Cum să faci o salată sățioasă și sănătoasă? Ingrediente de bază

Poate să pară ceva foarte ușor de făcut, însă o salată nutritivă înseamnă mai mult decât câteva legume adunate în același castron. Vezi ce nu trebuie să-i lipsească!
Oricine poate să adune laolaltă câteva legume și frunze pentru a obține o salată, însă trebuie să te gândești puțin mai departe: o salată trebuie să furnizeze toți nutrienții esențiali de care are nevoie corpul. Prin urmare, o salată sățioasă și sănătoasă trebuie să conțină o sursă bună de proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase și un dressing cu ingrediente simple.

Ca să faci cele mai bune salate și să nu te plictisești niciodată de ele, iată pașii pe care trebuie să-i respecți și lista cu ingredientele pe care le poți combina după pofta inimii:


Verdețuri

Baza oricărei salate trebuie să fie alcătuită din legume cu frunze verzi, deoarece acestea conțin clorofilă care curăță sângele de toxine, dar și multe fibre și enzime care ajută la o bună digestie și absorbție a nutrienților. Optează pentru doi pumni mari din oricare din aceste verdețuri: salată verde, ceapă verde, kale, rucola, spanac, vlăstari de floarea-soarelui/broccoli/ceapă roșie sau pătrunjel/busuioc.


Carbohidrați complecși

Adaugă un pumn mic de cartofi dulci făcuți la cuptor, orez integral, quinoa, mei, amarant, orz, dovleac la cuptor, dovlecei, boabe de porumb sau de mazăre.


Legume

Alege 2-3 legume (de preferat de culori diferite) pe care să le feliezi în salată, cum ar fi: morcovi, ardei, broccoli crud sau la abur, conopidă crudă sau la cuptor, roșii, sparanghel la abur sau grătar, ridichi, fasole verde la abur, castraveți, ceapă roșie, varzăm sfeclă roșie crudă sau murată, zucchini sau ciuperci sotate.


Proteine

Întotdeauna asigură-te ca ai pus în salată o sursă bună de proteine, deoarece acestea vor conferi sațietate și sunt importante pentru organism. Alege între 1-2 ouă fierte, creveți marinați, o bucată mică de somon pe grătar sau la abur, piept de pui, o bucată mică de friptură de porc, un pumn mic de nuci, fistic sau migdale sau un pumn de leguminoase (năut, linte, fasole boabe).


Fructe

Cele mai potrivite fructe care merg de minune în salate sunt ananasul, căpșunile, afinele și pepenele galben. Folosește-le ca topping pentru a face salata mai hrănitoare și apetisantă. 


Superalimente

Mai poți să adaugi legume fermentate care conțin probiotice (varză murată, sfeclă murată, castraveți în saramură), avocado pentru că are grăsimi sănătoase și alge marine pentru că aduc un aport însemnat de iod, minerale și clorofilă.


Dressing

Alege un dressing simplu care să completeze salata, nicidecum sosurile din comerț care conțin aditivi. Cele mai bune ingrediente pentru dressing rămân sucul de lămâie, uleiul de măsline extravirgin, mierea de albine, muștarul, nucile caju și avocado.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod