnea se injectează cu o soluţie de saramură, apoi trece în malaxoare de trei ori. Prima malaxare se face la o oră după injectarea cu saramură, a două la 24 de ore după depozitarea la frig şi încă o data la 48 de ore după maturare. Apoi, compoziţia se pune în forme metalice care se ţin la un tratament termic de 75 de grade Celsius. După răcire, formele se ambalează în pungi de plastic, în vid.

 

6. Pastrama de porc

Conţine: carne dezosată de la pulpă, spată şi muşchiul de pe spate. Se tăie în şuviţe, se sărează, după care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceapă şi de usturoi, antioxidanţi, coloranţi, agenţi de afumare şi potenţiatori de gust. Carnea stă în sos timp de trei până la cinci zile, apoi se scoate şi se leagă cu sfoară.

Se injectează cu o soluţie de saramură de 20-40%, apoi se ambalează în pungi de plastic, în vid. Afumarea se face cu fum lichid, care conţine cele mai cancerigene hidrocarburi - cele policiclice aromate.

 

7. Cotletul de porc

Conţine: cotlet de porc, un strat de slănină de 0,5-1 centimetri. Carnea, tăiată şuviţe, se injectează cu saramură 20%- 40%. Injectarea se face manual sau cu o maşină specială cu ac. Se pune apoi într-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper şi coriandru, unde se lasă timp de mai multe ore. în sos se mai adaugă antioxidanţi, potenţiatori de gust. Se lasă şase zile la rece, apoi se afumă industrial.


8. Kaizerul

Această specialitate este injectată cu soluţii care conţin sare, gelifianţi pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei. 

 

9. Mezeluri afumate

Fumul creşte riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex. cancer). 

 


 

 

 

10. Lebarwurst

Conţine: carnea capului de porc în proporţie de 62%, slănină tare 7%, organe - inimă, rinichi, splină 15%, ficat 16%. Se adaugă supa rezultată la fierberea capului, mixul de condimente, ceapă fiartă, zahăr şi sare.

În malaxor se adaugă aditivii - colorantul alimentar - carmin, antioxidanţi, amidon de cartofi. Compoziţia se ambalează în membrane sintetice şi se fierbe la 75 de grade Celsius. Un lebarwurst „tradiţional” trebuie să conţină mai puţin de şase grame de sare la 100 de grame de produs şi cel mult trei aditivi sintetici, iar termenul de valabilitate să nu depăşească zece zile. Un produs conservat îşi schimbă culoarea la deschiderea ambalajului. 

de Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi,
Institutul de Cercetări Alimentare
Autorul volumelor "Şi noi ce mai mâncăm. Noua ordine alimentară". "Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim"
www.doctormenci.ro
 

Comentarii (46)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Leo pe 25 Oct 2013, 01:14
    Aditivi alimentari (conservanti,E....-uri)

    Daca nu ar exista E-uri,omenirea ar trece rapid la canibalism. Adica ne-am hrani cu oameni la protap.La 7 miliarde de locuitori,hrana bio este insuficienta.De foame,omul fiind o fiinta adaptabila,va consuma carnea semenului sau ca sa supravietuiasca.Asa ca sictir cu canceru ca de foame mori in 10 zile.

    3
    8

  • Monica pe 24 Feb 2013, 21:10
    Nu mai credeti tot ce debiteaza fiecare doctor

    Ma intreb unde a efectuat aceste studii domnul doctor, pe ce esantion de populatie si pe ce perioada de timp ? SI mai ales de unde concluziile privind cauzele deceselor in VEst cand dumnealui nu se ocupa de studiul spitalizarilor si tratamentelor din Vest. Mi-e teama ca ne expune propriul lui mod de gandire si regim, dar pe el il intelegem, fiind la o varsta ...

    2
    12

  • minimouse pe 18 Sep 2012, 05:23
    ce cumparam?

    cumparam produse alimentare care nu au fost procesate si sunt cat mai aproape de sursa lor

    0
    2

  • Gigi pe 10 Aug 2012, 00:41
    Atentie!!!!

    Articolul este doar pentru oameni inteligenti nu pentru toti drept pentru care cine nu intelege sa mai ia o gura de parizer ca-i bun tareee...:)) Multumiri pentru articol

    8
    1

  • erika pe 22 Feb 2011, 21:18
    pt angelina

    angelina draga,aici nu e vb despre ce ai voie sau nu sa mananci,sau ce-ti impune acest articol,aici scrie k nu e sanatos!! sa mananci asa ceva,nu a zis nimeni k te vei ingrasa,dar vei vedea mai incolo dak vei fi super sanatoasa...cred k ar trebui sa sti deja k in ziua de azi nimic nu mai e sanatos,nimic nu mai e Eco,dar la urma urmei,fiecare mananca ce vrea!

    12
    2

  • Alex pe 18 Feb 2011, 23:31
    Ce ne ramane de facut?

    1) eliminati mezelurile din alimentatie. Folositi doar carne macra, de ex. in loc de sandwich cu salam luati un sandwich cu piept de pui. 2) reduceti consumul de carne in general. Mai ales ca atarna si la punga rau 3) pentru ce nu puteti reduce, cautati alternative cat mai sanatoase. Gaini de la tarani nu din hypermarket, carnati de casa, etc.

    6
    2

  • Alin pe 7 Feb 2011, 01:07
    Hmmm

    Adica nu mai e bun nimica ?? Cam asa reiese din articolul dvs. . Mi se pare ca sunteti vegetarian !? Oare fuduliile sunt sanatoase ?

    2
    8

  • Ildicuta pe 4 Feb 2011, 18:56
    Eu am gasit rezolvarea...

    Green Gold Imune , detoxifiere celulara + aprovizionare cu 4000 de elemente vitale + protejare celulara cu astaxanthin - cel mai puternic antioxidant- Aveti grija de voi! Despre cercetari cititi la www.algae-facts.com 0767756300 Va recomand si un scurt film: http://www.youtube.com/watch?v=4Y_T6X9oSs4&p=B20B4FDF5DF5D46B&feature=BF&index=12

    1
    1

  • angelina pe 3 Feb 2011, 17:23
    sa nu va luati dupa acest om?

    bai oamenilor daca ne lom dupa acest om o sa murim eu mananc din toate am 21 de ani si am 50-54 kg si nu sunt grasa de loc sa fim seriosi ca daca nu se faceau aceste mezeluri ceilanti erau slabi ,slabi ex: trebuie sa mananci unpic din toate nu sa mananci mult si prost

    2
    9

  • Ariana pe 31 Ian 2011, 13:24
    nu ne putem imagina ce mancam

    Dragii mei din ce se prepara aceste alimente? Nu cumva din carne achizitionata din comert? Ei bine, nu il cunosc pe acest domn profesor, dar va spun din experienta ( am lucrat ani de zile in fabrici de prelucare a carnii) ca are dreptate. Incepand cu ziua in care se concepe, animalul nu mai este ce a fost. In crescatorii li se administreaza alimente nesanatoase care duc la perisarea calitatilor nutritive ale carnii; ajung in abatoare unde sunt injectate cu "saramuri". Cred ca nu vreti sa stiti ce fel de substante chimice contin saramurile acelea. Acum ajungem la fabrica de mezeluri .Aici carnea suporta anumite procedee pentru a fi mai " spornica", procedee ce nu contin nimic bun, exceptie face apa. Cat despre controlul acestor alimente..... ce ar fi sa nu va mai bazati atat pe cei ce ar trebui sa ne poarte de grija? Cum credeti ca au " casutele" acelea, vacantele in strainatate si masinutele " ieftine", dintr-un amarat de salariu de bugetar ? E adevarat ca se dau probe dar ele se dau de unde vrea producatorul nu de unde ar trebui. Nu va mai plangeti si nici nu incercati sa schimbati ceva, tot ce trebuie sa facem este sa ne adaptam ca altfel o sa murim de foame pentru ca nici macar legumele nu mai sunt crescute fara chimicale, in consecinta ne otravesc organismul.

    9
    6

  • alexxxx pe 30 Ian 2011, 16:32
    sofer tir

    mai fratilor daca ati vedea ce aducem din afara ce deseuri si ce mai arunca ei la fabrici de renume si voi cumparati frumos ambalat si colorat nu ati mai manca niciodata mezelurile eu m am lecuit cumpar altceva sunt alternative bateti va cpul

    11
    0

  • unu ca oricare pe 30 Ian 2011, 15:40
    mezeluri

    sunt multe ..fabricute..de mezeluri care daca populatia ar vede cum se fabrica produsele ar lesina sigur .

    7
    0

  • madmax pe 29 Ian 2011, 18:56
    da , da

    bine faceti ca ne mai deschideti ochii , s-le doctor . God bless you

    4
    0

  • elena pe 28 Ian 2011, 21:12
    mezeluri

    nu stiu de unde a scos acest domn dr prof specialist in nutritie asemenea aberatii. intrebarea mea este daca a fost vreodata intr-o fabrica de mezeluri? din intamplare si eu lucrez la o fabrica de mezeluri care face numai preparate traditionale. pana sa lucrez acolo cumparam mezeluri de la acea firma. pot sa spun ca nu este adevarat nici macar un sfert din ceea ce zice asa-zisul domn specialist. intr-adevar se baga slanina si in cremwursti si in parizer dar in proportie de 20 %. a auzit domnul specialist vreodata de parizer de vitel, facut din "brad cald"? mezelurile tratate se observa dupa culoare si aspect. comparati un muschi de porc crud cu unul fiert si injectat si cu unul crud afumat. cum iti explici ca cel fiert are de 2 ori mai mare diametrul decat cel crud si ca cel afumat este numai jumatate din cel crud?preparatele adevarate se simt dupa gust si dupa consistenta. si apropo de salmonella si de toate bacteriile despre care spune ca nu sunt distruse chiar daca sunt preparatele sunt fierte, stiati ca cei de la directia sanitara te obliga sa duci in fiecare saptamana la control 2 produse si ca plata este suportata de firma? daca intr-adevar ar fi cum spune atunci fabricile ar fi inchise si s-ar da amenzi pe capete, nu?

    3
    10

  • Dan pe 28 Ian 2011, 04:30
    sa nu uit...

    ...sa va spun ca in timp ce citeam articolul parca il auzeam pe un amic care a terminat facultatea la CEPA (Controlul si Expertiza Produselor Alimentare) despre ce greata il apuca cand era in vizite pe la fabrici de mezeluri vazand procesul tehnologic si stiind prea bine ce se pun in ele!

    11
    1

  • Dan pe 28 Ian 2011, 04:25
    eu pentru cine votez??

    ehe...au trecut vremurile bune cand alergam toata ziua sa imbogatesc o multinationala, cand hrana mea zilnica consta in mezeluri si fastfood-uri!! acuma pot zice ca sunt un somer fericit!! de ce fericit? pentru ca am timp sa gatesc!!!! si de cand am timp sa gatesc, nu mai am colesterol, nu mai am 10 kile mai mult de cat imi doream desi nu fac atatea activitati zilnice, nu am probleme de scaun, si in general mi se strica mezelurile in frigider fiindca nu ma ating de ele! Sfatul meu e sa aveti curajul sa gatiti! timp de 10 ani de cand sunt in campul muncii am considerat ca trebuie sa fii bucatar sa gatesti!! nu-i adevarat! trebuie doar sa ai curaj...timp iti faci! dupa 2 luni de mancat relativ sanatos o sa zici: "Cine-i prost sa moara!". Oare tehnicianuluinostru ii e frica ca o sa scada vanzare precum la Petrom??

    5
    1

  • IOANA pe 27 Ian 2011, 21:10
    Fara produse nocive!

    E frumos cum se intreaba anumite persoane ce sa mai manance!Eu cred ca acestea nu prea stau prin bucatarie,altfel ar gasi solutii de a manca mai sanatos.Am aflat ce este pateul de ficat pe care il cumparam din comert si am gasit solutia de a-mi prepara singura acest produs,la un pret rezonabil(pe timp de criza).Si carnatii ii prepar singura,costita,toba...si ies o bunatate!In afara de acestea consum saptamanal peste,de toate felurile,branza de casa,carne de pui,sub toate felurile.Vreau sa spun ca am eliminat total mezelurile.Dar sa nu va inchipuiti ca stau la coada cratitei sau a tigaii,am serviciu,sunt "bugetar"si m-a invatat nevoia sa fac multe,dar in avantajul meu si al familiei.Ce sa va spun ca am cautat pe net fel de fel de retete de iaurt de casa ,cand am auzit ce contin iaurturule din comert.Asa ca...la treaba fetelor ,daca doriti sa mancati sanatos si sigur!

    3
    0

  • Sorin pe 27 Ian 2011, 19:59
    Pt Larisa si Gratiela

    Draga Larisa ce valoare crezi ca au spusele tale cand iti incepi comentariul cu "deci" iar despre Gratiela nu pot sa spun decat ca o mama adevarata ar sti ca exista si alte lucruri pe le mananca copii, nu doar mezeluri.

    3
    0

  • egreta pe 27 Ian 2011, 05:21
    mancati apa plata cu lamaie

    atunci iesiti la pascut iarba fetelor, pentru unele e chiar sanatos.

    2
    1

  • eva pe 26 Ian 2011, 21:23
    ...

    pentru cei revoltati pe acest profesor, sa stiti k produsele infectate cu salmonela sunt tratate si puse in comert, iar despre parizer si salamul de pasare, chiar daca se stabiles criteriile microbio nu stiu mai cum, tot au oase farimitate si carne de calitate slaba, adica resturi de dat la caine. pentru cele care nu sunt gospodine si nu stiu cu cata grija trebuie curatat un pui... e normal sa fie revoltate:D sanatate.

    0
    2

  • eva pe 26 Ian 2011, 21:11
    ce mai mancam?

    ne ramane sa mancam carne nepreparata, pui, peste, nu pateuri, paste de carne sau preparate. carnea afumata cred ca e ok in cantitatati mici, cea preparata natural, numai in fum, fara adaosuri. putem deveni vegetarieni pana la toata urma:))

    4
    1

  • gratiela pe 26 Ian 2011, 12:15
    ce e sanatos ptr copii

    daca toate mezelurile nu sunt bune, atunci ce putem da copiilor nostri sa manince ? sunt si asa de sensibili la orice de ce nu le scoate-ti de pe piata?

    2
    1

  • maria pe 26 Ian 2011, 10:19
    pentru specialistul tehnolog

    Comentariile sunt la adresa articolului si nu la adresa persoanei, asa ca apelativele (sau mai bine zis) insultele la adresa autorului articolului nu mi se par potrivite aici. Sunt sigura ca nu toate produsele contin, in aceste proportii, cele spuse de dl profesor, insa cele care sunt ieftine cam din asta sunt facute, iar articolul se adreseaza acelei categorii de populatie care cumpara astfel de produse. Cat despre reglementarile internationale, nu cred ca au fost facute fara vreun interes economic, lasand la o parte orice alte speculatii, ci judecand pur si simplu "la rece". Antevorbitorii nostri au postat comentarii privind alternativa micului dejun fara mezeluri. Sigur ca fiecare organism se adapteaza mediului in care traieste, iar evitarea consumului de produse daunatoare organismului as trece-o tot pe lista adaptarilor. Cat despre vehementa cu care vorbiti, ma duce cu gandul ca sunteti un tehnolog in domeniul alimentar si as intelege pasiunea pusa in cele scrise doar daca v-ar afecta la salariu, altfel nu pot sa cred ca vorbiti despre aceste standarde de parca pentru cei mai ieftini cremvursti s-ar taia gainile din curtile oamenilor ca sa ii prepare. Standardele sunt pentru igiena si nu pentru compozitia preparatului care trebuie sa reziste cat mai mult, sa aiba o perioada cat mai mare aspectul de proaspat si sa aduca profituri celor care il produc. Cam asta cred eu.

    0
    0

  • Avram Nic pe 26 Ian 2011, 09:32
    mezeluri?

    Ar trebui ca d-l. profesor sa instiinteze de nocivitatea mancarii, pe ministrul sanatatii care se plange ca nu are bani, pe primul ministru si pe toti factorii de raspundere pentru a le propune masuri de reglementare a situatiei fapt care nu e greu de infaptuit. Ar da si d-lui dovada de initiativa civica-findca tot se poarta termenul.Sa intelegem ca toti procesatorii de carne sunt niste atentatori la sanatatea consumatorilor-sa nu le zic criminali?in complicitate cu cei pe care-i alegem sa aiba grije de natiune si pe care iam enumerat mai sus.

    0
    0

  • radulescu aurelia pe 26 Ian 2011, 04:05
    multumiri

    am citit in intregime toarte sfaturile,multumiri.

    1
    0

  • iulia1998 pe 25 Ian 2011, 22:23
    .. Si ca mai mananc?:))

    Poi si atunci ce vrei sa mai mannc ?=))=)) rabdari fripte ?=))

    1
    2

  • george pe 25 Ian 2011, 22:21
    Mancati ce va place !!!

    Pentru cei care au alergie la sfaturile d-lui prof.Mencinicopschi le recomand sa manance tot ce le place, mai ales mezeluri !!!!

    2
    2

  • Larisa pe 25 Ian 2011, 19:37
    deci...

    Omul asta e de groaza... deci oameni buni, eu zic sa nu mai mancam nimic... pt ca mezelurile si carnea sunt cancerigene, ouale sunt de la gaini stresate si mierea contine antibiotic... eu zic sa stea domnul doctor nemancat primul, ca sa vedem ce tare te insanatosesti :))

    1
    5

  • alina pe 25 Ian 2011, 15:02
    Alternative !

    Nu stiti ce sa mai mancati? Incercati aici: bucuriebunastarehrisca.blogspot.com aici: ligiapop.com sau aici: floridecires7.blogspot.com

    1
    2

  • Andrei pe 25 Ian 2011, 14:42
    sanatate

    Rezistam si asa e echivalent cu hai sa traversam pe rosu ca poate nu ne loveste masina. Poate ne loveste masina poate nu :). Cel mai sigur e sa evitam mezelurile complet, carnea de porc nu e benefica pentru sanatate in general si cea de pasare e fortata, se poate vedea usor diferenta dintre un pui de tara si unul din magazin. Pachetelele cu mezeluri se pot inlocui cu fructe si biscuiti integrali de exemplu. Incet incet lucrurile se pot schimba.

    0
    1

  • ssamara20 pe 25 Ian 2011, 14:42
    ....

    domunele dr. ... nu stiu unde ai gasit parizer cu 80% slanina si salam cu 60 % slanina, aberant, ai indicat in acest articol produse exemplare , ati omis faptul ca nu toate sunt la fel, fiecare are propria lui reteta si se fabrica dupa procedee diferite, altfel ar avea toate acelas gust si consistenta. de aici apre si diferenta de pret in functie de calitate,poate dumneata ai ramas in urma de pe vremea lui ceausescu cand se fabricau mezeluri din orice nu avea legatura cu carnea adica zgarciuri si tendoane si organe etc...

    2
    4

  • ssamara20 pe 25 Ian 2011, 14:32
    INGREDIENTELE SUNT AFISATE PE FIECARE PRODUS!

    pe fiecare produs se afiseaza eticheta cu ingrediente! mezelurile sunt facute cu carne si grasime in proportii diferite nu toate sunt la fel! in legatura cu acest articol am o parere de rau, oameni devin tot mai confuzi, ajung sa creada ca in crenvusti se gaseste salmonela si bacterii, si tot felul de resturi aruncate de la animale! si unde mai pui ca aceste produse mai sunt si aprobate!

    2
    4

  • cristina pe 25 Ian 2011, 13:14
    Catå gråsime au cremvustii ?

    Vå rog så precizati ce procent de gråsime au cremvustii de pui ( eu cumpår de la Meda ) ? Dacå parizerul are 80 % slåninå si sorici...cred cå si cremvustii sunt cam la fel. Dar ce se mai poate manca sånåtos in Romania ?

    1
    0

  • rozadelo pe 25 Ian 2011, 12:26
    mezeluri si produse afumare

    Stati linistiti,daca am rezistat la Epoca de aur a lui Ceausescu o sa rezistam si acum.Cancerul se face si din poluare,stress ,oboseala si e si ereditar ,trebuie sa murim din ceva.Mincati cu sirg si pofta buna.

    5
    2

  • zygy pe 25 Ian 2011, 12:01
    pentru specialistul tehnolog

    Asa zisule "specialist tehnolog", te sperie rau de tot un astfel de doctor care le spune lucrurilor pe nume, pe care cei ca voi, reprezentantii marii Mafii a industriei alimentare cancerigene inca nu ati reusit sa-l cumparati!!! dar probabil ca el si cei ca dansul care au curajul sa spuna lucrurilor pe nume vor fi redusi incet, incet la tacere, cumparati, amenintai, niscaiva "accidente" ... Mi-e groaza cand stiu ce anume dam copiilor sa manance sub aspectul atat de frumos si imbietor al preparatelor de carne !!!!

    4
    0

  • aleirbag86 pe 25 Ian 2011, 11:12
    sunt alternative

    Eu nu consum de aproape 1 an preparate de genul asta si totusi micul dejun il i-au in fiecare dimineata si e destul de consistent.Cateva exemple:cereale,branza,oua,lapte.unt,miere,magiun, chiar si sunca sau kaiser de casa.Cred ca mezelurile cele mai bune sunt cele uscate gen salamul de Sibiu,babicul etc dar nu toata lumea isi permite sa le consume cu regularitate iar in Romania cred ca se fac cele mai maRI "MAGARII" IN INDUSTRIA MEZELURILOR.

    3
    0

  • MARINA pe 25 Ian 2011, 11:09
    ????

    Si ce mai cumparam, oameni buni?

    1
    2

  • mircea pe 25 Ian 2011, 11:00
    pt. tehnolog

    Salmonela sau alte bacterii e ceva de domeniul accidentului sau ignorantei unor producatori neseriosi. Sunt sigur ca nu e o regula dar de asemenea sunt sigur ca sunt destule uscaturi. Cat priveste restul ingredientelor din mezeluri si "retetele" lor sunt complet de acord cu domnul Mencinicopschi. Sunt periculoase. Daca omul de rand va intelege macar putin din mesajul dansului, poate se vor schimba in bine si retetele dupa care se lucreaza acum...

    1
    0

  • Laura pe 25 Ian 2011, 10:55
    pentru specialistul tehnolog

    toate aceste produse sunt pline de conservanti si de cele mai multe ori gasim in ele bucatele de oase,deci ma indoiesc ,ca acestea sunt de calitate;prefer sa cumpar bucata de carne,dar cand stiu ca si aceata a fost stropita cu ceva pentru a avea o frumoasa culoare "naturala" mi se face rau.Atunci merg la piata,caut un taran amarat cu legume pline de pamant si alea le cumpar,pentru ca imi par cat de cat naturale.Renuntati la produse procesate ,acesti hoti se imbogatesc din "pofta " noastra si ne vand resturi care nici la zoo nu se dau la animale

    0
    0

  • desert_rose pe 25 Ian 2011, 10:44
    solutie?

    Eu cumpar doar pastrama de porc si pui sau muschiulet tiganesc si le fierb cam 1-2 ore ,aruncand cateva ape de pe ele.Ar fi asta o solutie cat de cat?

    2
    0

  • DeaX pe 25 Ian 2011, 10:42
    cine nu risca....

    Despre putine alimente, bauturi, se spune ca nu ar fi nocive... Cine vrea sa manace 90~100% sanatos, sa se intoarca la sfanta sapa! Sa creasca pasari, porci etc.. Desi, poluanti de tot felul s-au infiltrat deja de mult in panza freatica... poate undeva intr-un sat de munte, unde in loc de solutii chimice de tot felul se foloseste doar ce are Mama Natura in dotare, chiar si la spalat. Asta e, cine rezista, rezista, cine nu, nu... Pana la urma, orice fiinta se adapteaza la mediul in care traieste; cele care nu... sunt eliminate natural, ca sa existe cat mai putine "verigi slabe"... "Omul e o entitate impartita in oameni" si cauta sa mentina specia la standarde cat mai inalte, ca sa nu dispara... (suna ciudat rau?)

    0
    0

  • Clao pe 25 Ian 2011, 10:32
    Si atunci ce mai cumparam?

    Cred ca era mai simplu sa spuneti ce este bun. Sau sa formulez altfel: este ceva bun in magazine? Din cate stiu, nu toti cremwurstii sunt prosti si contin MDM-uri, ci doar cei foarte ieftini. Exista cateva sortimente pe care scrie clar ca au continut piept de pui 80%. Sau cei Forzoso pentru copii? Ei nu contin deloc MDM-uri si sunt si cu un numar extrem de scazut de aditivi. Pana la urma, domnule Mencinicopschi, puteti sa ne dati un singur exemplu de produs pe care am putea sa il mancam din gama mezeluri?

    1
    0

  • specialistul tehnolog pe 25 Ian 2011, 10:12
    Terminati cu aberatiile, Domnule "ORACOL ALIMENTAR"

    Sunt consternata de aberatiile pe care le poate scoate acest IMPOSTOR, care se da drept DUMNEZEU atotstiutor in domeniul alimentelor, dar care este DEPARTE DE LEGISLATIA COMUNITARA IN DOMENIUL SIGURANTEI ALIMENTELOR! Daca ar fi citit Regulamentul CE nr. 2073/2005 ce stabileste criteriile microbiologice ale alimentelor nu ar mai fi afirmat asa ceva, sa sperie degeaba consumatorii! Oare ce analize de laborator a facut Dl. profesor asupra cremwurstilor, de ex., despre care afirma ca mai raman "nfectati cu Salmonella sau Campylobacter" dupa fierbere, astfel incat reprezinta un pericol pentru sanatatea publica??? In toate Statele Membre ale UE produsele din carne sunt tratate termic, apoi se efectueaza examene microbiologice pe probe recoltate din produsele finite, tocmai pentru a pune pe piata produse sigure, care sa nu puna in pericol sanatatea consumatorilor! Mai bine si-ar vedea de treaba si ar sta in banca sa Dl. profesor, caci este depasit rau de situatie! Asta ca sa nu mai vorbesc de "FANTOMA" de laborator al ICA, ai carui "specialisti" habar n-au de legislatia comunitara in domeniul alimentelor si de standardele ISO ce cuprind metodele de analiza de referinta pentru detectarea unor microorganisme patogene din alimente si apa, in schimb emit niste buletine de analize de te doare capul!!! Si mai grav este ca acest dinozaur, prof. Mencinicopschi, in loc sa stea la pensie, este invitat sa - si dea cu presupusul (A SE CITI CU ABERATIILE) in tot felul emisiuni.

    3
    3

  • stela pe 25 Ian 2011, 10:00
    mezeluri

    ok! si atunci de avem de ales cand mergem la cumparauiri daca toate sunt rele? ce ne mai ramane de cumparat, de ce nu a zis si care sunt cele bune, nu numai cele rele!!! si cand mancam salam cu unghii pe vremea lui ceausescu, de ce nu ne zicea nimeni ca sunt rele pt organism?? chiar ca nu mai stiu ce sa mananc!!

    0
    3

  • eu pe 25 Ian 2011, 09:25
    mezeluri

    Aoleuuuuuuu si cand te gandesti ca e un semn de bunastare sa-ti umpli cosul cu mezeluri la hypermarket...si e semn de bunastare daca la scoala in pachetel copiii au sunca presata sau pastrama de porc sau pui cat mai colorata si mai scumpa....e atac la sanatatea bieilor omuleti.

    2
    0

  • ali pe 25 Ian 2011, 05:20
    greu de gasit

    Ce imi poate aduce sanatatea deplina pentru ficat marit si mil la fiere? Ce am de facut ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod