Dietele iti pot afecta sanatatea!

Faci parte dintre persoanele aflate in permanenta la dieta? Daca da, afla ca acest obicei nu este tocmai sanatos, avertizeaza specialistii.
Faci parte dintre persoanele aflate in permanenta la dieta? Daca da, afla ca acest obicei nu este tocmai sanatos, avertizeaza specialistii.

Dietele de slabit cresc riscul de a suferi de afectiuni precum boli cardiovasculare, diabet sau cancer, scrie DailyMail. Specialistii de la Universitatile California si Minnesota au descoperit ca in cazul persoanelor care isi controleaza consumul de calorii, nivelul de cortizol, hormonul stresului, creste. De asemenea, cercetatorii sustin ca expunerea la acest hormon poate provoca si cresterea in greutate, fapt ce explica de ce anumite persoane nu reusesc sa slabeasca, desi mananca mai putin.


Dietele stricte pot crea probleme de sanatate mentala


Medicii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a recomanda pacientilor diete stricte, sustin cercetatorii, si asta din cauza efectelor pe termen lung pe care le-ar putea avea. Oamenii de stiinta avertizeaza ca dietele de slabit, in loc sa creasca increderea in sine pot chiar afecta sanatatea mentala.
In multe dintre cazuri, persoanele care numara caloriile sau care acorda o atentie exagerata alimentatiei, nivelul de stres psihologic este crescut.

In cazul in care studiile viitoare vor demonstra ca dietele de slabit cresc nivelul de stres si cortizol, indiferent de rezultatele pe care le au dietele asupra greutatii corporale, medicii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a recomanda o dieta stricta, cred cercetatorii. "Stresul cronic este asociat cu afectiuni ale inimii, hipertensiune, diabet si cancer. Dietele de slabit pot creste nivelul de stres, iar consecintele nu trebuie ignorate."


Dietele de slabit pot creste nivelul de stres


La studiul publicat in revista Medicina Psihosomatica au participat 121 de femei care au urmat timp de trei saptamani o dieta de 1.200 de calorii pe zi (aproape jumatate din cantitatea de 2.000 de calorii recomandata unei femei). La inceputul si finalul studiului, s-a recoltat fiecarei paciente monstre de saliva pentru a se verifica nivelul cortizolului.
Rezultatele au indicat o crestere semnificativa a nivelului de cortizol dupa cele trei saptamani de studiu. O posibila cauza pentru aceasta crestere este ca acest hormon este folosit in organism pentru a creste nivelul de energie. In cazul in care o persoana nu consuma suficiente calorii pentru a-i oferi organismului energia necesara, incepe sa fie eliberat hormonul stresului.

Dieteticienii considera ca dietele de doar 1.200 de calorii sunt prea severe si recomanda ca numarul de calorii sa fie de 1.500 - 1.800 pe zi, iar dieta sa fie combinata cu exercitii fizice.


Sfaturi pentru a scapa de kilograme fara diete


Numai in Romania, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, potrivit datelor oferite de OMS. Cele mai afectate sunt persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani, in momentul de fata fiind inregistrati peste 3,5 milioane de obezi, iar dintre acestia doar 10% cer ajutorul unui medic.

Obezitatea nu reprezinta doar o problema de imagine, ci si o problema de sanatate, fiind responsabila de numeroase afectiuni, afectand toate aparatele si sistemele organismului.
Studiile arata ca micile schimbari in alimentatie sunt mai eficiente decat dietele drastice si numaratul caloriilor. Iata cateva sfaturi folositoare in lupta cu kilogramele:

  • Limiteaza consumul de sare;
  • Redu cantitatea de zahar din ceai sau cafea;
  • Evita grasimile hidrogenate;
  • Renunta la bauturile bogate in zahar si opteaza pentru un consum mai mare de apa;
  • Nu incerca sa alungi plictiseala mancand;
  • Inlocuieste painea alba cu cea integrala;
  • Redu consumul de alcool. Anumite bauturi alcoolice sunt adevarate bombe calorice;
  • Fii atenta la cereale! Cele care schimba culoarea laptelui contin o cantitate mare de aditivi chimici;
  • Nu te grabi cand iei masa! Mananca incet si savoreaza orice inghititura. Acest sfat iti va ajuta digestia dar si sa mananci mai putin;
  • Metodele de preparare a hranei recomandate de specialisti sunt: prospat (crud), gratar, la cuptor, fiert sau in aburi sau fara ulei in tigaie non-aderenta (teflon);
  • Sunt recomandate 3 mese principale si 2 gustari, iar cantitatea consumata la fiecare masa trebuie sa fie aleasa in functie de nivelul activitatii fizice si de timpul de odihna.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • angelblackf83 pe 5 Iun 2010, 18:00
    http://magicworld-chat.com?pr=2

    Intrati pe chat magic ..veti descoperi o lume magica cu adevarat super.....pe http://magicworld-chat.com?pr=2

    0
    0

  • imoove pe 11 Mai 2010, 19:01
    poate are cineva nevoie

    O stie oricine: sa slabesti poate fi incredibil de greu. De ce? Alimentatia gresita, metabolismul, alegerea gresita a sportului, toate fac parte din tabloul explicatiilor. Eu am dat jos 22 de kilograme in 12 luni. Am construit un blog in care voi explica, zi dupa zi, prin ce am trecut, de la greseala la performanta. Il gasiti aici imoove.wordpress.ro. Nu vand nimic, ci ofer, gratis, experienta. Pentru cine are nevoie de ea si de indemnul "se poate". Actualizare zilnica.

    0
    0

  • doriss pe 24 Apr 2010, 15:56
    nu e chiar asa!

    Maria tu ai reusit sa slabesti de la 63 la 49 kg cu dieta hipocalorica ,sa zici multumesc ca nu ai prb ca mine sa o tii toata viata si sa ai 130 kg ,atunci sa te vad eu ce faci si cum esti de increzatoare.Acum am 97 kg si prb de sanatate din cauza dietei prescrise de medic si a pastilelor de slabit ,care nu fac altceva decit sa-ti agraveze si putia stare de sanatate care o ai,pierderi de calciu ,anemie .CE am constat eu este sa maninci din toate pina seara ,dar fara sa incarci stomacul asa crerul tau functioneaza normal

    0
    0

  • Maria pe 23 Apr 2010, 13:19
    Rectificare

    Conditia este sa te incadrezi in numarul de calorii.

    0
    0

  • Maria pe 23 Apr 2010, 13:17
    Nu e chiar asa!

    Eu am reusit sa slabesc cu ajutorul dietei hipocalorice dar nu intr-un timp scurt! Am pierdut intr-un an 14 kilograme fara o dieta drastica, luam in jur de 1500-1600 calorii pe zi si am ajuns la 49 kg (de la 63). Aveam nevoie sa imi revin dupa o nastere. Cel mai bun lucru al unei diete hipocalorice este faptul ca poti consuma chiar si dulciuri, inghetata, conditia este sa nu te incadrezi in numarul de calorii.

    0
    0

  • maria pe 20 Apr 2010, 23:21
    intradevar

    la fel am patit si eu am luat foarte mult in greutate numarind aproape tot timpul caloriile am fost si la spital internata unde faceam 4-5 zile cu 0 calori adica numai apa si slabeam acolao si cind veneam acasa le puneam inapoi am tinut regime de 1000 de calori dupa care scadeam la 600 pina am ajuns la pshiatru dupa care mam ingrasat mai mult larecomandarea medicului am luat si reductil cu care am slabit 20 kg in 6 luni si dupa asta leam pus inapoi medicu nutritionist mia scris xenical dar fara nici un folos acum incerc cu oua de prepelita sper sa reusesc sa tin cura pina la capat

    0
    0

  • Gacsi Eva pe 20 Apr 2010, 08:47
    adevarat

    Sant total de acord.desi problema ea este mai adanca(hipotiroidie sub control)si relativ veche dar in randul anilor stresandu-ma sa revin la greutsatea initiala am resit doar sa depun kg.in continuare,amcerut si ajutor medical,am primit Reductil cu reteta,si m-a ajutat la dezechilbrarea totala a organismului si depunere ulterior a 10 kg.obezitatea poate porni de la probleme al coloanei vertebrale

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod