Cum faci iaurt grecesc in casa

Cum să faci iaurt grecesc în casă?

Adori iaurtul grecesc consistent și cremos, care ține apetitul sub control și îți reconturează corpul fără multe restricții? Deși este un produs foarte sănătos și cu multe proteine prețul ar putea fi un criteriu negativ când mergi la cumpărături sau poate vrei să obții chiar tu un produs complet natural. Află cum faci iaurt grecesc în casă, fără aditivi, zahăr sau coloranți.
Iaurtul grecesc reprezintă o parte esențială a unui meniu sănătos, care combate obezitatea și previne creșterea colesterolului și lipsa de calciu. În cazul în care nu vrei să-l cumperi de la magazin, ci preferi să-l prepari chiar tu pentru a ști exact ce ingrediente conține ai posibilitatea de a crea propria ta variantă de iaurt grecesc, cel puțin la fel de gustos ca și cel din comerț.

 
Ce este iaurtul grecesc?

Laptele conține cazeină și zer, cazeina fiind componenta utilizată pentru obținerea brânzei și a iaurtului. Zerul este lichidul care este eliminat la finalul procesului de realizare a acestor produse.
Dar care este diferența dintre iaurtul obișnuit și cel grecesc? Iaurtul grecesc are o compoziție de bază identică, dar prepararea lui presupune un pas suplimentar și anume strecuratul.
Exact la final iaurtul este strecurat cu multă grijă pentru a îndepărta zerul care crește conținutul de apă și a obține un iaurt mai cremos, dens, cu un plus de proteine.

 
Cum să faci iaurt grecesc în casă?

Deși este mai rapid să-l cumperi direct de la magazin, îți vei reduce mult costurile și vei fi sigură de compoziția produsului final dacă înveți cum să faci iaurt grecesc în casă. 
Iaurtul este obținut prin procesul de fermentare (la fel ca și chefirul, kombucha sau kimchi), ceea ce înseamnă că trebuie să combini o substanță cu zaharuri (laptele) și o sursă de bacterii benefice (iaurtul), iar după aceea vei lăsa bacteriile să descompună zahărul.
 
Pentru a prepara iaurt grecesc direct acasă la tine vei avea nevoie de 2 ingrediente:
- iaurt: alege un iaurt de calitate superioară, care menționează că are culturi lactice vii;
- lapte: optează pentru laptele integral pentru a obține o textură foarte cremoasă.
Rezultatul procesului de fermentare poate fi acidul, gazul sau alcoolul.
Fermentarea laptelui are drept efect acidul, ceea ce creează gustul distinct al iaurtului.

 
Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i respecți pentru a obține iaurtul grecesc:

 
1. Încălzește laptele (2l)

Vei avea nevoie de un termometru special pentru că va trebui să ții cont de temperatura laptelui. Încălzește laptele până când ajunge la o temperatură de 85°C. Este temperatura ideală pentru a crea o textură groasă și densă iaurtului.

 
2. Lasă laptele la răcit

În continuare trebuie să lași laptele să se răcească până când devine călduț și ajunge la temperatura de 43°C. După aceea vei adăuga ½ cană din lapte în iaurt (50-75ml). Dacă laptele este răcit la temperatura menționată te asiguri că nu neutralizezi culturile lactice vii din iaurt.
Amestecă bine laptele și iaurtul, apoi adaugă restul de lapte și amestecă din nou.

 
3. Pune amestecul într-un loc cald

Pune mixul obținut într-un loc cald timp de 4-8 ore sau până când iaurtul devine dens și are gustul acrișor specific. Este foarte util să pui mixul într-un borcan de sticlă pe care îl vei înfășura într-un prosop cald, puțin umezit și îl vei pune în cuptor cu lumina aprinsă, fără să-l pornești. Simpla lumină din interiorul cuptorului va genera căldură suficientă pentru a fermenta iaurtul.

 
4. Strecoară iaurtul

După ce vor trece cele 4-8 ore iaurtul poate fi consumat direct, dar va fi un iaurt simplu. Dacă vrei să-l transformi în iaurt grecesc trebuie să realizezi o operațiune suplimentară și anume să-l strecori. Pune tifon deasupra unui castron mare și înconjoară-l cu multe prosoape de hârtie.
Toarnă lent iaurtul, iar după ce l-ai strecurat pune-l la frigider. Verifică la fiecare 2 ore pentru a observa dacă iaurtul a devenit suficient de cremos și dens.
Lichidul pe care l-ai eliminat este zer, o sursă bună de proteine care poate fi folosită la smoothie-uri sau supe. După ce iaurtul a ajuns la consistența dorită mută-l într-un recipient etanș și ține-l la rece.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod