De ce și cum ajută cafeaua tranzitul intestinal

Este dovedit faptul că putem stimula creierul cu ajutorul cofeinei din cafea, însă această substanță ajută și tranzitul intestinal.
Iată la ce concluzie au ajuns oamenii de știință!

Cum influențează cafeaua tranzitul intestinal?


Deși mai multe studii au încercat să explice efectul unei căni de cafea asupra intestinelor, oamenii de știință încearcă să determine de ce îi trimite această băutură pe unii oameni la toaletă. Un studiu publicat în 1990, în revista Gut, a constatat că băutura induce un răspuns gastrocologic la unele persoane, doar la câteva minute după ce este consumată cafeaua. În timp ce studiul nu a reușit să identifice cauza exactă a acestui răspuns, cercetătorii au emis ipoteza că o cafea afectează țesutul epitelial, căptușind stomacul și intestinul subțire.

S-a descoperit și că această băutură stimulează eliberarea gastrinei, un hormon produs în stomac și cunoscut pentru creșterea activității motorii în colon.
Deoarece această zonă a colonului este cea mai apropiată de rect, cercetătorii au concluzionat că o activitate crescută ar putea fi responsabilă pentru efectele laxative ale cafelei. În timp ce anumiți profesioniști din domeniul sănătății consideră că este cafeina cea care provoacă o intensificare a activității motorii sau a contracțiilor în colon, studiul publicat de Gut a constatat că, la anumite persoane, chiar și cafeaua fără cofeină stimulează nevoia de a merge la toaletă.
Această concluzie a determinat cercetătorii să realizeze că nu este cafeina responsabilă, ci o altă substanță din cafea.

Ar putea părea contradictoriu faptul că un consum de cafea, care a fost considerat mult timp o acțiune diuretică sau deshidratantă, poate duce la mișcări ale intestinului. La urma urmei, deshidratarea este o cauză obișnuită a constipației. Dar, în ultimii ani, cercetările științifice au demonstrat că această băutură nu are proprietățile diuretice pe care i le atribuie toată lumea.

Un studiu realizat în 2003 și publicat în Journal of Human Nutrition and Dietetics a constatat că o toleranță puternică la proprietățile diuretice ale cafelei se dezvoltă adesea la persoanele care consumă în mod regulat băutura.
De fapt, autorii studiului au descoperit că doza de cofeină conținută în 2-3 căni de cafea nu afectează cantitatea medie de urină excretată din organism într-o zi obișnuită.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod