Cum sa gatim si sa mancam sanatos?

Daca nu stii cum sa prepari carnea si legumele, astfel incat sa le conservi nutrientii, iata ce ne recomanda prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in cartea sa "Si noi ce mai mancam?", lansata saptamana aceasta.

Daca nu stii cum sa prepari carnea si legumele, astfel incat sa le conservi nutrientii, iata ce ne recomanda prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in cartea sa "Si noi ce mai mancam?", lansata saptamana aceasta.

 

A sosit momentul sa acordam o importanta majora regimului nostru alimentar si sa nu mai fim "prizonierii propriilor papile gustative", dupa cum spune prof. dr. Mencinicopschi. Inceputul este mai greu, insa pe masura ce descoperi tot mai multe informatii utile pentru sanatatea ta vei constata ca aplici din ce in ce mai multe "reguli sanatoase", chiar fara sa-ti propui acest lucru.

Ce avem de castigat daca mancam sanatos? Prof.

dr. Gheroghe Mencinicopschi ne raspunde: "Vom preveni bolile fara sa ne dam seama, vom avea o greutate corporala normala, fara sa apelam la atat de respingatoarele si periculoasele diete de slabit rapide, vom preveni imbatranirea precoce si vom dobandi o inalta calitate a vietii printr-o sanatate durabila". Acum decide-te: continui cu alimentatia haotica de pana acum sau incerci sa schimbi regimul alimentar, aplecand urechea la sfaturile despre alimentatia corecta.

Cea mai buna modalitate de a controla calitatea alimentelor consumate este sa le gatesti in casa, cunoscand exact ingredientele folosite. Dar si aici ai nevoie de o mana de ajutor ca sa le conservi nutrientii, astfel incat organismul tau sa nu fie privat de vitamine si minerale.

 

Inabusa-le, dar fara apa!


Este o metoda pe care o poti folosi de fiecare data cand vrei sa prepari carne si legume.
Unde gresim? Cu siguranta ai obiceiul de a pune apa inainte de a lasa preparatele sa fiarba.

Specialistul ne recomanda sa renuntam la ea si sa o inlocuim cu legume care lasa multa apa. "Se vor folosi bucati mai mari de carne, peste, pasare si legume care degaja apa (ciuperci, dovlecei, rosii) pentru a se evita uscarea carnii. Se poate adauga, de la inceput, putina grasime rezistenta la temperatura, se condimenteaza si se lasa sa fiarba in suc propriu. Sucul va fi periodic utilizat la stropirea carnii", explica prof.

dr. Mencinicopschi.

Alti pasi de care trebuie sa tii cont: alege pentru gatit un vas masiv din fonta, acopera-l si prepara mancarea la foc mic.

 

Foloseste folia, dar nu de aluminiu!


Cu totii suntem de acord ca este o metoda simpla, rapida si ne scuteste de foarte multa munca. Dupa ce introducem la cuptor combinatiile dorite de legume si carne, nu mai avem alta treaba decat sa le mancam de indata ce sunt gatite. Potrivit specialistului in nutritie umana, aceasta metoda "conserva bine nutrientii, aromele si nu necesita adaos de grasime. Se potriveste bine la prepararea pestelui si a carnii de pasare, dar nu si carnii rosii de vita sau porc".
Unde gresim? Banuiesc ca ai folosit folia de aluminiu pentru a prepara peste, legume si carne.



Nu si de acum inainte! "Nu se va folosi folia de aluminiu, deoarece aciditatea alimentelor mobilizeaza ionii de aluminiu in hrana. Aluminiul este neurotoxic, fiind asociat cu maladia Alzheimer", atentioneaza specialistul in cartea sa.

Alternative la folia de aluminiu: hartie speciala de pergament sau hartie de copt, frunze opratie de vita de vie, de varza, tuburi din praz.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ionica Mariana pe 17 Mar 2010, 20:45
    volumul doi cind apare ?

    am cumparat prima carte si este minunat expus ce ma interesa , dar vreau si al doilea voul , pe cin va aparea?

    0
    1

  • vio pe 7 Feb 2010, 18:59
    parere

    S a dus timpul cu gatitul ca ,,la mama acasa",eu am reusit sa mi schimb viata printr un stil sanatos,gatesc numai cu ulei de masline,carne de pui,peste ,vita,fructe,legume,ceaiuri si miscare ,plimbari si ex la bicicleta,iar cumparaturile le fac cu multa atentie,cartea e un ajutor real.Am reusit sa si slabesc si sunt f mandra de reusita ,varsta mea fiind ...a 3 a....multumesc pt carte ..

    0
    1

  • ssamara20 pe 6 Feb 2010, 16:55
    ....

    in primul rand oricat de sanatos am manca sau am gati nu ne fereste de boli! cel mai important este sa consumam fructele si legumele proaspete si spalate foarte bine! daca este sa ne gandim la mancare mai bine o prepari ca la mama acasa, am trait multi ani asa si nu a facut nimeni cancer sau diabet de la o ciorba sau o supa cu legume fierte,"prajitul in ulei de floarea soarelui nu este recomandat" dar cel in ulei de palmier e mai sanatos? cand se raceste se face ca untura...sa nu fie prajite in ulei, nici fierte unele alimente pot deveni periculoase mai ales carnea! dupa cum vedeti dr.Gheorghe de mai sus isi face reclama, cartea lui este la pretul de 49,90 ron, deci este normal sa promita minuni daca gatim cum spune el , daca nu o sa fim intoxicati, otaviti, o sa facem diabet, de la supa de gaina si de la friptura! Apoi printr-o coincidenta bizara iti va spune ce marca de oale sa folosesti ca nu te "otavesti" cu mancarea ce o gatesti :))

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod