Cum se mănâncă seminţele de chia? Cele mai bune 35 de combinaţii care te pot inspira

De la budinci delicioase, la un gem rapid şi până la icre vegetale sunt câteva dintre combinaţiile pe care merită să le încerci. Vezi cum se mănâncă seminţele de chia!
Dacă până acum nu ai fost tentată să le încerci poate că nu ai aflat despre beneficiile seminţelor de chia pentru sănătate şi nici nu ai văzut câteva preparate culinare delicioase pe care le poţi face cu ajutorul lor. Aceste seminţe minuscule sunt pline de nutrienţi valoroşi pentru corpul nostru: fibre, acizi graşi omega-3 (scad colesterolul rău), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan).

Poţi să faci budincă fără foc cu seminţe de chia

Chiar dacă la o primă vedere nu par foarte apetisante, după ce sunt înmuiate în lapte/apă/smoothie ele se umflă, absorb tot lichidul şi se transformă într-o budincă delicioasă şi nutritivă pe care o poţi combina cu o mulţime de fructe şi cereale pentru a obţine un mic dejun hrănitor. Amestecă două linguri cu seminţe de chia într-un pahar cu orice suc proaspăt stors, fructe pisate sau lapte de vacă/vegetal.


Poţi să faci un gem rapid de fructe de pădure cu seminţe de chia

Ca să faci gem proaspăt ai nevoie de fructul preferat (de exemplu căpşunile, afine, zmeură), seminţe de chia şi puţină miere de albine. Se pisează căpşunile şi se amestecă cu 1-2 linguri de seminţe de chia şi puţină miere de albine (după preferinţă).
Seminţele vor absorbi sucul din fructe şi vei obţine o pastă cu o consistenţă de gem.


Poţi să faci icre vegetale cu seminţe de chia

Se amestecă seminţele de chia cu ceapă rasă fin, ulei de măsline, apă, sare şi lămâie.

seminte de chia

Poţi să faci o băutură energizantă şi remineralizantă cu seminţe de chia

Amestecă 2 linguriţe de seminţe de chia cu două căni de suc proaspăt stors de portocale şi puţină pulbere de ghimbir. Toarnă totul într-o sticlă mare şi ai la îndemână o băutură energizantă pe care să o consumi pe parcursul zilei sau în timpul antrenamentului la sală.


Poţi să faci smoothie-uri hrănitoare

Amestecă seminţele de chia în blender cu lapte vegetal, banane, migdale şi alte fructe preferate.


Poţi folosi seminţele de chia în locul ouălor în preparatele coapte

Dacă vrei să faci o prăjitură de post sau vegană poţi să înlocuieşti oul cu seminţele de chia amestecate cu apă. Pentru a înlocui un ou ai nevoie să amesteci o lingură cu seminţe de chia şi 3 linguri de apă.
Se lasă 15 minute până când seminţele absorb lichidul şi vor avea o consistenţă gelatinoasă.


Poţi să faci crackerşi şi batoane energizante

În amestec cu alte nuci şi seminţe poţi să obţii crackerşi hrănitori cu seminţe de chia. Dacă vrei să faci batoane energizante, poţi să mai adaugi fructe uscate (merişoare, stafide, curmale), ulei de cocos presat la rece şi unt de arahide/migdale.


De ce să mănânci seminţe de chia


Beneficiile acestor seminţe minuscule sunt foarte numeroase. Iată-le pe cele mai importante care ar trebui să te convingă să le introduci în dieta ta:

  • îmbunătăţesc digestia;
  • te ajută să dormi mai bine, datorită triptofanului, o substanţă care determină creşterea nivelului de melatonină şi serotonină.
    Acest lucru te va ajuta să ai un somn odihnitor şi să te trezeşti plină de energie dimineaţa;
  • alungă poftele culinare şi previn depunerile de grăsime. Datorită conţinutului bogat în fibre solubile, seminţele de chia conferă o senzaţie de saţietate, reglează nivelul glicemiei, scad colesterolul rău şi împiedică absorbţia grăsimilor;
  • să ai părul strălucitor, datorită conţinutul bogat în proteine;
  • scad colesterolul rău;
  • previn inflamaţiile în corp care favorizează apariţia unor boli grave, datorită conţinutului ridicat în acizi graşi omega-3.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod