Cum se consumă laptele de capră?

Auzim mereu că laptele de capră este mai sănătos decât cel de vacă. Află dacă este sau nu adevărat și din ce motive este considerat mai bun!
Există mai multe păreri când vine vorba despre consumul de lapte, fie el de vacă sau de capră. Unii specialiști avertizează cu privire la pericolul la care ne expunem dacă obișnuim să consumăm lapte crud (nefiert, nepasteurizat), deoarece acesta poate să conțină tot felul de bacterii nocive pentru sănătate. 

O altă problemă care apare atunci când vorbim despre consumul de lapte este cea legată de faptul că mulți specialiști consideră că nu ar trebui să mai bem lapte deloc după vârsta de 5 ani, deoarece corpul nostru nu mai produce o enzimă care ajută la o bună digerare a laptelui și a lactozei (zahărul din lapte).  

Un alt lucru pe care l-au scos în evidență oamenii de știință este acela că laptele generează o cantitate mare de mucus și reacții inflamatorii în corp. Multe cercetări au scos la iveală faptul că un consum mare de lapte de vacă are un efect cancerigen, deoarece generează reacții inflamatorii în corp sau că în urma unor analize s-a constatat că femeile care consumă multe lactate sunt mai expuse riscului de a face cancer mamar.
Aceste date nu pot să ne lase indiferenți, însă apoi vei citi despre studiile realizate de cealaltă parte a baricadei și care ne spun că laptele este foarte sănătos pentru organism, previne osteoporoza, te ajută la slăbit și să ai un somn odihnitor. 

Este imposibil să-ți dai seama ce ar trebui să faci, însă cel mai important lucru este acela de a-ți asculta organismul, deoarece atunci când lactoza din lapte nu este tolerată de sistemul digestiv și nu se digeră bine, pot să apară problemele. Aceasta rămâne în intestin, fermentează şi produce în mai puţin de 30 de minute manifestări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greaţa, cu alte cuvinte intoleranţa la lactoză.

Cum se consumă laptele de capră?


Laptele de capră se spune că este mai sănătos decât laptele de vacă și mai potrivit pentru consum. El se bea întotdeauna fiert sau pasteurizat pentru a evita problemele care pot să apară din cauza bacteriilor.

Lapte de vacă versus lapte de capră

Laptele de capră este mai ușor de digerat

Potrivit informațiilor oferite de medicul nutriționist Josh Axe pe site-ul său, laptele de capră este mai ușor de digerat chiar dacă are la fel de multă grăsime precum laptele de vacă. Odată ce ajunge în stomac, proteinele din laptele de capră devin mai puțin iritante și se digeră mai rapid decât în cazul laptelui de vacă. 

Cum se consumă laptele de capră: este mai sărac în lactoză

De asemenea, laptele de capră este mai sărac în lactoză, însă persoanele care au această intoleranță este posibil să nu-l poată consuma nici pe acesta.

Lapte de vacă versus lapte de capră: Laptele de capră cauzează mai puține inflamații în corp

Cazeina din laptele de vacă este o proteină care produce reacții inflamatorii în corp, iar inflamațiile sunt cauza multor boli grave. De asemenea, tot cazeina este cea care cauzează tulburări gastrointestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil și boala Crohn, dar și un factor declanșator pentru acnee, boli autoimune și diverse probleme cu tenul/pielea.
În schimb, laptele de capră conține un alt tip de cazeină, făcându-l să fie similar cu laptele mamar și cu mai puține riscuri de a cauza reacții inflamatorii și alergenice. 

Laptele de capră este mai bogat în calciu și mai sărac în colesterol

Potrivit specialistulul, laptele de capră are un conținut mai mare de calciu decât laptele de vacă și are capacitatea de a favoriza creșterea colesterolului bun. 


Cum se consumă laptele de capră: nu este dăunător pentru ten

Trigliceridele și grăsimile din laptele de capră au proprietăți hidratante pentru piele, iar conținutul ridicat de vitamina A din laptele de capră are un rol benefic pentru ten. De asemenea, laptele de capră nu declanșează acneea și acidul lactic îmbunătățește aspectul pielii. 

Chiar dacă alegi să consumi laptele de capră este important să nu exagerezi cu cantitățile. De asemenea, trebuie să știi că există și alte surse de calciu dacă acesta este motivul pentru care alegi să bei lapte: spanacul, semințele de susan, tofu, broccoli și sardinele.
Sortimentele de lapte vegetal făcute în casă (migdale, cocos, orez, ovăz) constituie o alternativă bună pentru laptele de vacă și capră în cazul în care ai probleme cu digestia. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod